boek je vakantie bij de ANWB

Een goed begin… Is het halve werk. Wie kent dit gezegde niet? Voor mij heeft dit gezegde enorm veel waarde, want behalve punctueel ben ik ook een Pietje Precies. Sommige mensen zouden het omschrijven als Piet Lut, maar dat zie ik als een compliment. Waar dit het beste tot uiting komt, is de keuken.

 

Inhoud

Rommel in de keuken

Vroeger als bij ons thuis iemand ging koken, werd elk schaaltje, schoteltje en bord gebruikt. Als je dan voor vijf mensen moet koken, de keuken zelf niet bijzonder groot is en de vaatwasser ontbreekt, dan kun je je voorstellen dat na afloop van de maaltijd onze keuken veel weg had van een vuilnisbelt. Niet alleen irriteerde ik me daaraan, omdat ik de taak van afwasser had, maar het leek me ook niet handig of overzichtelijk.

 

Gestructureerd koken

Sinds ik zelf ben gaan koken, gaat dat vrij gestructureerd. Ik zorg altijd dat het aanrecht leeg en schoon is als ik begin, daarna verzamel ik alles wat ik nodig heb om de maaltijd te bereiden, tijdens en tussendoor maak ik schoon en ruim ik op, zodat ik na het eten niet zo veel meer hoef te doen. Scheelt een hoop tijd en irritatie, maar draagt ook bij aan de overzichtelijkheid van het bereiden van je maaltijd, zeker als je iets groots maakt of juist heel veel.

Afgelopen weekend heb ik de verjaardag van mijn dochter gevierd en hoewel er geen feesttent vol met visite langs kwam, wilde ik onze gasten wel trakteren op hapjes en als avondeten brood met soep. Nu weet ik van soep, uit eigen ervaring, dat deze steeds lekkerder wordt hoe langer hij staat. Uiteraard hoeft je soep geen twee weken in een vies pannetje in een hoekje schimmel staan te vangen, maar je soep is beduidend lekkerder na één of twee dagen trekken.

Een goed begin is het halve werk 1

Soep in zijn eigen sop gaarkoken

Om die reden ben ik vorige week woensdag al begonnen met het maken van twee soepen, een tomatenpaprikasoep en een paddenstoelensoep. Ik ben begonnen met het schoonmaken van het aanrecht, daarna heb ik alles klaar gezet. De tomatenpaprikasoep heeft niet heel veel ingrediënten, maar is het handig als alles klaar staat (afgewogen en wel) en je zo in één keer door kunt gaan.

De paddenstoelensoep bevat veel meer ingrediënten en voor de overzichtelijkheid heb ik deze allemaal neergezet. Je wilt er ten slotte niet halverwege achter komen dat je vergeten was om verse oregano te halen en het nu moet doen met een potje gedroogde kruiden… Voor beide soepen kostte het snijwerk het grootste gedeelte van de tijd, daarna ben ik rustig de soepen gaan samenstellen en opbouwen.

Een goed begin is het halve werk 2

Goed het recept volgen, tussendoor even proeven, nog wat laten koken en na je laatste proefsessie van die dag niets meer doen. Ook als je de soep op dat moment wellicht nog wat te flauw vindt, gewoon zo laten want dit trekt vanzelf wel bij. Als je immers genoeg smaakmakers hebt toegevoegd, dan kan hij ten slotte nooit daadwerkelijk flauw zijn?

En ja, na een paar dagen rustig in zijn eigen sop gaarkoken (niet letterlijk natuurlijk, het laatste wat je wilt is een doorgekookte soep!) stonden daar twee pareltjes in grote pannen op het vuur.

Naast twee al eerder vers gemaakte soepen, die ik uit de vriezer had gehaald, had ik keuze uit vier fantastische meesterwerken. Het zal dan ook vast geen verbazing wekken dat alles is opgegaan!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in