boek je vakantie bij de ANWB

Ontdek nu wat mensen in andere culturen doen als een meisje voor de eerste keer ongesteld wordt. In veel landen gaat de eerste menstruatie van een meisje niet zomaar voorbij, maar worden er hele rituelen uitgevoerd.

 

Inhoud

Eerste keer ongesteld

Het ene meisje schaamt zich ervoor, het andere meisje trekt zich er weinig van aan en vindt dat het gewoon bij het ouder worden hoort. Feit is dat elk meisje er vroeg of laat aan zal moeten geloven en de eerste keer ongesteld zal worden.Het tijdstip waarop dit voor het eerst gebeurd hangt af van een aantal factoren. Leeftijd, lichaamsbouw, omgeving/land waarin het meisje opgroeit, maar ook het voedsel.

 

Rituelen rondom de eerste menstruatie in Suriname

Aangezien Suriname diverse culturen heeft, zijn er diverse rituelen, afhankelijk van de cultuur waartoe een meisje behoort. En niet alleen cultuur, maar ook religie spelen hierbij een belangrijke rol. Belangrijk is hierbij op te merken dat vooral in de Creoolse cultuur opvalt, dat een vrouw onrein is gedurende zeven dagen, ongeacht of de menstruatie daadwerkelijk zo lang duurt. Wanneer mensen zich ouderwets aan de regels houden dan mag een Creoolse vrouw gedurende deze periode niet:

– In het zelfde bed als haar man slapen

– Niet voor haar man koken

– Ze mag haar man niet aanraken

 

Rituelen van de Wajana Indianen in Suriname

Deze Indianenstam, die in het binnenland van Suriname woont, kent een nogal pijnlijk ritueel. Meisjes die voor de eerste keer ongesteld worden moeten de zogenaamde mierenproef (Maké) ondergaan. Hierbij worden rieten matjes met daarin grote rode bosmieren tegen het lichaam van het meisje gedrukt. Als teken dat het meisje geen kind meer is, maar aan de vooravond van de volwassenheid verkeert, mag het meisje geen kik geven.

Het ritueel duurt drie minuten lang. Er zijn echter tal van meisjes die tijdens dit ritueel flauwvallen van de pijn. In de aanloop naar de volwassenheid moeten ook jongens deze proef ondergaan in hun vroege pubertijd. In plaats van mieren wordt ook wel eens gebruik gemaakt van wespen.

Dit ritueel werd een aantal jaar geleden gedemonstreerd in de binnenstad van Paramaribo tijdens de viering van de nationale onafhankelijkheidsdag. Alhoewel het zeer moedig was van deze meisjes om dit ritueel te ondergaan, terwijl er zo veel mensen om ze heen waren, vond ik dit persoonlijk niet gepast.

 

 

Rituelen onder creolen

De creolen vinden hun oorsprong in Afrika en hebben derhalve verschillende rituelen meegenomen uit dit continent. Het spreekt voor zich dat de rituelen ietwat anders zijn dan wellicht oorspronkelijk bedoelt. Een ander groot verschil ligt in het feit of het meisje dat voor de eerste keer ongesteld wordt tot het christendom bekeerde ouders heeft of ouders die eerder het oude Afrikaanse Winti geloof aanhangen. In sommige gevallen worden er speciale gebeden opgezegd voor het meisje. Om een goed en vruchtbaar leven toe te wensen krijgt het meisje een gekookt ei en een glas rode limonade. Bovendien krijgt ze een gouden ring die haar moet beschermen tegen kwade invloeden.

 

Javaanse Jaran Képang

De Javaanse bevolking heeft weer een heel eigen ritueel: de jaran képang dans. Dit is een rituele paardendans waarbij de dansers in trance raken, dieren uitbeelden en bijvoorbeeld glas of gloeiende kolen eten. De dans is in wezen een traditioneel cultureel gebruik met zowel sociologische als mystieke implicaties. De dans wordt alleen opgevoerd tijdens speciale gelegenheden, waaronder dus de eerste menstruatie van een meisje valt.

 

 

Andere algemene rituelen rondom de eerste ongesteldheid: wereldwijd

Alhoewel Suriname een land is waarin veel culturen vertegenwoordigd zijn, blijven er genoeg landen over, waar ook allerlei rituelen uitgevoerd worden rondom de eerste ongesteldheid van een meisje. Hier een lijst van enkele opvallende rituelen die het vermelden waard zijn:

Japan

In Japan wordt door het gezin rood gekleurde rijst en bonen gegeten wanneer een meisje de eerste keer ongesteld is.

Australië

De Aboriginals in Australië leren het meisje dat de eerste keer ongesteld wordt alles over de vrouwelijke krachten en de fysieke veranderingen die het meisje zal ondergaan. Dit is dus het moment dat Aboriginal meisjes seksuele voorlichting krijgen.

 

Afrika

De rituelen in Afrika verschillen niet alleen per land, maar zelfs per stam en geloof. Hieronder zie je hoe menstruatie eraan toegaat in Kenia.

 

Indianenstammen in Noord Amerika

De verschillende indianenstammen in Noord Amerika kennen ook diverse rituelen rondom de eerste menstruatie van een meisje.

De Navajo’s: meisjes moeten hun krachten tonen door blootsvoets een wedstrijd te rennen. Ook wordt het meisje in kwestie op een speciale manier gekleed en de hele stam wordt getrakteerd op een speciale maïzenavla.

De Nootka’s: bij deze stam wordt eveneens de kracht van een meisje gemeten. Het meisje wordt meegenomen op de open zee en daar alleen gelaten. Het meisje zal op eigen kracht terug moeten keren naar de kust. Daar staat iedereen vol spanning en enthousiasme op haar te wachten.

De Mescalero Apaches: vieren éénmaal per jaar 8 dagen lang feest om elk meisje te gedenken die in dat jaar voor de eerste keer ongesteld is geworden. Dit gebeurd in de eerste vier dagen door openbare feesten waarbij de jongens de geschiedenis van hun volk bezingen. De andere vier dagen worden in privé sfeer gevierd.

Rituelen afhankelijk van het geloof

Zoals reeds eerder gesteld zijn rituelen afhankelijk van een aantal factoren, dit geldt ook voor de rituelen rondom de eerste menstruatie. Joodse meisjes evenals hindoes en moslima’s worden geacht vanaf het moment van de eerste menstruatie vruchtbaar te zijn. Dat is dan ook het moment om opgeleid te worden om later een goede vrouw voor haar echtgenoot te zijn.

Helaas vinden er in minder ontwikkelde landen ook gearrangeerde huwelijken plaats, die bekrachtigd worden na de eerste menstruatie van een meisje. Dat is natuurlijk hartstikke fout, want de meeste meisjes zijn bij de eerste menstruatie nog gewoon kind.

De rituelen die een moslima moet volgen bij eerste ongesteldheid

Alhoewel hier niet echt sprake is van rituelen, zal een moslim meisje dat voor de eerste keer ongesteld wordt, het leven behoorlijk veranderen. Vanaf de eerste menstruatie heeft het moslim meisje de overgang gemaakt naar het vrouw zijn. Zij leert vanaf dat moment het huishouden te doen, te koken en alles wat nodig is om straks een goede vrouw voor haar man te zijn. Bovendien zal zij mee moeten doen met vasten, bidden en de verplichte wassingen. Alleen tijdens de menstruatie is zij hiervan vrijgesteld.

 

Hebben jouw ouders iets speciaals gedaan toen je ongesteld werd?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in