boek je vakantie bij de ANWB

Welkom, we reizen nog een beetje verder op de piekertrein. Is het je gelukt om de aandacht naar het positieve te trekken vorige week? Blijf dit volhouden!

 

Deze week wil ik het hebben over het schrijven over je gepieker. Psychologen zijn ervan overtuigd dat het bijhouden van een dagboek niet alleen je stress en angsten laat verminderen maar ook je negatieve en depressieve gevoelens doet afnemen.

 

Inhoud

Schrijf over je gepieker! Hou eens een goed gesprek met jezelf

Toen ik maandenlang in bed moest doorbrengen na mijn operatie die verkeerd liep, probeerde ik het schrijven tegen het piekeren. En ik moet toegeven dat dit bij mij heel goed werkte! Het moment dat ik het opgeschreven had, was voldoende om het uit mijn hoofd te krijgen.

Schrijven helpt je je gedachten te ordenen en helpt je vinden wat je nu precies dwarszit. Het geeft je hersenen rust omdat je piekergedachten een plaats kregen op papier. Je kan er op vertrouwen dat je het niet meer zal vergeten. Op die manier kan je loskomen van die negatieve gedachten.

 

Schrijf dromen en wensen op

Schrijf ook je dromen en wensen op. Welke kan je nu al realiseren? Wat moet je daar concreet voor doen? Door te schrijven kom je makkelijker achter waar je vast zit. Stel de waarom vraag! Zijn het dingen die je kan veranderen?

Roep jezelf een halt toe en zeg hardop STOP tegen je gepieker!

Zoek afleiding, richt je aandacht op iets anders. Ga wandelen of doe wat huishoudelijk werk, maak een puzzel, kijk wat tv,… Concentratie gecombineerd met een fysieke inspanning is de ideale afleiding. Probeer je piekeren uit te stellen tot het piekerkwartier.

Wat is een piekerkwartier?

Een vast moment op de dag dat je mag piekeren, dit om te vermijden dat je de hele dag door aan het piekeren bent. Plan dit piekermoment niet net voor het slapengaan. Komen de piekergedachten op tijdens andere momenten van de dag noteer dan gewoon het onderwerp. Dan kan je daarover verder schrijven tijdens je piekerkwartier. Maak het niet te gezellig tijdens het piekeren. Geen chipjes of snoepjes, niet onder een knus dekentje in de zetel. Ga gewoon op een stoel rechtop zitten en pieker en maar op los voor 15 minuten. Je hoeft de teksten dat je schreef niet opnieuw te lezen. En meestal zal je daar ook geen behoefte aan hebben. Ik had met mijn huisgenoten ook de afspraak gemaakt dat ze niet in mijn piekerschrift zouden lezen. Dan moet je het niet verstoppen 😊

Heb je de neiging om overdag toch vaak in piekerstand te komen, doe een elastiekje aan je pols en geef je zelf een tikje met de elastiek zodat de afleiding stopt.

In mijn dagboekje “ik denk dat ik te veel denk” is er plaats voorzien om te schrijven. Maar ik wil vooral de aandacht schenken aan het positieve. Daarom zijn er invulblaadjes die vooral gericht zijn op het positieve. Wanneer je dit invult net voor je gaat slapen, zal je geneigd zijn om te dromen over leuke dingen die je meemaakte en zal je ook weer oog hebben voor je eigen talenten en sterktes. Vragen als deze zorgen ervoor dat je je geen zorgen maakt: “Dit spel uit mijn jeugd zou ik graag nog eens spelen…..”  “Het grappigste moment van de dag was…” “Het mooiste compliment dat ik kreeg was…” “Ik ben fier op…”  “ik ben dankbaar voor…” Dit is belangrijk voor je zelfvertrouwen! Hoe beter je je in je vel voelt hoe minder je gaat piekeren! Succes met het schrijven!

Groetjes

Pedrouchka

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in