boek je vakantie bij de ANWB

Kinderen groeien als kool en dat merk je als ouder ook in de kledingkast. Wat de ene week nog past kan volgende week alweer te klein zijn. Kinderkleding is daarom voor veel ouders een grote kostenpost. Zo bespaar je voortaan geld op kinderkleding!

 

Inhoud

Waarom groeien kinderen zo hard?

Een baby is bij de geboorte gemiddeld iets groter dan 50 cm. In het eerste jaar groeit een kind maar liefst 25 cm! De jaren erna is dat ongeveer 6 cm per jaar en als je kind in de puberteit komt, komt er nog eens een groeispurt. Kinderen groeien onder invloed van hormonen. Daarbij speelt ook de lengte van de ouders een grote rol. Niet zo gek dus dat je als ouder constant achter de feiten aan loopt te hobbelen en nieuwe kleding moet kopen.

 

Zo bespaar je voortaan geld op kinderkleding

Als ouder zul je het wel herkennen: om de haverklap heeft je kind nieuwe kleding nodig. Bij een baby gaat dat zelfs nog sneller. Hoe ouder je kind wordt hoe minder kinderkleding je moet kopen. Tot die tijd blijft kinderkleding kopen best lastig. Koop je kinderkleding op de groei? Moet je voor de sale gaan? Hoe zit het met de seizoenen? En waar moet je allemaal nog meer op letten?

 

1. Kinderbijslag voor kinderkleding gebruiken

In eerste instantie is kinderbijslag in het leven geroepen om ouders tegemoet te komen bij de aanschaf voor spullen voor hun kind. Daar valt ook kleding onder. Wil je besparen? Gebruik dan de kinderbijslag om nieuwe kleding te kopen voor je kind.

 

2. Kleedgeld

Is je kind al wat ouder? Dan kun je besparen op de kosten door je kind kleedgeld te geven. Dat klinkt heel dubbel, maar uiteindelijk bespaar je, omdat je kind zelf moet beslissen wat het met het geld gaat kopen. Wil het dure merkkleding kopen? Dan zal het daarvoor het kleedgeld moeten gebruiken. Is dat op? Dan heeft je kind dus pech. of moet het zelf een bijbaantje zoeken om meer geld te hebben voor nieuwe kleding. Bijkomend voordeel? Je kind leert ook sparen!

 

3. Koop tweedehands

Kinderen maakt het weinig uit of ze nieuwe of tweedehandse kleding moeten dragen. Belangrijk is dat de kleding schoon is en beetje trendy. Vooral in de groei is het handig om geen nieuwe kleding te kopen. Je kind doet hier veel te kort mee, waardoor het zonde is om zoveel geld uit te geven.

 

4. Weggeefhoeken

Struin weggeefhoeken af op zoek naar andere kleding voor je kroost. Op weggeefhoeken kun je gratis kinderkleding vinden, waardoor je helemaal geen kosten hebt. Vooral babykleding wordt veel aangeboden.

 

5. Koop op de groei

Wil je toch liever nieuwe kleding voor je kind kopen? Koop de kleding dan niet strak op de maat, maar liever iets ruimer, zodat er ruimte is om te groeien. Je kunt zelfs kleding in de sale kopen voor het jaar erop, al is en blijft dat natuurlijk wel een gok. Op die manier kun je aan het einde van de zomer alvast kleding kopen voor de komende lente en zomer.

 

6. Koop in de uitverkoop

Aan het einde van elk seizoen gaat seizoenskleding in de uitverkoop. Wanneer wat in de uitverkoop gaat zie je in deze koopjeskalender. Je kunt dan alvast inslaan voor het komende jaar. Dingen als T-shirts kun je overigens het hele jaar door dragen onder een trui of een vest.

 

7. Kleding ruilen

Je bent niet de enige ouder die tegen het probleem aanloopt dat haar kind te snel uit kleding groeit. Kleding ruilen met andere ouders is daarom een goed idee. Richt een WhatsApp groep op of organiseer een algemene ruilmiddag. Je zou zelfs kunnen vragen of school hieraan mee wil werken door bijvoorbeeld een lokaal (of meerdere) beschikbaar te stellen. Op die manier krijgt je kind nieuwe kleding zonder dat het jou iets kost.

 

8. Kies voor basics in plaats van merken

Hoe jonger je kind hoe minder het om kleding zal geven. Leer je kind ook van jongs af aan dat merkkleding vooral zo duur is omdat je voor de naam betaalt. Dat dit niets met kwaliteit te maken heeft. Wil je toch wat merkkleding? Dan kun je dat combineren met leuke basics die net wat goedkoper zijn in aanschaf.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in