boek je vakantie bij de ANWB

Ben je bezig met renovatie of nieuwbouw? Wil je weten welke vloerbedekking de beste is? Lees dan snel verder en ontdek welke vloer het beste bij jou past.

 

Inhoud

Welke soorten vloeren zijn er?

Had je vroeger nog de keuze uit tapijt en misschien nog vinyl, tegenwoordig is de keuze reuze wat vloerbedekking betreft. Je kunt onder andere kiezen uit:

  • Tapijt
  • PVC vloeren
  • Vinyl
  • Laminaat
  • Hout
  • Beton
  • Tegels
  • Parket
  • Linoleum

 

Ontdek welke vloer het beste bij jou past

Voordat je een keuze kunt maken is het goed om te kijken naar de ruimte waar de vloerbedekking moet komen. Verder moet je kijken naar onderhoud, wel of geen vloerverwarming en zelf doen of laten leggen. Niet elke vloerbedekking is geschikt voor elke ruimte. In een badkamer heeft het bijvoorbeeld geen nut om tapijt te leggen. En in de woonkamer is beton misschien een minder leuke keuze. Beantwoord daarom eerst onderstaande vragen en ontdek welke vloer het beste bij jou past.

 

In welke ruimte komt de vloer te liggen?

Badkamer: in de badkamer wil je een vloer die makkelijk in onderhoud is en geen last krijgt van vocht. Hout is daarom geen optie, net als parket. In de badkamer passen stenen tegels of zelfs een betonnen vloer heel goed. Daarnaast kun je hier ook een PVC vloer kiezen.

Dat geldt trouwens ook voor de keuken. Daar moet een onderhoudsvrije vloer komen die tegen vocht kan.

Woonkamer: in de woonkamer breng je veel tijd door. Het is dan ook een ruimte die warmte uit mag stralen en waarbij de vloer stil (geluidsdempend) moet zijn. Dat laatste is vooral belangrijk als je kinderen hebt die de hele dag heen en weer rennen en spelen. Kies daarom voor zachte vloerbedekking zoals tapijt. Liever iets dat onderhoudsvriendelijker is? Dan kies je voor laminaat, parket of bijvoorbeeld PVC.

Slaapkamer: in de slaapkamer kun je voor tapijt, laminaat, parket of PVC kiezen. Ook hout is voor de slaapkamer een mooie keuze. Daarnaast is vinyl lekker warm en makkelijk in onderhoud.

 

Heb je vloerverwarming of komt deze er nog?

Een andere belangrijke vraag die je moet stellen is of er vloerverwarming ligt of dat je deze in de toekomst zou willen. Niet elke vloer is namelijk geschikt voor vloerverwarming. Zo kun je hout en parket beter niet combineren met een vloerverwarming. Dit zijn namelijk natuurlijke middelen die gaan werken. Hierdoor is de kans groot dat er gaten ontstaan door het uitzetten en krimpen.

Wil je jouw vloerverwarming combineren met een nieuwe vloer? Dan kun je voor materialen kiezen die de warmte doorlaten. Denk daarbij aan laminaat, tapijt (in beperkte mate), PVC, stenen en betonnen vloeren. Voordat je je keuze definitief bevestigd moet je goed kijken naar de eigenschappen van de vloer die je op het oog hebt. Soms is een andere vloer een betere keuze in combinatie met vloerverwarming.

 

Hoeveel onderhoud heeft de vloer nodig?

De ene vloer wordt intensiever gebruikt dan de ander. In de woonkamer zal veel meer gelopen worden dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. De badkamer heeft daarbij weer heel ander onderhoud nodig dan de vloer in de keuken. Hoe intensiever de vloer gebruikt wordt, hoe meer onderhoud deze nodig heeft.

Tapijt moet je bijvoorbeeld vaak stofzuigen en kun je niet dweilen. Alle andere vloeren kun je dweilen, vegen en stofzuigen. Bij het onderhoud moet je ook op de richtlijnen van de fabrikant zelf letten. Soms is het nodig om eens in de zoveel tijd de vloer in nieuwe was te zetten (hout). Dat hoort dan bij regulier onderhoud en kost niet alleen meer geld, maar ook tijd.

 

Wat is beschikbare budget voor een nieuwe vloer?

Een hele belangrijke keuze, omdat de prijzen nogal verschillen van elkaar. Let bij de keuze niet alleen op prijs, maar ook andere zaken zoals garantie, kwaliteit en wat andere mensen ervan zeggen. Goed vergelijken is hierbij een must. Let ook op bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een ondervloer. En eventueel de aanschaf van gereedschap als je de vloer zelf wil leggen. Je kunt het daarbij zo goedkoop of duur maken als je zelf wil.

 

Zelf doen of uitbesteden?

De ene vloer is makkelijker zelf te leggen dan de ander. Of je een vloer zelf kunt leggen hangt ook af van je eigen handigheid. Voor veel vloeren vind je online tutorials waar stap voor stap uitgelegd wordt wat je moet doen. Houd er wel rekening mee dat goed gereedschap hiervoor een must is. Heb je geen zin in alle rompslomp? Geef dan liever wat meer uit en besteed het uit aan professionals. De meeste bedrijven die vloeren verkopen kunnen deze ook voor je leggen.

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Onze vloer in de woonkamer ligt een beetje scheef. In de toekomst zouden we een nieuwe vloer willen leggen, maar we zien er tegenop. Zo’n dingen zijn toch handig om door professionals te laten doen. Het gaat veel sneller en je bent zeker dat het goed gedaan is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in