boek je vakantie bij de ANWB

Wist je dat lijnzaad een superfood is? En dat deze zaden heel veel gezondheidsvoordelen bevatten, onder andere voor je hart en je huid. Ontdek nu  7 redenen waarom je dagelijks lijnzaad wil eten.

 

Inhoud

Wat is lijnzaad?

Mocht je lijnzaad nog niet kennen: het is zoals de naam al aangeeft zaad van de vlasplant. In het Engels heet het flaxseed. Het is een natuurlijke bron van vezels en valt onder de noemer superfoods. Daarmee worden natuurlijke producten aangegeven die een positief effect hebben op je lichaam. Deze kun je onder andere kopen bij Superfoodstore.

Overigens kun je lijnzaad niet alleen eten, je kunt er ook lijnzaad gel van maken. Een gezonde gel die vooral voor Curly Girls onmisbaar is, omdat het je haar voedt.

 

7 Redenen waarom je dagelijks lijnzaad wil eten

Lijnzaad is dus een super gezond product dat je onder andere in brood tegenkomt. Je kunt het echter ook los kopen en bijvoorbeeld in je smoothie doen. Er is keuze uit gebroken lijnzaad of heel lijnzaad. Welke je wil gebruiken maakt niet zo veel uit.

 

1. Natuurlijk laxeermiddel

Heb jij af en toe problemen met je stoelgang door obstipatie? Probeer het dan eens met lijnzaad. Lijnzaad is van nature laxerend. Dat komt omdat de zaden in de maag vier tot acht keer in volume toenemen. Dit zorgt voor druk op de darmwand, waardoor deze in beweging komt. Hierdoor kun je uiteindelijk makkelijker naar het toilet.

 

2. Bescherming bij maag-darm problemen

Heb jij last van je maag en/of darmen? Dan biedt lijnzaad uitkomst. Dit komt omdat de in de zaden aanwezige slijm als een soort beschermende laag op de slijmhuid van maag en darm gaat liggen. Dit helpt tegen ontstekingen en bij eventuele verstoppingen.

 

3. Helpt tegen ontstekingen

Als je kijkt naar het gehalte omega 3 vetzuren, dan zit je bij lijnzaad goed. Het bevat namelijk het hoogste aandeel in de plantenwereld (must als je veganistisch bent!). Daarnaast bevat lijnzaad een hoog gehalte aan lignanen en vezels. Al deze stoffen helpen tegen ontstekingen en kunnen zelfs het risico op borstkanker verkleinen.

 

4. Goed voor je hart

Omega 3 is onmisbaar voor een goede gezondheid van je hart. Daarom is lijnzaad een aanrader! Bij frequent gebruik kun je er zelfs je bloeddruk mee verlagen.

 

5. Hoog magnesiumgehalte

Magnesium is onmisbaar voor heel wat lichaamsprocessen. Denk daarbij aan je spieren, botten en het zenuwstelsel. Eet je dagelijks 20 gram lijnzaad dan zul je een groot verschil merken in je algemene gezondheid. Je krijgt een normaal energiemetabolisme, je voelt je minder moe en je zult zelfs op geestelijk vlak (psyche) grote verbeteringen zien. Daarnaast is het goed voor het onderhoud van je botten.

 

6. Goed voor je huid

Onder invloed van het weer en vooral je hormonen (hormoonschommelingen) kun je last krijgen van je huid. Dat uit zich vaak in onzuiverheden. Gebruik je lijnzaad dan zul je merken dat op den duur de hormoonschommelingen ophouden, omdat deze in balans komen. Dat gebeurd onder invloed van lignanen. Deze hebben dezelfde uitwerking als oestrogeen en zorgen voor een mooiere en gezonde huid.

 

7. Lijnzaad voor een langer verzadigd gevoel

Lijnzaad zet uit in je maag, waardoor het meer ruimte inneemt. Dit zorgt ervoor dat je langer vol zit en minder snel naar tussendoortjes grijpt. Ideaal dus als je af wil vallen, zonder dat je de hele tijd met een hongergevoel rond moet lopen.

 

 

Let op met het gebruik van teveel lijnzaad

Alhoewel lijnzaad een superfood is en dus echt ontzettend gezond is en bovendien natuurlijk, kun je het niet onbeperkt gebruiken. Dat komt omdat er cyanogeen in zit. Deze stof kan door het menselijk lichaam omgezet worden in de giftige stof blauwzuur (cyanide). In hele hoge dosis kan deze stof tot grote gezondheidsproblemen leiden.

 

Wat is een veilige hoeveelheid lijnzaad per dag?

Wil je toch profiteren van alle gezondheidsvoordelen? Gebruik dan niet meer dan 15 tot 45 gram per dag. Dagelijks lijnzaad eten in kleine hoeveelheden kan geen enkel kwaad.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in