boek je vakantie bij de ANWB

Het welzijn van je kat staat hoog op je prioriteitenlijst. Niet zo gek, want je bent dol op je kat. Daarom is het extra belangrijk dat je let op deze 10 dingen die gevaarlijk zijn voor je kat.

 

Inhoud

Een kat heeft 7 levens

Alhoewel het bekende spreekwoord zegt dat een kat zeven levens heeft, is dat geen vrijbrief om alles maar op zijn beloop te laten. Dit in de hoop dat het allemaal niet zo erg is en wel los zal lopen. Of je kat nu een echte huiskat is of juist veel buiten is, voor elke kat zijn er gevaren. Helaas kun je je kat niet voor alle gevaren beschermen, vooral als je een buitenkant hebt. Toch kun je dingen vermijden die het leven van je kat mogelijk in gevaar kunnen brengen.

 

10 Dingen die gevaarlijk zijn voor je kat

Wil jij jouw kat optimaal beschermen? Zorg dan dat je onderstaande tips volgt. Tips voor optimale veiligheid in en rondom het huis.

 

1. Giftige kamerplanten voor katten

Als je niet alleen dol bent op je kat, maar ook op planten, dan moet je bij de aanschaf van een nieuwe kamerplant met een aantal dingen rekening houden. Katten zijn heel gevoelig: ze hoeven maar in aanraking te komen met een schadelijke stof en voor gezondheidsproblemen zorgen. Dat komt omdat een kat een schoon dier is dat zich geregeld schoonmaakt door te likken. Niet zo gek dus dat je kat van alles en nog wat binnenkrijgt.

Er is een hele waslijst aan planten die schadelijk zijn voor je kat. Hieronder vallen onder andere de kerstster, lelies en Dieffenbachia. Symptomen die kunnen wijzen op vergiftiging door kamerplanten bij de kat zijn onder andere: braken, moeite met ademhaling, verwijde pupillen en schuim of overvloedig speeksel. Wil je dit voorkomen? Vermijd dan giftige kamerplanten voor katten.

 

2. Chocola is vergif voor katten

Veel mensen weten dat chocola voor honden giftig is, maar dit geldt ook voor katten. De stof theobromine zorgt voor vergiftiging van je kat. Het hoogste gehalte theobromine vindt je in pure chocolade. Maar ook melkchocolade en witte is gif voor je kat. Zorg er dus voor dat je kat niet in aanraking komt met chocolade.

 

3. Wasmachine en droger: een gevaar voor katten

Katten kruipen graag in kleine gaten en hoekjes. Een openstaande wasmachine of droger is zo een plek waar je kat ongemerkt in kan liggen. Als je dan de deur dicht doet en niet in de gaten hebt dat je kat nog erin zit, dan kan dat verregaande gevolgen hebben voor je kat.

 

4. Tea tree olie is giftig voor katten

Tea tree olie is ontzettend goed voor heel veel dingen, bijvoorbeeld het aanstippen van puistjes en een koortslip. Helaas is het voor je kat dodelijk! Het maakt daarbij overigens niet uit in welke vorm je kat hiermee in aanraking komt. Dus ook in de diffuser moet je geen tea tree olie gebruiken als het leven van je kat je lief is.

Leestip: Etherische olie gebruiken als je huisdieren hebt

 

5. Let op met medicijnen

Als je zelf medicijnen slikt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van je kat staan. Katten zijn van nature ontzettend nieuwsgierig. Als zij zien dat jij bepaalde dingen gebruikt dan willen ze dat onderzoeken en het liefst ook eten. Overigens geldt dit niet alleen voor door de huisarts voorgeschreven medicatie. Ook paracetamol en ibuprofen moeten onder alle omstandigheden uit de buurt van je kat gehouden worden.

 

6. Pas op met schoonmaakmiddelen

Juist omdat je kat overal komt en zich vervolgens schoonlikt is het van groot belang dat je uitermate voorzichtig bent in de keuze voor bepaalde schoonmaakproducten. In schoonmaakmiddelen wordt gebruikt gemaakt van diverse chemische producten. Je kat die over een schoongemaakte plek loopt en zich vervolgens likt krijgt deze producten binnen. Dit wil je dus vermijden.

Mijn tip? Om dit te voorkomen heb ik een stoomreiniger van Vileda aangeschaft. Hiermee maak je perfect schoon en omdat het apart puur op stoom werkt is het niet schadelijk voor de kat.

 

7. Halsband voor een kat

Het ziet er misschien schattig uit en wellicht denk je dat dit de beste oplossing is mocht je kat iets overkomen. Helaas is het tegendeel waar. Een halsband voor katten kan dodelijk zijn. Katten springen en rennen en wringen zich in allerlei bochten, waarbij ze heel makkelijk met hun halsband kunnen blijven hangen. Niet alleen voor buitenkatten is dit gevaarlijk. Ook binnenshuis kan je kat onverhoopt blijven hangen met het halsband. Daarbij kan je kat zich ook flink bezeren tijdens het schoonmaken.

In plaats van een halsband kun je je kat beter voorzien van een chip met daarop alle gegevens. Mocht je kat dan een keer niet thuiskomen en gevonden worden, dan kun je als eigenaar makkelijk en snel achterhaald worden door middel van de chip.

 

8. Raam op kiepstand open laten

Katten zijn niet alleen nieuwsgierig, soms lijkt het ook alsof ze vloeibaar zijn. Ze persen zich moeiteloos door de kleinste kieren en openingen. Zo een half openstaand raam is een uitnodiging voor een kat. Helaas kan dit in het ergste geval zelfs dodelijk aflopen voor je kat. Zeker als deze van het bredere gedeelte in het smalste gedeelte glijdt.

Hierdoor kan je kat vast komen te zitten. Dit kan voor interne bloedingen zorgen met de dood tot gevolg. Wil je luchten? Hou je kat dan in elk geval goed in de gaten, zodat je er direct bij kunt zijn mocht hij of zij een poging ondernemen om naar buiten te gaan via het raam.

 

9. Let op met dunne draden

Katten zijn van nature speels en alles wat maar een beetje beweegt is aantrekkelijk. Dat geldt ook voor dingen zoals een draadje van een kledingstuk, krullint of bijvoorbeeld een flosdraad. Je kat kan hiermee spelen en het (ongemerkt) inslikken. De gevolgen hiervan zijn groot, aangezien je kat kan stikken.

In het beste geval gaat het probleemloos door de maag en poept je kat het weer uit. Als je pech hebt dan kan de draad zorgen voor afsluiting van de darmen of orgaanschade, waardoor je kat met spoed naar de dierenarts moet (in de hoop dat er nog iets aan gedaan kan worden).

 

10. Verbranden

Het is al gezegd: katten zijn nieuwsgierig en zitten het liefst overal met hun neus bovenop. Helaas zien katten geen gevaren. Een hete pan, het fornuis dat nog heet is of een kom met soep, allemaal gevaren voor de kat, omdat deze zich hieraan kan verbranden. Ben je aan het koken (geweest)? Zorg dan dat je kat ver uit de buurt blijft tot het weer veilig is.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in