De kerstster is een vrij makkelijk te houden plant en een echte aanrader om de donkere wintermaanden met wat meer fleur door te komen. Helaas wordt de kerstster als (giftige) wegwerpplant gezien, terwijl dit niet nodig is. Met een beetje moeite is de giftige kerstster namelijk best over te houden.
Inhoud
De kerstster als (giftige) wegwerpplant
Elk jaar in de maand December kunnen plantenliehebbers kunnen hart ophalen aan alle mooie kerststerren. En er is voor een ieder wat: klein, groot, traditioneel rood of een andere kleur. Maar ook voor mensen die wat minder ‘groene’ vingers hebben is dit een zeer geschikte plant om het huis tijdens de feestdagen wat extra (natuurlijke) fleur te geven.
De kerstster en kerst
Er is een Mexicaanse legende (In het algemeen een niet op historische gronden, maar op volksoverleggingen gebaseerd verhaal) die de verbintenis van de kerstster met Kerstmis verklaart:
Er was een arm Mexicaans kind, Pepita, dat door de armoede waaronder zij leefde geen cadeau kon kopen om aan Christus te geven op kerstnacht. Om toch niet met lege handen te staan plukte zij enkele onkruiden en maakte hiervan een klein boeket. Pepita had gehoord dat God tevreden zou zijn met een kleine, maar uit liefde gegeven gift en hoopte dat haar boeket hieraan zou voldoen. Volgens de legende begon het boeket in de kerk te bloeien met rode en groene bloemen. Vanaf dat moment beschouwde de kerk dit als een speciaal kerstwonder. Het geplukte onkruid werd vanaf dat moment verheven tot kerstster. In Mexico bekend onder de naam: ‘Flores de Noche Buena’.
Algemene informatie over de kerstster
De kerstster valt onder de groep: euphorbia’s. Alle planten die tot deze groep behoren bevatten melksap die te voorschijn komt bij beschadiging van de plant en die giftig is. Het is dan ook van belang om dit in het achterhoofd te houden wanneer men kleine kinderen heeft, alhoewel nieuw onderzoek de giftigheid van deze plant in twijfel trekt.
De kerstster (euphorbia pulcherrima, waarbij pulcherrima staat voor: de mooiste) komt oorspronkelijk uit Mexico. In 1804 werd de plant daar ontdekt en door de natuuronderzoeker Alexander van Humboldt naar Europa gebracht. In de vrije natuur is het een struik die wel 5 meter groot kan worden, met groenblijvende bladeren. Tot de jaren’50 waren deze planten alleen geschikt voor de ‘specialisten’. Bovendien leefden de planten in die tijd niet langer dan een paar maanden.
Door de droge atmosfeer in de kamers tijdens de herfst en wintermaanden verloren de planten al gauw hun bladeren. Paul Ekke uit Californie (USA) gelukte het echter om rassen te kweken die wel voor de huiskamer geschikt bleken te zijn. De bladeren vielen niet meer af en zelfs voor de leek werd het een plant waar men al gauw veel plezier aan kon hebben met een minimale verzorging.
Tegenwoordig zijn er heel wat variёteiten in de winkels verkrijgbaar. Kenmerkend voor de kerstster zijn de prachtig gekleurde schutbladen rond de onbeduidende, kleine, gele bloemen. Het is dus anders dan menigeen wellicht deed denken: de gekleurde delen van de plant zijn geen bloemen.
Grootte
Er zijn kleine planten te koop met een enkele bloeischeut, maar voor wie groter wil kan zijn hart ophalen aan planten met 20 tot 30 bloeischeuten en een grootte tot wel 50 cm. Bij de aanschaf en keuze van een kerstster moet men in het achterhoofd houden waar de plant neergezet gaat worden en welke functie de plant heeft (decoratief op de kersttafel of als versiering in de vensterbank).
Groei
De plant in bloei gekocht zal op dat moment niet meer groeien. De kerstster groeit alleen voor de bloei.
Bloeiseizoen
De kerstster bloeit vanaf het einde van de herfst tot de vroege lente, mits men enige aandacht bested aan de verzorging van deze plant. Het is dus zeker niet zo dat men de plant na de kerstdagen weg moet gooien. Het is juist een plant die het huis in de donkere wintermaanden een extra fleurig aanzien zal kunnen geven.
Geur
Helaas heeft de plant geen geur. Wie op zoek is naar een geurende plant zal zijn aandacht op een andere plant moeten richten dan de kerstster.
Licht
De plant verlangt een goed verlichte standplaats. In de winter mag deze zelfs in de zon gezet worden. Een uitermate geschikte plant dus om in de vensterbank te zetten.
Temperatuur
Een normale kamertemperatuur tussen 12 en niet hoger dan 21 graden is ideaal voor de kerstster. Wie de plant langer wil houden moet de plant na de bloei koeler bewaren, maar wel vorstvrij.
Water geven, vochtigheid
De plant moet dagelijks gesproeid worden (liefst met regenwater). Spuit hierbij 15cm van de bladeren af houden. Niet op de gekleurde schutbladeren spuiten!
De pot moet op een schaal met water en grind gezet worden. Hierbij dient men erop te letten dat de pot het water niet mag raken. De potgrond blijft op de manier vochtig. Indien nodig kan de plant tweemaal per week begoten worden van bovenaf.
Wie de plant wil overhouden na de bloei (dit voor de mensen met ‘groene’ vingers) geeft de plant enige weken rust. Eens per week gieten, maar aan de droge kant houden. Pas na het snoeien en verpotten wordt de hoeveelheid vocht en water langzaam weer opgevoerd.
Mest
Om de veertien dagen kunstmest in het gietwater tijdens de bloei en groei.
Schoonhouden
De plant hoeft niet schoongehouden worden: door het besproeien blijven de bladeren schoon. Gebruik geen glansmiddelen.
Atmosfeer
De kerstster is vrij tolerant, maar er moet opgepast worden voor koude tocht. Verder zijn rook- en gaslucht af te raden.
Levensduur
De meeste mensen die een kerstster in huis halen, houden deze een seizoen en wel zo rond de kerstdagen. Hierna wordt de plant gewoonlijk weggegooid. Men gebruikt de kerstster dus als wegwerpplant. De bloei van de plant kan echter wel 3 maanden aanhouden. En de ervaren plantenliefhebber zal met enige inspanning de plant kunnen overhouden en zelf vermeerderen.
Moeilijkheidsgraad
De kerstster is een vrij makkelijk te houden plant en een echte aanrader om de donkere wintermaanden met wat meer fleur door te komen.
*frontfoto van Shutterstock
[…] is een hele waslijst aan planten die schadelijk zijn voor je kat. Hieronder vallen onder andere de kerstster, lelies en Dieffenbachia. Symptomen die kunnen wijzen op vergiftiging door kamerplanten bij de kat […]
[…] Heb je geen zin/tijd of inspiratie om aan de slag te gaan, maar wil je toch een gezellige sfeer in huis? Koop dan gewoon wat kerstster planten en lidcactussen die rond deze tijd in bloei staan en geniet van natuurlijke Kerstdecoratie. De groene bladeren en rode bloemen passen perfect bij de tijd van het jaar. Geniet bovendien extra lang van je aankopen door de juiste verzorging van de Kerstster. […]
[…] de laatste maanden van het jaar is er geen plant die zo vertrouwd aanvoelt als de kerstster. Traditiegetrouw zetten veel mensen de sfeervolle bloeier vanaf november in huis al dan niet […]