De één heeft er sneller last van dan de ander: blauwe plekken. In de meeste gevallen gaat het om onschuldige bloeduitstortingen waar je weinig tot niets aan hoeft te doen. Er zijn echter ook minder onschuldige oorzaken. 7 Gezondheidsproblemen die blauwe plekken kunnen veroorzaken en wat je eraan kunt doen
Inhoud
Wat zijn blauwe plekken?
Blauwe plekken zijn eigenlijk niets anders dan een bloeduitstorting onder de huid. Deze bloeduitstorting wordt veroorzaakt door een beschadiging van de fijne adertjes die net onder de huid lopen. Als een fijn bloedvaatje beschadigd wordt, dan zal er wat bloed uitlekken. Dit zorgt voor rode en/of blauwe puntjes en de voor ons bekende blauwe plekken. Over het algemeen krijgen vrouwen makkelijker blauwe plekken dan mannen. Dat geldt ook voor ouderen, waarvan de huid en de vetlaag dunner is. Deze plekken verkleuren uiteindelijk van blauw, naar rood en geel en groen. (bron: huidarts.com)
Wat kun je doen tegen blauwe plekken?
Er zijn verschillende dingen die je tegen blauwe plekken kunt doen. Het belangrijkste is echter om eerst de oorzaak van de blauwe plek te achterhalen. Als je eenmaal weet dat het om een onschuldige blauwe plek gaat, dan kun je een aantal dingen doen om de plek sneller te laten verdwijnen. Denk daarbij aan:
- Rust
- Insmeren met arnicazalf
- Koelen (direct na het oplopen van de blauwe plek)
- Verwarmen (een dag na het oplopen van de blauwe plek)
7 Gezondheidsproblemen die blauwe plekken kunnen veroorzaken en wat je eraan kunt doen
Zoals reeds eerder gezegd zijn er talloze redenen waarom je een blauwe plek kunt krijgen. Dat varieert van onschuldige oorzaken zoals het tillen van zware dingen tot ernstige oorzaken zoals ernstige bloedziekten.
1. Tillen van zware dingen
Of het nu om een workout op de sportschool gaat of het simpel te zwaar tillen van een doos in huis. Als je zware dingen tilt is de kans groot dat je je stoot en daardoor een blauwe plek oploopt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die beginnen met gewichtheffen en merken dat ze last krijgen van blauwe plekken. Dat geldt ook voor kinderen die vaak een te zware rugtas moeten meesjouwen. Blauwe plekken zijn dan een teken dat je overbelast en een stapje terug moet nemen.
2. Medicatie
De inname van bepaalde medicatie kan invloed hebben op je bloed en zelfs blauwe plekken veroorzaken. Sommige medicijnen zorgen voor kleine en onopvallende plekken, terwijl andere schrikbarend grote plekken kunnen veroorzaken. Medicijnen die erom bekend staan dat ze blauwe plekken veroorzaken zijn onder andere: antidepressiva, pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen, medicijnen met ijzer en anti astmatische medicijnen.
Het meest bekende medicijn dat blauwe plekken veroorzaakt is aspirine. Gebruik je medicatie en zie je ineens veranderingen op je huid? Neem dan contact op met je huisarts. Soms is het noodzakelijk om met bepaalde medicatie te stoppen om inwendige bloedingen te voorkomen.
3. Bloed- en vaatziekten
Een niet zo onschuldige oorzaak van blauwe plekken zijn bloed- en vaatziekten. Spataderen, de ziekte von Willebrand, trombocytopenie en leukemie worden vaak veroorzaakt door problemen met de bloedcirculatie. Mocht je daarnaast andere symptomen hebben die een alarmbelletje af doen gaan, ga dan zo snel als mogelijk naar de dokter. Andere symptomen kunnen onder andere pijn en opgezwollen voeten, bloedend tandvlees, bloedneus en kleine rode plekjes op de huid zijn.
4. Een tekort aan voedingsstoffen
Vitamines, vitamines en nogmaals vitamines! Vaak zorgen we er wel voor dat onze kinderen genoeg vitamines en mineralen binnen krijgen, maar schieten we daar voor onszelf tekort in. Soms wijzen blauwe plekken op een tekort aan voedingsstoffen in ons lichaam.
Een goed voorbeeld van een tekort dat blauwe plekken kan veroorzaken is vitamine B12. Deze vitamine is verantwoordelijk voor de productie van bloed. Ook vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Het belang van vitamine C mag evenmin onderschat worden. Vitamine C is nodig om nieuw weefsel aan te maken. Een tekort kan zorgen dat onze bloedvaten zwak worden.
Een ander zeer onbekend vitamine is vitamine P, ook wel bekend als bio flavonoïden. Zonder bio flavonoïden is de productie van collageen onmogelijk. Dit kan weer leiden tot dunne bloedvaatjes die de kans op blauwe plekken verhogen.
Voordat je nu naar de drogist rent om allerlei vitamines en mineralen aan te schaffen: laat je waardes eerst checken. Of ga eventuele tekorten aan door middel van voeding.
Een goede bron van vitamine B12 is lever, vis, kaas en salade. Vitamine K komt voor in bananen, eieren, noten en vette vis. Bio flavonoïden vind je in verse groene tee, appels, pompoen en knoflook.
5. Hormonale onbalans
Hormonen, veel mensen liggen hier geregeld overhoop mee. Dat is ook een reden dat vrouwen sneller blauwe plekken krijgen dan mannen. Hormonale schommelingen zijn vaak de oorzaak van (onverklaarbare) blauwe plekken. Je krijgt er last van als je oestrogeen level (te) laag is.
Dit is vaak het geval tijdens de menopauze, als je hormonale medicatie gebruikt en als je zwanger bent. Een tekort aan oestrogeen verzwakt de bloedvaten, waardoor de wanden van de haarvaten heel makkelijk beschadigd raken.
6. Aan leeftijd gerelateerde oorzaak
Een bijkomstigheid van het ouder worden is dat de haarvaten hun elasticiteit verliezen. Het vaatsysteem wordt zwakker naarmate je ouder wordt en de elasticiteit gaat verloren. Deze door ouderdom veroorzaakte blauwe plekken zie je meestal op de benen verschijnen. Zelfs de minste aanraking kan blauwe plekken veroorzaken, aanrakingen die op een jongere huid helemaal niets uit zouden maken.
7. Diabetes
Als je het over diabetes hebt, dan zijn de eerste dingen die in je opkomen suiker en bloed. Diabetes heeft een negatieve invloed op het proces van de bloedcirculatie, waardoor je heel snel plekken oploopt. Blauwe plekken kunnen ook een symptoom zijn van suikerziekte in een vroeg stadium.
Andere symptomen die je in de gaten moet houden zijn onder andere vaak dorstig zijn, wondjes hebben lange tijd nodig om te genezen en je bent snel moe. Verder kunnen een wazig zicht en witte plekjes op de huid een teken van diabetes zijn.
Wanneer moet je naar de dokter met blauwe plekken?
Voor de meeste blauwe plekken geldt dat deze onschuldig zijn. Veel meer dan afwachten tot de plek weer verdwijnt kun je niet. Er zijn echter ook situaties dat je wel een dokter moet raadplegen. Vaak is dit nodig als de plekken gepaard gaan met andere symptomen. Ook als de plek na 2 weken nog niet weg is, is het goed om even langs de huisarts te gaan voor een check up.
Als je je stoot dan wordt een plek eerst rood. Dit komt door de kleur van je bloed onder je huid. Na een tijdje verkleurt de plek en wordt deze zwart, blauw of paars, omdat je lichaam het bloed af begint te breken. Na ongeveer 5 – 10 dagen gaat de kleur over naar groen of geel. Tussen 10 – 14 dagen wordt de aangedane plek bruin en wordt deze steeds lichter van kleur.
Heb jij wel eens blauwe plekken gehad waarvan je niet wist wat de oorzaak was? Wat heb je eraan gedaan?