boek je vakantie bij de ANWB

Als je vanaf 1 januari 2023 wil vliegen, dan moet je er rekening mee houden dat dit een flink stuk duurder wordt. Wil je dit jaar wel op vakantie zonder dat je tientallen euro’s duurder uit bent? Goedkoper vliegen en de vliegtaks omzeilen? Zo doe je dat.

Inhoud

Wat is de vliegbelasting?

De vliegbelasting of vliegtaks is eigenlijk een milieubelasting die ingevoerd is op 1 januari 2021. Het doel van deze belasting is dat mensen een bijdrage betalen aan de CO2 uitstoot van vliegtuigen. De bedoeling is dat mensen bewuster worden van de impact die vliegen heeft op het milieu in het algemeen.

Toen de belasting in werd gevoerd was het bedrag vastgesteld op 7,85 € per persoon. Mensen die een tussenlanding maken hoeven dit bedrag niet te betalen en ook kinderen jonger dan 2 jaar zijn hiervan uitgesloten. Met ingang van 1 januari 2023 heeft het kabinet dit bedrag flink verhoogd. Dit betekent dat je vanaf nu 26,43 € per persoon per vlucht moet betalen.

Goedkoper vliegen en de vliegtaks omzeilen Zo doe je dat

 

Goedkoper vliegen en de vliegtaks omzeilen? Zo doe je dat

De vliegtax, zoals beschreven hierboven, geldt alleen voor vertrek vanaf een Nederlandse luchthaven. Dus als je vliegt vanaf Rotterdam/The Hague, Schiphol, Eindhoven, Groningen of Maastricht dan betaal je dus ruim 25 euro per persoon per vlucht. Voor een gezin van 4 betekent dit dat je rekening moet houden met meer dan 100 euro extra.

Gelukkig kun je hier heel makkelijk onderuit komen, door als vertrekpunt een vliegveld in het buitenland te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden om goedkoper te vliegen en de vliegtaks te omzeilen. Een hele goede optie is vliegen vanaf Brussel. Brussel heeft 2 vliegvelden, namelijk: Brussels Airport Zaventum en Brussels Airport Charleroi. Beide zijn redelijk snel en makkelijk vanuit Nederland te bereiken. Heb je geen zin om zelf te rijden? Dan kun je gebruik maken van de Flixbus.

Brussels Airport Charleroi is een redelijk groot vliegveld en biedt talloze vluchten naar onder andere Spanje (bijzonder populair!) aan. Bijkomend voordeel is, dat bijvoorbeeld een vlucht naar Tenerife niet alleen voordeliger is vanaf Brussel, maar ook nog eens een stuk korter duurt. Zeker als je vanuit Amsterdam moet vliegen. Zelf zijn wij vorig jaar vanaf Brussel Charleroi vertrokken naar Corfu.

En niet alleen België is de perfecte uitvalsbasis voor je volgende goedkope vlucht. Dat geldt zeker ook voor ons andere buurland Duitsland. Hier heb je zelfs nog wat meer vliegvelden, van klein naar groot. Welk vliegveld je kiest is afhankelijk van de bestemming en hoe ver je zelf wilt reizen. Vorig jaar vertrokken wij bijvoorbeeld vanaf Düsseldorf naar Mallorca. Düsseldorf is een groot vliegveld, waar je een paar uur voor moet rijden of je stapt net als wij in de trein (tot Nederlandse grens en dan een ticket voor reizen in Duitsland kopen, dat is voordeliger). Maar er zijn ook dichter bij de grens mogelijkheden, bijvoorbeeld door te vertrekken vanaf vliegveld Weze.

Nog meer tips om te besparen op vliegreizen

Het is niet alleen voordeliger om te vertrekken vanuit België of Duitsland, als je echt optimaal wilt genieten van besparen, dan kun je het beste een kijkje nemen op Belgische en Duitse reiswebsites. Daarmee bespaar je nog eens tientallen Euro’s vergeleken met Nederlandse websites. Zeker als je je VPN afstemt met het land waarvan je de website bezoekt.

Dus: bezoek je een Belgische reiswebsite? Dan zet je de VPN op Antwerpen of Brussel. Bezoek je een Duitse boekingswebsite? Dan zet je je VPN op een Duitse stad. Op die manier krijg je zelfs nog betere aanbiedingen. En maak je geen zorgen: ook al woon je in Nederland, je kunt gewoon een reis boeken via een buitenlandse website.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in