Garneer jouw gerechten voortaan, het oog wil tenslotte ook wat! Of het nu voor de salade is of voor een koud buffet of gewoon voor een kindertraktatie, een garnering gemaakt van groente geeft elk gerecht iets feestelijks. Groente garnering maak je zelf met deze tips.
Groente garnering maak je zelf met deze tips
De meeste rauwe groenten kunnen in verschillende vormpjes gesneden worden (bijvoorbeeld met gewone koekjesvormpjes). Rode biet en worteltjes zijn het kleurrijkst, maar ook andere groentes kunnen hiervoor prima gebruikt worden. Er zijn echter wel een aantal groentes die niet rauw verwerkt kunnen worden zoals bijvoorbeeld aardappel, hou hier dus rekening mee.
Onderstaand een aantal ideeёn om gewone groente om te toveren tot een mooie groente- garnering.
Julienne
Lange reepjes groente, al dan niet gekookt. Dit is geschikt voor vrij veel groentesoorten geschikt, zolang deze maar stevig zijn. Bijvoorbeeld: komkommer, worteltjes en paprika. Of maak spaghetti van aubergine
Champignonspiraaltjes
Schil het hoedje van grote champignons rondom dun af. Sauteer (in weinig boter en in een pan zonder deksel onder voortdurend omscheppen lichtbruin en gaar laten worden)
Gestreepte komkommer
Komkommer, maar ook andere groenten met een gekleurd (eetbaar) schilletje en een wit binnenste kunnen op de volgende manier opgeleukt worden als garnering. Ga met de tanden van een vork in de lengte over de schil. Snij dan de kommer in wat dikkere plakken dan normaal zodat het gestreepte goed te zien is.
Dit kan ook prima met een dunschiller: schil 1 keer van boven tot onder, sla een stukje over en ga dan weer 1 keer schillen tot je rondom klaar bent.
Waaiertjes
Snij een augurk in de lengte in reepjes. Let hierbij op dat het uiteinde niet doorgesneden wordt! Druk de reepjes van elkaar en leg de augurkjes als waaiertjes bovenop een salade (bijv. Een huzarensalade)
Radijsroosjes
Onder en boven een plakje afsnijden. Vervolgens met een scherp en puntig mesje de radijs 6x insnijden, zo, dat het rode huidje nog gedeeltelijk blijft zitten. Dit vergt enige oefening. Het nog gesloten roosje vervolgens 20 minuten in ijswater leggen totdat de roosjes vanzelf open gaan.
Radijsmuisjes
Leg de radijs plat neer en snij de onderkant vlak af zodat de ‘muis’ blijft staan. Het puntige deel wordt de snuit, laat hier overblijfselen van wortels zitten. Aan de bovenkant schuine inkepingen maken voor de oren: op deze wijze / en\. Van een andere radijs twee dunne plakjes snijden en deze als oren gebruiken. Ogen en mond kunnen uitgesneden worden.
En andere manier om een radijsmuisje te maken is als volgt. Neem 2 radijsjes en snijd van een van de radijsjes 2 plakjes van de onderkant. Met een coktailprikker worden de radijsjes boven elkaar vastgemaakt. Oren worden van de twee afgesneden plakjes gemaakt. Ogen en mond kunnen uitgesneden worden.
Selderijkrullen
Snijd dunne lange reepjes van een stengel selderij. Snijd beide kanten in heel smalle reepjes, maar laat het midden heel. Leg ze in ijswater tot ze gaan krullen.
Zilveruitjes
Snijd van boven tot bijna beneden de ui in smalle reepjes. Leg ze in ijswater tot ze gaan krullen.
Wortelkrullen
Schil rauwe wortels en snijd ze dan in de lengte in flinterdunne reepjes (gebruik hiervoor de dunschiller). Rol die reepjes op en zet ze met een cocktailprikker vast. Leg ze in ijswater. Na enige tijd kunnen de prikkers eruit. Het reepjes blijft dan mooi opgerold.
Rode uienringen
Rode uien schillen en heel laten. Vervolgens dunne plakken eraf snijden en de ringen los halen.
Verse kruiden
Ook verse kruiden kunnen gebruikt worden als garnering. Hierbij kan gedacht worden aan: peterselie, bieslook, sterrekers en bijvoorbeeld muntblaadjes.
Maak jij wel eens groentegarnering of dien je groente gewoon zo op?
[…] – Een plaat vol hapklare groentes waaronder: peentjes (om verkleuring tegen te gaan kun je de peentjes met wat citroensap inwrijven), komkommer, tomaat, radijsjes (hiervan kunnen leuke versieringen gemaakt worden), slabladen enz. […]