boek je vakantie bij de ANWB

Als we aan stofzuigen denken dan denken we aan het snel en makkelijk schoonmaken van de vloeren. In de praktijk pakken de meeste mensen dit echter compleet verkeerd aan. Het gevolg? Meer stof in huis dan voor het stofzuigen. Stofzuigen: deze fouten maak jij ook.

 

Inhoud

Stofzuigen: van Ă©Ă©n keer per week tot dagelijks

Hoe vaak stofzuigen verschilt van huishouden tot huishouden. Als je alleen of met z’n tweeën bent, geen huisdieren hebt en fulltime werkt dan heb je wellicht aan één keer per week stofzuigen voldoende. Heb je echter kinderen en of huisdieren, dan zul je dagelijks of om de dag moeten stofzuigen.

 

Waarom moet je stofzuigen?

Het antwoord daarop lijkt voor de hand liggend: om alle vuil van de vloer te verwijderen. Er komt echter veel meer bij kijken. Want met stofzuigen kun je ook stoffen verwijderen die voor een allergie of astma zorgen. Stofzuigen is bovendien een goede manier om meer lichaamsbeweging te krijgen. Omdat het ook nog eens een heel simpel klusje is, is het de manier om je hoofd even leeg te maken. Ideaal als je thuiswerkt en even stoom af wilt blazen of even de behoefte hebt om iets anders te doen.

 

Stofzuigen: deze fouten maak jij ook

Helaas, veel mensen denken dat ze het goed doen, maar komen bedrogen uit. Ik weet zeker dat jij je ook schuldig maakt aan Ă©Ă©n van onderstaande fouten bij het stofzuigen.

 

Stofzuigen zonder verdere voorbereiding

Je pakt de stofzuiger en gaat direct aan de slag met stofzuigen. Dat is de grootste fout. Als je namelijk alleen de vloer aanpakt is de kans groot dat je de stof verdeelt en niet verwijderd. Voordat je gaat stofzuigen moet je alles wat hoger is dan de vloer afstoffen. De stofdeeltjes vallen op de vloer die jij vervolgens op kunt zuigen.

Nadat je gestoft hebt is het tijd om alles wat op de vloer staat te verwijderen. Natuurlijk kun je om alles heen stofzuigen, maar daarmee verplaats je de stof alleen maar. Zet dus de stoelen ondersteboven op de tafelrand, planten op de tafel en je vloerkleed naar buiten. Vloerkleed eerst flink uitkloppen en dan pas stofzuigen.

 

Trekken aan stofzuigerkabel

Een veelgemaakte fout: je trekt aan de kabel van de stofzuiger om het maximale aan kabellengte tot je beschikking te hebben. Stop gewoon met trekken als het niet verder gaat. Tijdens het stofzuigen wordt ook zo gewerkt dat de kabel vaak strak gespannen staat. Dat is niet goed. Wissel tussendoor gewoon van stopcontact om de kabel te ontzien. Geen zin in gedoe met kabels? Dan is een draadloze steelstofzuiger de oplossing.

Stofzuiger vooruit schuiven in plaats van trekken

De meeste mensen maken deze fout: zij schuiven de stofzuiger voor zich uit in plaats van deze naar zich toe te trekken. Hoe het dan wel moet? Plaats de stofzuigerstang ruim voor je en trek deze dan rustig naar je toe. Op die manier zuig je alle vuil op en blijft er geen stof en vuil achter. Dit is vooral heel belangrijk bij het stofzuigen van tapijt.

 

Je gebruikt het verkeerde opzetstukje

De stofzuiger kun je voor verschillende ondergronden gebruiken en is zelfs geschikt voor het reinigen van (stoffen) bankstellen. In principe wordt elke stofzuiger geleverd met verschillende opzetstukken. Gebruik het juiste opzetstukje voor de juiste toepassing.

 

Verkeerde volgorde aanhouden

Pak de stofzuiger en begin gewoon maar ergens… Nee, dat is natuurlijk helemaal fout. Het beste kun je in een hoekje van de kamer beginnen en dan naar het andere hoekje toewerken. Dit doe je door de stofzuiger naar je toe te trekken en niet voor je uit te schuiven (de stofzuigerstang). Vergeet ook niet onder kasten te stofzuigen (indien mogelijk) en neem ook de plinten mee, want daar blijft vaak stof hangen.

 

Check de stofzuigerzak regelmatig

Heb je nog een stofzuigerzak? Controleer deze dan regelmatig. Heb je een model zonder zak? Leeg dan regelmatig het bakje waarin alle stof opgevangen wordt. Als je toch al bezig bent: vergeet niet de filter te controleren. Hier was mijn Thomas stofzuiger al maandenlang amper aan het zuigen. Alles was nagekeken en schoongemaakt. Ik stond op het punt om een andere stofzuiger aan te schaffen. Kwamen we er ineens achter dat er een filter was die we altijd over het hoofd hebben gezien. Na het schoonmaken van deze filter werkte de stofzuiger weer als nieuw.

Let op: voor het verwisselen of reinigen van de stofzuigerzak en filter moet je de stekker uit het stopcontact trekken!

 

Verkeerde hoogte

Heb je na het stofzuigen last van je rug? Dan is de kans groot dat je stofzuiger niet goed ingesteld is. Vaak is deze in hoogte verstelbaar, zodat je zonder pijnen je werk kunt doen. De meeste stofzuigerstangen kun je in de hoogte verstellen. Belangrijk is dat je tijdens het stofzuigen recht blijft staan. Moet je voorover buigen dan is de hoogte niet goed. Je kunt dit vooraf uitproberen.

 

Te snel je werk willen doen

Niet iedereen houdt van huishoudelijke taken zoals stofzuigen. In sommige huizen is dat ook te zien. Als je te snel bezig bent dan laat de stofzuiger zwarte strepen achter op plinten en muren. Ook al heb je een hekel aan dit huishoudelijke klusje: neem je tijd ervoor. Zwarte strepen op muren en plinten levert namelijk het volgende probleem op: je moet met verf aan de slag gaan.

 

Kiezen voor het verkeerde model

Als je een stofzuiger koopt, let er dan op dat het model aansluit bij je wensen en behoeften. Waar de Ă©Ă©n de voorkeur geeft aan een compact en licht model, vindt een ander een zwaar model juist beter. Sommige vinden een zakloze steelstofzuiger ideaal, terwijl anderen de voorkeur geven aan een stofzuiger met zak. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan verschillende modellen uit (bij familie, vrienden enz). Op die manier kun je erachter komen welk model bij je past.

Vind je stofzuigen echt een rotklus? Of heb je weinig tijd? Dan zou je de aanschaf van een robotstofzuiger kunnen overwegen.

 

Welke van bovenstaande fouten maak jij tijdens het stofzuigen?

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in