boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu om Oud en Nieuw gaat, een receptie of een verjaardag, een koud buffet is een ware uitkomst. Met deze handige tips en ideeën koud buffet creëer je in een handomdraai een tafel vol met lekkers voor alle gasten. Inclusief tips voor de tafel aankleding en het halen van boodschappen.

 

Inhoud

Een goed begin is het halve werk

Als je geen zin hebt om tijdens een feestje constant te moeten rennen, dan kun je het beste voor een koud buffet kiezen. Vandaag geef ik je handige tips en ideeën om een koud buffet te laten slagen. Een deel van de gerechten kun je reeds een dag van te voren klaar maken, waardoor er op de feestdag zelf nog maar weinig gedaan hoeft te worden. Deze tijd kan dan weer gebruikt worden om jezelf voor te bereiden op het feest. Zeker als gastvrouw wil je er op en top uit zien op het feestje. Dus: een goed begin is het halve werk gaat zeker op voor een koud buffet.

Wat is een koud buffet

Een koud buffet bestaat uit een aantal kleinere hapjes en schotels, die allemaal op een tafel uitgestald zijn. Het is de bedoeling dat gasten naar eigen smaak opscheppen. Het eten nuttigen aan de in de ruimte opgestelde tafels en stoelen  en indien gewenst opnieuw opscheppen. Je kan daarbij eindeloos variëren wat de gerechten betreft. Hierdoor kun je het geheel afstemmen op de tijd van de dag (ontbijt, lunch of diner) en de gelegenheid.

De voorbereiding van een koud buffet

Om te beginnen moet je nadenken welke kant je op wil met het koude buffet en inventariseren wat de gasten zoal wel of niet lusten. Wil je voornamelijk vegetarische gerechten? Of mag er ook vlees op het menu staan? Voor wie is het feest (ouderen, kinderen of een gemengd gezelschap)? Hoeveel mensen worden verwacht? Zijn er mensen die kunnen helpen bij het voorbereiden ervan? Hoeveel ruimte heb je ter beschikking, zowel voor het opdienen van het koude buffet als ook voor al het voorbereide eten.

Als er een bepaald thema aangehouden wordt dan kun je dit terug laten komen in het koude buffet en de aankleding eromheen.  Het is handig deze vragen aan de hand van een lijstje af te werken om alvast een globaal beeld te hebben van wat je wil, kan en gaat doen.

Vervolgens  moet he precieze keuzes maken van wat er zoal gemaakt zal worden. Als je de keuze eenmaal gemaakt hebt, wordt er een boodschappenlijst gemaakt. Een lijst voor degenen die helpen met daarop verdeelt de taken zal ervoor zorgen dat een ieder weet wat hij/zij moet doen.

 

Samenvatting: 

 • Bepaal globaal de gerechten aan de hand van de verwachte gasten
 • Is er een thema
 • Bekijk beschikbare ruimte voor gasten en bewaren gerechten
 • Stel takenlijst op
 • Maak boodschappenlijst (zie hieronder)

Boodschappen doen voor een koud buffet

Bij het berekenen van wat je nodig hebt voor een koud buffet wordt uitgegaan van de hoeveelheid die één persoon zou eten/drinken vermenigvuldigd met het  aantal verwachte aantal gasten. Hou hierbij rekening dat er altijd mensen bij zullen zijn die meer of minder eten. Het is daarom raadzaam iets meer boodschappen te doen dan je berekend hebt.

Producten die niet vers hoeven te zijn kun je ruim van te voren kopen, zodat er minder in een keer gehaald moet worden. Bovendien zorgt dit ook voor minder werk en stress in één keer. De houdbare producten mogen hooguit 2 dagen ervoor gekocht worden, tenzij je er zeker van bent dat ze langer vers blijven (bijvoorbeeld sommige fruitsoorten).

De buffettafel

Naast de levensmiddelen die nodig zijn voor het koude buffet moet je tijdens het boodschappen doen rekening houden met de aankleding van de buffettafel en het te gebruiken servies (borden en bekers) en bestek. Meestal wordt gebruik gemaakt van plastic waren, zodat er achteraf geen afwas is. In kleinere gezelschappen kun je  natuurlijk ook gewoon het normale servies gebruiken.

Verder moet de buffet tafel bekleed worden met een: tafelkleed, bijbehorende servetten en bij een themafeest (verjaardag, bruiloft en dergelijke) bijbehorende versieringen (bloemen, slingers).

 

handige tips en ideeen koud buffet buffettafel

 

Handig tips en ideeën koud buffet

– Een plaat vol hapklare groentes waaronder: peentjes (om verkleuring tegen te gaan kun je de peentjes met wat citroensap inwrijven), komkommer, tomaat, radijsjes (hiervan kunnen leuke versieringen gemaakt worden), slabladen enz.

De opbouw van een leuke groenteplaat gaat als volgt: op een schaal worden gewassen slabladeren gelegd. Hierop komen de gesneden groentes (in repen, in blokjes, in rondjes enz). Het geheel kan afgemaakt worden met bijv. Radijsbloemen en radijsmuisjes

– Een kom met fruitsalade of een plaat vol kleine hapklare vruchten zoals bijv: appel (gebruik citroensap om verkleuring te voorkomen), banaan (ook citroensap gebruiken ivm verkleuring), sinaasappel en seizoensvruchten zoals bijvoorbeeld aardbei of buitenlandse vruchten zoals mango

 

handige tips en ideeen koud buffet groente en fruit

 

– Gevulde eieren

– Plaat vol (koude) vleeswaren: deze bestaat meestal uit fijne worstwaren zoals ham, salami, rosbief, kipfilet. Cocktail worstjes op cocktailprikker  en dergelijke. Opgerold, in plakken, in blokjes enz

– Plaat vol kaaswaren: verschillende soorten kaas op een schaal op een leuke manier uitgestald, in hapklare stukken. Hierbij valt te denken aan: gewone jonge kaas, oude kaas, brie, komijnekaas, ananaskaas enz

 

handige tips en ideeen koud buffet kaasplaat

 

– Mand vol in stukken gesneden stokbrood

Kruidenboter (liefst in roosjes gespoten om het opscheppen te vergemakkelijken)

– Visplaat/sushi: met name rond de kersttijd zal dat zalm zijn, maar ook garnalen en haring passen perfect

– Huzarensalade of maak deze roze huzarensalade als echte eyecatcher

Pastasalade

– Rijstsalade

– Aardappelsalade

– Bijpassende dressings: cocktailsaus bij de visplaat, eventueel mosterd bij de vleesplaat, dipsaus voor de groentes en vinaigrettes voor salades

 

Vergeet niet om lekker drinken neer te zetten. Passend bij een koud buffet is bowl.

 

Heb je zelf nog handige tips en ideeën koud buffet? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht en ik zet je tip er bij.

 

Dokteronline.com

26 REACTIES

 1. Leuk om je tips te lezen! Ik geef vaak dezelfde tips, maar dan gaat het over iets heeeel anders, namelijk presenteren! Ik zeg vaak ‘Een goed begin is het halve werk’ of ‘ga gethematiseerd aan het werk!’ Mooie, duidelijke en sfeervolle foto’s

 2. Handige tips! Het voordeel van een koud buffet vind ik vooral dat je alles gewoon tegelijk klaar kunt zetten. Met warme gerechten vind ik het lastig om alles tegelijk warm te hebben en zijn er vaak wel weer wat gerechtjes al afgekoeld.

  • Precies, bovendien moet je met warme gerechten vaak nog veel werk verzetten op de dag zelf, moet je een oven/fornuis hebben dat groot genoeg is enz. Met een koud buffet wordt het een stuk makkelijker. Zeker als het buiten koud is, dan kun je het eten gewoon buiten bewaren tot opdienen 🙂

 3. Ik vind een buffet altijd heel handig. Iedereen neemt wat hij zelf graag eet. En zoals je zegt je kan ook veel op voorhand klaarmaken zodat je ook bij je gasten kan zijn

  • Precies. Doordat iedereen zelf op kan scheppen gooi je uiteindelijk hopelijk ook minder weg. En als gastvrouw kun je zo ook tijd met de gasten doorbrengen.

 4. Prachtig gedaan. Ik heb ook wel koude buffetten gemaakt, maar bij de mand met gesneden stokbrood ook verschillende soorten crackers gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in