boek je vakantie bij de ANWB

Artrose, oftewel reuma is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. De meeste mensen denkt dat artrose Artrose iets simpels is, echter is artrose een degeneratieve aandoening. Ben je benieuwd wie allemaal artrose hebben en wat het laatste nieuws is? Blijf dan gerust verder lezen.

 

Artrose onder de Nederlandse bevolking

Artrose komt volgens de laatste cijfers voornamelijk voor vanaf 45 jaar. Van alle Nederlanders had zo’n 4,0% last van artrose in 2007, dit is inmiddels al 13 jaar geleden. Mensen ouder dan 45 jaar, hadden 12,4% last van artrose. Dit percentage was flink hoger bij de 65+ers, met namelijk 17,2%. De onderzoekers schatten dit percentage nu flink aan de hogere kant te zijn. Hoeveel het precies is, weten we nog niet zeker.

De bekende cijfers zijn van een tijd geleden. Nederland is aan het vergrijzen en dit betekent dat de bevolking steeds ouder aan het worden is. Dit heeft te maken met de ‘babyboomers’. Deze babyboomers zijn allemaal na de Tweede Wereldoorlog geboren en zijn inmiddels allemaal boven de 65 jaar oud. Dit houdt in dat de cijfers van vandaag flink kunnen afwijken. Daarnaast hebben mensen last van verschillende soorten artrose: artrose in voet, artrose in knie, artrose in heup, artrose in schouder etc.

Leestip: CBD olie helpt om pijn bij artrose te verlichten

 

Hoop voor de toekomst

In het vorig kopje hebben we voornamelijk gehad dat artrose zal toenemen en dat de laatste cijfers de betrouwbaarheid heeft kwijtgeraakt. Echter, hebben we ook goed nieuws voor jullie.

Japan ontwikkelt baanbrekende behandeling voor artrose. Als experiment besloot een Japanse arts na een ingreep een beschadigd kraakbeen mee te nemen. Daar deed de arts experimenten die grote veranderingen met zich mee zal brengen voor de behandeling van artrose.

Helaas moet er nog niet te vroeg gejuicht worden… maar Japan meldt een grote doorbraak in de behandeling van dit degeneratief proces. De Japanners zijn geslaagd om pluripotente stamcellen te maken middels door artrose aangetast kraakbeenweefsel. 

Hoe dit in praktijk en in Nederland eruit zal zien is nog onbekend, maar we weten in ieder geval dat de technologie en kennis van vandaag meer inzicht zal geven in de behandeling van artrose!

Dokteronline.com
Vorig artikelRecept voor Duitse spritskoekjes
Volgend artikelDIY Whipped shea butter maken
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in