boek je vakantie bij de ANWB

Leuke houtkachel, pelletkachel of haard gekocht? Gefeliciteerd met je aankoop! Het liefst wil je natuurlijk gelijk een gezellig vuurtje hebben branden. Maar om te kunnen gaan stoken moet de kachel eerst aangesloten worden met een goed rookkanaal. En daar komen allerlei regels bij kijken.

 

Inhoud

Is een dubbelwandig rookkanaal verplicht?

Heb je een dubbelwandig rookkanaal nodig, of is enkelwandig ook voldoende? En wat is eigenlijk het verschil? In de kachelmaterialenwereld zijn er termen voor de verschillende typen rookkanalen: dikwandig, enkelwandig, concentrisch, flexibel… We maken je graag een beetje wegwijs.

Begin van een rookkanaal

Het rookkanaal begint vanaf de kachel. Op de kachel wordt aangesloten met kachelpijpen die bij de kachel passen. Voor pelletkachels zijn bijvoorbeeld speciale pelletkachelpijpen verkrijgbaar. Die zijn niet dubbelwandig, maar enkelwandig.

Bij de meeste houtkachels en ook bij inbouwhaarden wordt er vaak een dikwandig rookkanaal aangesloten op de kachel. Een dikwandig rookkanaal is niet hetzelfde als een dubbelwandig rookkanaal. De naam zegt het al: de wand van het rookkanaal is dik, maar het bestaat niet uit twee lagen. Omdat het enkelwandig is, moet je opletten met de afstand tussen het rookkanaal en eventuele brandbare materialen.

Er zijn hiernaast nog andere soorten rookkanalen, zoals een concentrisch rookkanaal voor gaskachels of een flexibel rookkanaal dat gebruikt kan worden in een bestaande stenen schoorsteen. Dit zijn wel de belangrijkste.

Wat is een dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandig rookkanaal heeft twee buitenlagen. Tussen die lagen zit isolatiemateriaal. Een dubbelwandig rookkanaal kan daarom hogere temperaturen verdragen. Ondanks dat er hete rookgassen doorgaan, zal de buitenkant van dit kanaal niet zo warm worden als bij een enkelwandig kanaal.

Een dubbelwandig rookkanaal heeft twee lagen met isolatie ertussen

Is een dubbelwandig rookkanaal verplicht 1

Vuistregel dubbelwandig rookkanaal

We zeiden al dat je met een enkelwandig rookkanaal mag starten vanaf de kachel. Het rookkanaal loopt zo recht mogelijk omhoog. Het enkelwandige kanaal mag alleen ‘in het zicht’ gebruikt worden. De vuistregel luidt: ‘Ga je buiten het zicht, dan is dubbelwandig verplicht’. Vanaf het punt dat het rookkanaal door een ander materiaal gaat, zoals door de verdiepingsvloer of door een muur, moet er gebruik gemaakt worden van een goedgekeurd dubbelwandig rookkanaal. De rest van het kanaal moet dus verplicht dubbelwandig zijn, teruggaan naar enkelwandig is niet toegestaan!

Een dubbelwandig rookkanaal is niet overal verplicht

We kunnen concluderen dat een dubbelwandig rookkanaal niet overal verplicht is. Dit geldt alleen als het kanaal door een ander materiaal gaat of buiten het zicht komt. Dit zijn de regels van het bouwbesluit.

Niet iedereen houdt zich daar precies aan. Met name wanneer kachels in een veranda geplaatst worden kiezen mensen er soms toch voor om een enkelwandig rookkanaal te plaatsen. De enkelwandige materialen zijn goedkoper en als je zorgt voor een ruim genoeg gat om het kanaal heen en voldoende afstand tot brandbaar materiaal zoals hout, dan verminder je ook het risico op brand. Als je het volgens de regels wilt doen en verzekerd wilt zijn, raden we je aan om toch voor een dubbelwandig rookkanaal te kiezen bij de doorvoer.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in