boek je vakantie bij de ANWB

Met de alsmaar stijgende energieprijzen is het noodzakelijk om waar mogelijk te besparen. Veel tips om te besparen liggen voor de hand. Grote kans echter dat dit energiebesparende tips zijn waar je nog niet aan gedacht hebt. Lees snel verder en bespaar nog meer energie.

 

Inhoud

Besparen op energie

De gasprijzen zijn sinds begin dit jaar niet meer bij te houden. Heb je een nieuw energiecontract nodig, dan tast je diep in de buidel. Heb je een langer lopend energiecontract dan heb je wat meer geluk, omdat je prijzen dan stabieler zijn. Helaas is het niet alleen gebleven bij de stijging van de gasprijzen. Ook de stroomprijzen zijn sinds 1 juli gestegen. Al deze stijgingen zie je ook terug in je dagelijkse leven, want de boodschappen zijn eveneens stukken duurder geworden.

 

Energiebesparende tips waar je nog niet aan gedacht hebt

Dit alles zorgt ervoor dat je zo veel als mogelijk geld en energie wil besparen. Dat kan perfect als je deze 25 tips om energie te sparen toepast. Dit zijn echter wat meer voor de hand liggende tips. Er zijn namelijk dingen waar je niet zo gauw aan denkt, bijvoorbeeld de grote van je scherm en het drogen van je was met de juiste wasdroger.

 

Besparen op kleding wassen en drogen

Kleren wassen is in veel huishoudens een dagelijks terugkerend huishoudelijk karwei. Maar wist je dat je hierop ook kunt besparen? Hier vind je een uitgebreid artikel over besparen op het wassen van kleding. Niet alleen op het wassen van kleding kun je besparen, dat geldt ook voor kleding drogen.

De goedkoopste optie is kleding drogen op een waslijn. In de winter is dat helaas een stuk lastiger. Op mooie dagen kun je de was buiten hangen, maar als het regent ben je aangewezen op binnen. En als je dan een gezin hebt kun je al snel ruimte tekort komen om je was op te hangen.

Een wasdroger biedt dan uitkomst. Veel mensen denken dat een wasdroger energie slurpt, maar met de aanschaf van de juiste wasdroger is dat niet het geval. Hier ontdek je of jouw wasdroger onnodig energie slurpt en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

 

Hoe groter het apparaat hoe meer energie het slurpt

Natuurlijk is een grote tv fijn en heeft een Amerikaanse koelkast ontzettend veel ruimte, maar wist je dat hoe groter het apparaat is, hoe meer energie er verbruikt wordt? Nu zijn een grote tv en grote koelkast voor de hand liggende apparaten. Maar wist je dat dit ook geldt voor apparaten waar je niet meteen aan denkt? Bijvoorbeeld een groot computer- of laptopscherm? Misschien kun je kiezen voor een net iets kleinere tv of scherm als je weer een nieuwe aankoop moet doen. En in plaats van een Amerikaanse koelkast volstaat wellicht een gewoon model.

 

Sluipverbruik voorkomen

Dankzij nieuwe EU regels hebben nieuwe apparaten amper sluipverbruik. Bij oudere apparaten is dat echter een heel ander verhaal. In dat geval gebruikt een apparaat ook in de standby of ‘uit’ modus energie. Deze energie noem je sluipverbruik, omdat je niet direct door hebt dat er energie verbruikt hebt. Je denkt dat alles uitstaat, maar ondertussen staat de teller niet stil. Door sluipverbruik gebruik je gemiddeld 450 Watt per jaar extra. Dat maakt het de moeite waard om hier aandacht aan te besteden.

Om sluipverbruik te voorkomen zet je het beste alle apparaten na gebruik uit en trek je de stekker ook echt uit het stopcontact. Denk daarbij aan de stekker van de tv, de wasmachine en de koffiezetter. Vooral als je een ouder apparaat hebt kan dat op jaarbasis best wat schelen.

 

Energielabel is cruciaal

Heb je een nieuwe vriezer, tv of een nieuwe oven nodig? Vergeet dan niet om het energielabel te checken. Het energielabel is voorzien van letters, beginnend bij de A voor de meest zuinige apparaten. Hoe verder je in het alfabet bent, hoe meer energie het apparaat verbruikt. Vooral voor apparaten die altijd in het stopcontact zitten, zoals koelkast en vriezer, kan de besparing bij een energiezuinig label oplopen tot enkele tientjes per jaar.

 

Schaf een airco aan voor de zomer én de winter

Grote kans dat je bij het lezen van deze zin even de wenkbrauwen omhoog trekt. Niet zo gek, want de meeste mensen brengen de airco alleen in verband met de zomer. Toch kun je met de airco juist in de winter energie besparen. Dat komt omdat de meeste nieuwe aircos voorzien zijn van een warmtepomp.

In de zomer zorgt een airco voor verkoeling en in de winter wordt het proces omgedraaid. Dan zorgt de warmtepomp juist voor een warm huis. Een airco is in verhouding zelfs veel goedkoper dan de CV ketel. Dat komt omdat een airco een rendement van ruim 400% oplevert, terwijl de standaard CV ketel slecht 96% rendement oplevert. Een groot verschil dat je al snel in je portemonnee voelt.

 

Ontdooi je vriezer regelmatig

Wist je dat een ijslaag van meer dan 2 millimeter zorgt voor 10% meer stroomverbruik? Wil je dus besparen op energieverbruik, dan moet je de vriezer regelmatig ontdooien. Dat geldt niet alleen voor een losstaande vriezer, maar ook het vriesvak van je koelkast.

 

Gordijnen: warmtewerend of warmtebevorderend

Grote kans dat je er nu nog niet aan moet denken, maar als het straks kouder wordt kunnen gordijnen warmte tegen houden (dat wil je alleen in de zomer) of warmte bevorderen (ideaal in de winter). Dat werkt zo: vaak is de gang een tochtgat. Daar kun je dus het beste kamerhoge gordijnen hangen, bij voorkeur voor de deur om de tocht tegen te houden.

In de woonkamer moet je juist geen lange gordijnen gebruiken als je raam boven de verwarming zit. Zou je hier lange gordijnen gebruiken, dan kan de warmte van de cv de kamer niet goed bereiken, omdat de stof de warmte tegenhoudt. Hier is het dus zaak om kortere gordijnen op te hangen. Dat geldt natuurlijk niet voor openslaande tuindeuren. Daar kunnen kamerhoge gordijnen juist weer helpen om de boel warm te houden.

 

Zoals je ziet valt er best nog het één en ander te besparen als het op energieverbuik aankomt. Soms is het handig om een nieuw apparaat aan te schaffen, in een ander geval helpt een apparaat op onverwachte manieren om energie te besparen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met een nieuwe wasdroger of een airco.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in