boek je vakantie bij de ANWB

De herfst heeft zijn intrede gedaan en het is weer tijd om de tuin winterklaar te maken. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Wil je weten of je nog iets vergeten bent? Met deze tips maak je de tuin winterklaar, zodat je straks in het voorjaar weer kunt genieten van een groene en bloeiende tuin.

 

Inhoud

Snoeien in de herfst

De herfst is de ideale periode om eens flink met de snoeischaar in de weer te gaan. Dat geldt niet alleen voor een coniferen- of buxushaag, maar ook voor planten die nu uitgebloeid zijn. Let wel: planten met bloemen kunnen het beste direct na de bloei gesnoeid worden. Je hoeft hier niet mee te wachten tot het herfst is. Sterker nog als je bloemen die in het voorjaar uitgebloeid zijn pas in de herfst verwijderd, dan zal de plant het jaar erop niet gaan bloeien.

Voor de hortensia geldt dat je met de snoei moet kijken naar welke soort je in de tuin hebt staan. Hortensia’s die in de herfst knoppen vormen mogen namelijk niet gesnoeid worden. Ook is het raadzaam om hortensia’s elk jaar maar voor de helft te snoeien, zodat de plant genoeg tijd krijgt om te herstellen.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je de vlinderstruik ook in de herfst moet snoeien, maar dat is niet waar. De vlinderstruik mag pas in februari/maart gesnoeid worden. Snoei je deze te vroeg dan is de kans groot dat de takken bevriezen.

Zorg voor scherp gereedschap en beperk het snoeien tot de maanden september en oktober. In november is het meestal veel te koud, waardoor de planten niet voldoende kunnen herstellen tot de vorst zich aandient.

 

Met deze tips maak je de tuin winterklaar 1

 

Laatste keer gras maaien

Het is herfst en dat betekent dat ook het gazon toe is aan rust. Afhankelijk van de temperaturen kun je ook gras beter niet meer na oktober maaien. Op die manier krijgt het gras de ruimte om de koude periode door te komen. Hou voor de laatste maaibeurt een hoogte van 5 cm aan.

Overigens zijn de maanden oktober en november wel de perfecte tijd om een nieuw gazon in te zaaien. Dat komt omdat de grond nog warm genoeg is van de zomer en de kans dat je op het nieuw gezaaide gras loopt aanzienlijk kleiner is. Bovendien regent het in het najaar vaker, wat de groei van nieuw gras bevordert.

Heb je dus kale plekken in je gazon? Dan zijn oktober en november perfecte maanden om hier nieuw gras te zaaien.

Verwijderen van eenjarige planten

Voordat de eerste vorst zich aandient moet je eenjarige planten verwijderen. De stengels en bladeren gaan dan namelijk verrotten, waardoor het erg vies wordt. Gebruik de opengevallen plek om er alvast voorjaarsbollen in te planten. Wil je toch iets bloeiends in de tuin in de herfst? Kies dan voor winterviooltjes of bijvoorbeeld heide.

 

Afgevallen bladeren opruimen

De bladeren verkleuren van groen naar rood en geel en zullen in de herfst allemaal afvallen. Dit brengt een hoop rommel met zich mee. Probeer elke dag even vijf minuten vrij te maken om de gevallen bladeren bij elkaar te harken. Doe deze bladeren in de GFK bak of gooi ze op de compost. Je kunt de afgevallen bladeren natuurlijk ook als natuurlijke bodembescherming gebruiken. Hark dan de afgevallen bladeren onder bomen en struiken.

 

Bescherm de planten tegen vorst

Zorg ervoor dat je op alles voorbereid bent wat het weer betreft. Ook al is het pas herfst, het kan zomaar gaan vriezen. Bescherm planten die dit nodig hebben tegen vorst. Je kunt de planten beschermen met noppenfolie, een speciale rozenzak of hark een hoopje afgevallen bladeren rondom de plant aan de onderkant. Zet planten die vorstgevoelig zijn binnenshuis of in een ruimte waar er geen vorst is (beste temperatuur is 5 – 10°C). Bladhoudende planten zet je licht weg, bladverliezende kunnen donker weggezet worden. Zorg er wel voor dat de aarde licht vochtjes gehouden wordt.

 

De vijver winterklaar maken

Heb je een vijver in de tuin? Zorg dan dat deze ook klaar is voor de winter. Voorkom dat de bladeren in de vijver vallen door er een net overheen te spannen. Wordt vorst voorspeld? Dan moet de vijver met een wak opengehouden worden. Een wak kun je creëren door gebruik te maken van een waterpomp die het water in beweging houdt.

 

Zorg voor de dieren in de tuin

In de zomer kunnen de dieren prima voor zichzelf zorgen. Als de winter en kou zijn intrede doet kun je de vogels in je tuin een handje helpen door pinda’s op te hangen en vogelvoer te strooien. Mocht je egels in de tuin hebben, let er dan op dat deze een fijne plek hebben voor hun winterslaap.

 

Met deze tips maak je de tuin winterklaar 2

 

Is jouw tuin al helemaal klaar voor de winter of moet je er nog veel aan doen?

 

 

Dokteronline.com

18 REACTIES

    • Met een appartement heb je inderdaad geen omkijken naar een tuin, tenzij je planten op een balkon hebt. Dan zul je ook deze moeten beschermen tegen vorst.

    • Een terras is inderdaad wat minder moeilijk qua onderhoud. Planten moeten inderdaad goed overwinteren, ik heb bij mij ook al aardig wat planten verplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in