boek je vakantie bij de ANWB

Alles wat je altijd al wilde weten over de egel: algemene info, voeding, verzorging, winterslaap, huisvesting. Met de herfst voor de deur is deze informatie over egels een must read voor een ieder. Leer meer over dit leuke (beschermde) dier: de egel.

 

Inhoud

Algemene informatie over de egel

De egel is een zoogdier en staat bekend als insecteneter. Het meest opvallend aan het uiterlijk van een egel zijn natuurlijk de stekels op zijn rug en flanken. Een egel is tussen 18-31cm groot en een volwassen egel weegt tussen de 1000-1400 gram.

De egel beschikt over een uitstekend reukorgaan en gehoororgaan, zijn ogen zijn daarentegen vrij slecht ontwikkeld.

Met 8 tot 10 maanden is een egel geslachtsrijp en zal het mannetje op zoek gaan naar een vrouwtje (meestal gebeurt dit op een grasveld). De paartijd ligt tussen april tot augustus met een uitloop naar september. Wanneer twee mannetjes eenzelfde vrouwtje op het oog hebben, dan zal het er zeer ruw aan toe gaan, omdat de mannetjes met elkaar vechten. De winnaar zal er vervolgens alles aan doen om het vrouwtje over te halen met hem te paren, door middel van het uitvoeren van een heuse paringsdans. Na de paring gaan de egels uit elkaar, want de zwangerschap (draagtijd is ongeveer 35 dagen) alsook de opvoeding van de kleine egels gebeurt uitsluitend door de moederegel.

In principe werpt een egel 1 maal per jaar. De jonge egels wegen bij de geboorte niet meer dan 20-25 gram. De zoogperiode bedraagt ongeveer 40 dagen. Na 6 weken hebben de jonge egels reeds een gewicht van 300 gram.

 

egels algemene info baby

 

Voeding van de egel: tips om egels te voeren

Een egel zal per dag ongeveer 1/3 van zijn eigen lichaamsgewicht eten. In het wild bestaat de voeding vooral uit allerlei op de grond levende insecten, wormen en slakken. Aangezien de benodigde hoeveelheid voedsel echter in de meeste tuinen niet gehaald wordt, mag je de egel (beperkt) bijvoeren. Dit doe je het beste door een schaaltje met kattenvoer (klein droogvoer of uit blik) op een beschutte plek te zetten. Let wel: egels zijn vreselijk kieskeurig en het kan wel even duren voordat je het juiste voer voor de egel gevonden hebt.

Als je de egel eens extra wil verwennen kun je een stukje appel of gewelde rozijnen geven. Een boterham met pindakaas of meelwormen worden door de egel eveneens gewaardeerd. Zelf hebben wij onze egels vroeger ook lever en ei gevoerd om, met name de jonge egels die te licht waren,  te helpen de winter door te komen.

Zet een schoteltje vers water neer, zodat de egel elke dag voldoende water heeft om te drinken. Geef GEEN melk, de egel kan hier niet tegen en zal er alleen ziek van worden.

Alhoewel goed bedoeld: ga niet zelf op zoek naar insecten voor de egel, niet alle insecten zijn namelijk geschikt. Laat de egel zelf zijn eten bij elkaar zoeken en voer alleen bij als je ziet dat het nodig is.

 

egels algemene info eten

 

Verzorging van de egel

In principe hebben egels weinig verzorging nodig op het feit na dat ze soms bijgevoerd moeten worden. Zie je dat een egel toch ziek is, dan kun je het beste contact zoeken met een egelopvangcentrum. Niet alle dierenartsen weten namelijk raad met een zieke egel. Op zoek naar een egelopvancentrum? Kijk dan hier: http://www.egelopvang.nl/

 

 

Winterslaap van de egel

Als de temperatuur buiten onder de 12˚C zakt, dan zal de egel een geschikt plekje zoeken om zich voor te bereiden op de winterslaap. De egel zal een nestje maken van dorre bladeren, mos, gras en soms zelfs takken. Het nest wordt het liefst op een beschut plekje gemaakt, bijvoorbeeld onder een struik of in een schuur. In dit nest zal de egel zijn winterslaap opgerold doorbrengen. Gemiddeld duurt een winterslaap 4-5 maanden, afhankelijk van de temperatuur.

 

Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de egel van 35˚ tot 8-10˚C. Zijn hartslag gaat van 180 slagen per minuut naar 20 slagen of zelfs minder en de ademhaling daalt van 40-50 keer per minuut naar 3-4 keer. Dit alles zorgt ervoor dat de egel tijdens de koude wintermaanden zo min mogelijk energie verbruikt. De egel zal gedurende de winterslaap alleen minimaal eten, drinken, plassen en poepen. Het is dus niet zo dat de egel helemaal niet wakker wordt tijdens de winterslaap. In de winter kun je daarom het beste een schaaltje droog voer voor de egel neerzetten, zodat de egel in geval van honger gewoon eten heeft.

Als je jonge egels in de tuin hebt kun je de egels het beste wegen als de temperatuur begint te dalen om te kijken of het gewicht van de egel voldoende is om de winter door te komen. Egels die minder dan 600-700 gram wegen zullen de winter door geholpen moeten worden. Je kunt dit zelf doen, maar het vraagt wel wat werk. Als je twijfelt kun je altijd contact maken met de eerder genoemde egelopvangcentra die verspreid over het hele land te vinden zijn.

 

Huisvesting van de egel

Een egel in de natuur zal zijn eigen plekje zoeken, maar als je een egel in de tuin hebt zul je op een aantal zaken moeten letten:

  • Egels zijn een meester in ontsnappen, daarom moet de tuin aan alle kanten dicht zijn
  • Egels kunnen makkelijk verdrinken in emmers met water, let hierop
  • Een egelhuis zal elke egel op prijs stellen: het is immers een veilig en warm plekje
  • Let erop dat er geen gif in de tuin gezet wordt, een egel kan hierdoor doodgaan
  • Als je andere huisdieren hebt moet je erop toezien dat de egel geaccepteerd wordt, alhoewel dit in de meeste gevallen geen probleem zal zijn door de stekels die egel heeft. Grote honden kunnen de egel wel verwonden.
  • Een egel is in staat stemmen te herkennen en daarop te reageren. Een egel een naam geven is daarom zeker het overwegen waard

 

egels algemene info nieuwsgierig

 

De egel is nog steeds een beschermd dier in Nederland en mag niet zomaar als huisdier gehouden worden!

Heb jij ooit een egel in de tuin gehad? Laat het me weten in de reacties!

 



Dokteronline.com

8 REACTIES

  1. “Egels zijn een meester in ontsnappen, daarom moet de tuin aan alle kanten dicht zijn” Au! Je geeft het zelf al aan, egels mogen niet als huisdier gehouden worden. Egels leggen ’s nachts hele afstanden af op zoek naar eten en het wordt juist aangeraden een gat in schuttingen te maken om het leefgebied van egels aangenaam te houden.

    • Daar heb je een heel goed punt inderdaad. Aan de andere kant: het moet dan wel veilig zijn voor de egels om in de omgeving op zoek te gaan naar voedsel

  2. Wij hebben elke avond 4 tot 5 Egels in onze tuin we vieren ze met egel voer en er staat een nest kast voor ze .
    Gr Jolanda en ron

  3. Ik geef al een tijdje kattenvoer aan een egel die komt tot nu toe elke avond eten. Ik heb ook een egelhuisje gekocht straks voor de winter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in