boek je vakantie bij de ANWB

In dit artikel vind je allerlei wetenswaardigheden over mieren. Je vindt er ook natuurlijke tips om mieren te bestrijden. Wist je trouwens dat er een heus verbod op het vernietigen van mieren in Duitsland is? Mieren leven verspreid over de hele wereld: of het nou in je achtertuin is, in de tropen of in de woestijn. Overal kom je deze kleine beestjes tegen. In dit artikel een aantal interessante en leuke mierenweetjes.

Inhoud

Verbod op vernietigen van rode mieren

Sinds 1880 is het in Duitsland verboden om de nesten van rode mieren te vernietigen. De reden? Rode mieren eten allerlei ongedierte zoals insectenlarven. De bewoners van één groot mierennest eten dagelijks 100.000 insectenlarven op. En alhoewel niet een ieder blij is met dit verbod, moet je toch toegegeven dat rode mieren behoorlijk nuttig zijn. Zij bestrijden het ongedierte op een natuurlijke wijze.

Honingpotmieren: poep en braaksel

Honingpotmieren voeden zich met honingdauw: een stroperig vocht dat bladluizen uitpoepen nadat ze gegeten hebben. Dit spul wordt naar het nest meegenomen, waarna een aantal medemieren hiermee vetgemest worden. De vetgemeste mieren braken het honingdauw weer uit, waarna de rest het voorbewerkte voedsel kan gaan eten. Er zijn zelfs landen waar deze mieren opgegraven worden om opgegeten te worden door mensen. De honingpotmieren zijn niet alleen zoet, maar hebben een hoge voedingswaarde.

 

mieren weetjes honingpotmieren

 

Weefmieren maken hele tenten

Weefmieren maken tenten voor zichzelf. Ze ‘naaien’ bladeren aan elkaar vast met zijde die gemaakt wordt door hun eigen larven. De larven worden door de volwassen mieren met hun bek zigzaggend tegen de bladeren gedrukt. Tenslotte drukt de moedermier ook nog even met haar voelsprieten op haar kind. We kunnen dus gerust stellen dat de weefmieren hun eigen kinderen als naaimachine gebruiken.

 

Mieren weetjes wevermier

 

 

Odontomachus brunneus: een mier met grote lange kaken

In Zuid Amerika leeft een heel aparte mier. Het is een mier met grote lange kaken om zijn favoriete prooi mee te vangen: een klein insect dat springstaart genoemd wordt. Als deze springstaart al nagenoeg gekraakt is, wordt deze ook nog eens volgespoten met gif door deze mier. En hoewel dit erg wreed overkomt, kan deze zelfde mier ook heel voorzichtig zijn met die grote lange kaken: de mier draagt haar larven er heel voorzichtig mee rond.

 

Mieren weetjes mier met lange kaken

Parasolmieren zijn echte boeren

Parasolmieren verbouwen hun eigen voedsel. Eerst maken ze mest uit een mengsel van hun eigen poep en fijngemaakte bladeren. Dan wordt de mest de grond in gewerkt en daarop groeien vervolgens hele voedzame schimmels. Schadelijke schimmels daarentegen worden door dezelfde mieren vakkundig verwijderd. Een vertrekkende koningin zal altijd een stukje voedzame schimmel meenemen naar een nieuw nest.

 

mieren weetjes parasolmier

De oogstmier maakt brood

De oogstmieren, die in de woestijn leven verzamelen graankorrels , waarvan ze een soort brood maken. Dit doen ze door het kaf van de korrels eraf te halen en er vervolgens een soort brood van te maken. Dit brood wordt dan opgeslagen totdat de mieren honger krijgen. Op deze mieren is het volgende spreekwoord wel van toepassing: ‘Wie iets bewaart, die heeft wat’.

 

mieren weetjes oogstmier

 

De dodelijke Australische mier

Een beet van de grote Australische mier is niet alleen erg pijnlijk, maar kan in het ergste geval ook dodelijk zijn. Dertig beten zijn voldoende om een mens binnen een kwartier na het hiernamaals te verhelpen. Niet voor niets heeft de mier de naam ‘Buldog’. Dit  één van de gevaarlijkste mierensoort ter wereld, maar niet de aller gevaarlijkste want dat zijn….

 

mieren weetjes buldog mier

Trekmieren

In de oerwouden van Afrika en Zuid-Amerika komen grote colonnes trekmieren voor. De colonnes kunnen wel 100 m lang en 2 m breed zijn en bestaan uit ongeveer 20 miljoen trekmieren. Alles wat deze mieren op hun trektocht tegenkomen wordt kaalgevreten: van hagedis tot grote dieren, er blijft alleen een skelet over. Ook mensen lopen het risico ten prooi te vallen aan deze dodelijke colonne als ze niet tijdig een veilig heenkomen zoeken.

In sommige gevallen trekken ze ook door huizen. In dat geval moet je zelf zo ver als mogelijk weg zijn, het huis zal erna in elk geval compleet ongedierte vrij zijn. Er blijft niets over van eventuele kakkerlakken, spinnen, muizen enz. Wel even je eigen huisdier meenemen, anders blijft ook daar niets meer van over.

 

mieren weetjes trekmieren

 

Indonesische roofmieren bouwen complete wegen

De Indonesische roofmieren zijn ware wegenbouwers. Ze maken wegen van wel 90 m lang. In onze ogen wellicht misschien een kleine afstand voor een weg, maar voor een mier is dit kolossaal. En niet alleen bouwen ze gewone wegen: de wegen worden ook nog eens voorzien van een beschermend dak. Zeg nou zelf: waar zien we dat soort wegen in onze wereld? Ja, een tunnel is wel overdekt, maar een gewone weg?

Om het nog mooier te maken gelden er bepaalde verkeersregels op deze wegen. Elke mier dient in het gelid te lopen. Of het nou op weg naar het nest is of juist bij het verlaten van de weg, de regels dienen opgevolgd te worden. De van het nest vertrekkende mieren lopen aan weerskanten van de weg: rechts en links en mieren die nestwaarts keren lopen in het midden. Obstakels worden meteen uit de weg geruimd: een groot en levend obstakel wordt gebeten. Een kleiner obstakel wordt door jongere mieren van de weg gedragen.

Mocht het om een eetbaar obstakel gaan, dan dient het  obstakel naar het nest meegenomen te worden, met behulp van een aantal werksters. Andere mieren die denken ook gebruik te kunnen maken van deze weg worden simpelweg gedood.

 

Algemene mierenweetjes

– Wist je dat … er wereldwijd meer dan 10.000 soorten mieren leven
– Elk mierennest door een koningin regeert wordt
– Deze koningin haar hele leven lang eitjes legt
– Alle vrouwtjes werksters heten
– En mannetjes alleen tijdens het paren in actie komen, waarna ze het loodje leggen

 

En nog meer leuke en interessante mierenweetjes

– Mieren leven best lang (als ze niet door de mens vernietigd worden): een werkster kan wel 7jaar oud worden en een koningin 14 jaar
– Mieren luisteren met hun poten
– In een mierennest leven ook andere insecten
– Mieren zijn behoorlijk intelligent: ze oriënteren zich met behulp van de stralen van de zon, zelfs op een bewolkte dag
– Geuren hebben invloed op het gedrag van mieren: dit verklaart bijvoorbeeld het feit dat mieren die de geur van een dode mier opvangen, deze zullen proberen te begraven

Mieren: een last of een zegen?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de plek waar de mieren voorkomen. In de vrije natuur zijn mieren noodzakelijk om het natuurlijk evenwicht in stand te houden. In de tuin of het huis zijn ze echter al gauw een plaag die we kwijt dan rijk zijn. Om mieren te bestrijden kun je in de winkel de zogenaamde mieren lokdoosjes kopen. Hierin zit poeder dat de mieren naar hun nest mee zullen nemen, waarna het hele nest uitgeroeid zal zijn.

Eigen ervaring leert dat dit wel een zeer effectieve manier is om mieren te bestrijden. Dit is echter niet geheel ongevaarlijk, aangezien het hier om zeer sterk gif gaat. Hou hier rekening   mee vooral als je (kleine) kinderen of huisdieren hebt.

 

Natuurlijke manieren om van een mierenplaag af te komen

1. Giet kokend heet water op het opengehaalde nest: dit zal voor de mieren fataal zijn
2. Mieren hebben een hekel aan komkommerschillen: leg deze op plekken waar mieren bijvoorbeeld het huis binnen komen
3. Mieren houden niet van meel: strooi dit op plekken waar mieren ongewenst zijn

Nog meer tips voor het bestrijden van mieren van je hier.

 

Heb jij nog leuke aanvullingen op mijn artikel: Mieren leuke en interessante weetjes en natuurlijke mierenbestrijding? Laat het me dan weten in de reacties.

 

Dokteronline.com

7 REACTIES

    • Bedankt dat is een leuke aanvulling. Maizena helpt dus ook. Wij zelf gebruiken wel eens gediatomeerde aarde, dat helpt ook wel. Helpt overigens ook tegen teken als een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in