boek je vakantie bij de ANWB

Ben je dol op koffie? Heb jij ook altijd koffieprut over? Met deze 10 geniale tips om koffiedik te gebruiken zet je het overblijfsel van je kopje koffie op perfecte wijze in. Koffieprut kun je zowel in het huishouden, de tuin als voor je beautyroutine gebruiken.

 

Inhoud

Wat is koffiedik?

Koffiedik staat ook wel bekend als koffieprut, koffiegruis of koffiedrab. Allemaal benamingen voor het overblijfsel na het zetten van koffie met een gewoon koffiezetapparaat. Het gaat daarbij om het bezinksel van filterkoffie. Afhankelijk van hoeveel koffie je drinkt kan de hoeveelheid hiervan flink oplopen.

Vaag jij je ook af wat je met koffiedik kunt doen? Het is namelijk zonde om dit gewoon bij de GFT bak te doen, aangezien je koffiedik voor heel veel dingen in en om het huis kunt gebruiken. Overigens is koffieprut ook perfect geschikt voor de verzorging van jezelf.

Leestip: Zo zet je het perfecte kopje koffie

 

10 Geniale tips om koffiedik te gebruiken

Kleine tip vooraf: in de meeste gevallen moet je koffiedik eerst laten drogen voordat je deze kunt gebruiken. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de koffiedrab gaat schimmelen. Je kunt het drogen versnellen door deze te verdelen op een bord, een bakplaat of een zeef. Binnen een dag (afhankelijk van de temperatuur) is je koffiedik gedroogd en geschikt voor gebruik. Gedroogde koffiedik kun je in een luchtdicht bakje bewaren tot gebruik.

 

Koffiedik gebruiken in de huishouding

Koffieprut is onmisbaar als het gaat om de huishouding. Je kunt er heel veel kanten mee op. Neutraliseer geuren, gebruik het als schoonmaakmiddel of als middel om krassen in meubels te verminderen.

 

Koffiedik neutraliseert geuren

Wist je dat koffieprut geuren neutraliseert? Heb je dus een muffe geur in je koelkast? Gebruik dan gewoon koffiedik? Vul een kleine schaal ermee en plaats deze een nachtje in de koelkast. De volgende dag zijn alle nare geurtjes verdwenen.

Dit kun je overigens voor veel meer toepassen dan alleen voor je koelkast. Ruiken je handen naar knoflook of uien? Neem dan wat koffiedrab in je handen en wrijf deze ongeveer 30 seconden over je handen. De geur verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Last van stinkschoenen? Ook hiervoor kun je koffiedik gebruiken. Strooi hiervan wat in de schoenen. Een nachtje laten staan en de volgende ochtend de koffieprut eruit halen. Je schoenen stinken niet meer!

Koffiedik als schoonmaakmiddel voor barbecue, pannen en glazen

In plaats van chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken kun je voortaan koffiedik nemen. Voor het schoonmaken van het rooster van de barbecue of een aangebrande pan met een spons en koffieprut ben je er zo van af.

Ook glazen en flessen worden glanzend schoon als je gebruik maakt van oude filterkoffie. Gewoon een kleine hoeveelheid in de fles of in het glas doen en er heet water op gieten. Goed schudden en ongeveer een uurtje laten staan. Vervolgens hoef je het glas alleen nog om te spoelen en alles is weer blinkend schoon!

 

Koffie tegen krassen in hout

Als je last hebt van krassen in een houten meubelstuk, dan biedt koffie uitkomst. Gebruik hiervoor wat gedroogde koffiedik die je een beetje vochtig maakt. Breng dit mengsel aan op de krassen van je meubelstuk. Op die manier wordt de oneffenheid opgevuld. De oliën in de koffie zorgen ervoor dat de kras verdwijnt.

 

Schoorsteen legen met koffiedrab

Voor deze lifehack kun je gewoon verse koffiedrab gebruiken. Heb je een schoorsteen en moet deze schoongemaakt worden? Strooi dan eerst een laagje koffiedrab over de as, zodat het een minder stoffig karweitje wordt.

 

Koffiedik voor in de tuin

Koffiedik is heel goed geschikt voor je tuin. Je kunt deze gebruiken als plantenmest, maar koffiedrab is bovendien een natuurlijk insectiemiddel tegen wespen, muggen en mieren. Bovendien hou je hiermee slakken op afstand en wie wil dat nou niet.

 

Koffiedik als plantenmest

Wil je de grond in je tuin verbeteren? Dankzij de licht zure pH-waarde van koffiedik is deze uitermate geschikt als natuurlijke plantenmest voor planten. Het gaat dan vooral om planten die het goed doen in een zure humusbodem. Denk daarbij aan tomaten, rozen, rhododendron en  courgette. Koffiedik is rijk aan stikstof, calium en fosfor, waardoor de planten uitbundig bloeien en groeien.

Let op: gebruik dit middel liever niet voor kamperplanten. Voor kamerplanten kun je beter een half kopje koude koffie gebruiken, waarmee je de planten om de paar weken even giet. Je hoeft hiervoor geen nieuwe filterkoffie te gebruiken. Je kunt deze gewoon hergebruiken.

Gebruik voor zaailingen GEEN koffie of koffiedik!

 

Koffiedik voor betere tuingrond

Wist je dat regenwormen dol zijn op koffiedik? Hoe meer regenwormen je in de tuin hebt hoe luchtiger deze wordt, aangezien er dan voldoende zuurstof in de grond is. Dat is niet alleen goed voor de tuingrond, maar ook voor je composthoop als je die hebt. Overigens is koffieprut een must als je een composthoop hebt, aangezien de voedingsstoffen hierin voor een makkelijkere compostering zorgen.

 

Koffiedik tegen mieren en slakken

Heb jij veel last van mieren en slakken in de tuin? Dan weet je dat dit bijzonder vervelend is. Slakken zijn dol op bloemen en jonge planten en kunnen in één enkele nacht een hele plant vernietigen. Dit kun je gelukkig heel makkelijk en bovendien op natuurlijke manier oplossen. Je doet dit eenvoudig door wat koffiedik rondom de plant te strooien.

Caffeïne is voor veel slakkensoorten giftig. Mieren verliezen door de geur van de koffie hun oriëntatie. Let op: kitten en pups zijn nieuwsgierig en kunnen ongemerkt koffiedrab eten. Dit is echter giftig! Heb je dus katten of honden? Dan is raadzaam om geen koffie in de tuin te gebruiken.

 

Koffiedik tegen wespen en muggen

Wespen en muggen kunnen een ware plaag zijn, vooral als het mooi zomers weer is. Gelukkig heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Koffiedik is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen wespen en muggen. Strooi hiervoor wat droge koffieprut in een vuurvaste schaal. Steek dit even heel kort aan. De rook met de typische geur van koffie zorgt ervoor dat de muggen en wespen snel op de vlucht slaan.

 

10 Geniale tips om koffiedik te gebruiken peeling

Koffiedik tijdens je beautyroutine gebruiken

Naast het feit dat je koffie kunt gebruiken voor je huishouding en de tuin, is het een heerlijk middel om toe te voegen aan je beautyroutine. Je kunt de koffie gebruiken als natuurlijk middel tegen cellulitis en kan gebruikt worden als peeling. Hieronder vind je precies beschreven hoe je dit maakt.

 

Koffiedik tegen cellulitis

Heb je last van cellulitis? Probeer dan eens deze anti-cellulitis peeling gemaakt met koffiedik. Neem wat droge koffiedik en meng dit met wat olijfolie. Deze peeling kun je vervolgens gebruiken op de aangedane plek. Dankzij de caffeïne wordt circulatie van bloed gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je huid op den duur strakker wordt.

 

Koffiedik als peeling

Gebarsten lippen behoren dankzij deze peeling tot het verleden! Meng voor het maken van deze peeling een klein beetje droge koffiedik met kokosolie en een beetje suiker. Wrijf met dit mengsel ongeveer 3 minuten over de lippen. Neem de lippen af met een zachte en vochtige doek. Dit ritueel kun je wekelijks herhalen voor zijdezachte lippen.

 

Waarvoor gebruik jij koffiedik? Heb je nog een leuke aanvulling? Plaats deze dan hieronder in een comment.

 

 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

  1. Heb je smeer of olie aan je handen. Beetje zeep op je handen en koffiedik. Even poetsen en schoon zijn je handen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in