boek je vakantie bij de ANWB

Praag is een ontzettend leuke bestemming voor je volgende stedentrip. Wil je Praag echt ontdekken? Dan raad ik je een rondleiding of excursie van Mijn Praag Tours aan. Dit is bij verre de leukste manier om Praag en dan vooral de verborgen parels te ontdekken.

 

Inhoud

Stedentrip naar Praag

Praag wordt niet voor niets de Gouden Stad genoemd. Dat komt omdat je de stad zowel op architectonisch als historisch gebied veel te bieden heeft. Je kunt de stad zowel per eigen vervoer, met het vliegtuig of gewoon met de nachttrein bereiken. Boek een aantal dagen of een lang weekend weg, want er is genoeg te zien en te doen in hoofdstad van Tsjechië.

Mijnpraagtours Praag ontdekken nachttrein

 

Mijn Praag Tours: de leukste manier om Praag te ontdekken

Een leuke manier om de stad te verkennen is door gebruik te maken van een gids. Een gids kent alle ins en outs en kan je plekken laten zien waar je als gewone toerist misschien gewoon aan voorbij zou lopen. Bij voorkeur kies je voor een Nederlande gids, zodat je echt niets hoeft te missen. In Praag is Mijn Praag Tours te vinden. Zij hebben Nederlandse gidsen die je, zowel lopend als met de fiets, Praag laten zien.

Je hebt de keuze uit maar liefst 8 verschillende tours die variëren in duur van 2,5 – 3 uur. Kies bijvoorbeeld voor de rondleiding door de oude stad of het Praagse nachtleven. In de winter is de Kerst in Praag tour dan juist weer de beste keuze.

Mijnpraagtours Praag ontdekken met fiets
Fietsen door Praag; vergeet je zonnehoed niet als het warm is

Verborgen Praag fietstour

Samen met mijn dochter ben ik eind juni voor een korte stedentrip naar Praag geweest en met dank aan Visit Czech Republic hebben we er een paar hele leuke dagen gehad. De website is een must read als je van plan bent om naar Tsjechië te reizen. Je vindt hier allerlei tips en wetenswaardigheden, waardoor je een toffe reis kunt plannen. Wij gingen dus naar de hoofdstad, niet in de laatste plaats omdat deze al heel lang op mijn verlanglijst stond.

Ondanks dat we echt last minute op reis gingen (dat hebben we drie dagen van tevoren besloten, omdat er een plekje vrijkwam in de agenda van mijn dochter) hebben we veel gezien en gedaan. En dat kwam ook omdat we via Mijn Praag Tours op de eerste dag een fietstocht hebben gemaakt onder begeleiding van een gids. Er zijn zowel heren- als damesfietsen (al dan niet voorzien van handige fietsmand voorop) beschikbaar en de fietsen kunnen ter plekke aangepast worden aan jouw lengte.

Mijnpraagtours Praag ontdekken met fiets keuze

Tijdens de drie uur durende fietstour hebben we kennis gemaakt met Verborgen Praag. De fietstour is een aanrader als je de verborgen parels van de stad wil ontdekken en meer wil leren over de geschiedenis van de hoofdstad van Tsjechië.

Mijnpraagtours Praag ontdekken tuin van Albrecht of Wallenstein 1
Tuin van Albrecht of Wallenstein

Mijnpraagtours Praag ontdekken tuin van Albrecht of Wallenstein

Wist je bijvoorbeeld dat de stad grotendeels gespaard is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog? En dat kwam alleen omdat Reinard Heydrich, één van de beruchtste nazi’s, Praag gekozen had als verblijfsplaats.

De eerste stop was dan ook bij het WOII gedenkteken. Hier zie je dat de oorlog in Tsjechië al veel eerder begon, namelijk al in maart 1938.

Mijnpraagtours Praag ontdekken WO II monument

Tijdens de verdere tour kwamen we langs verschillende historische gebouwen, onder andere de kerk waar de aanslagplegers van Reinard Heydrich verscholen zaten en uiteindelijk aan hun einde kwamen (door zelfdoding om niet in handen van de nazi’s te vallen). Als je meer over de historie wil weten dan moet je zeker ook een bezoek brengen aan het Národní museum.

Mijnpraagtours Praag ontdekken door kogels doorzeefde muur van de Tsjechisch orthodoxe kerk St. Cyril en St. Methodius
Door kogels doorzeefde muur van de Tsjechisch orthodoxe kerk St. Cyril en St. Methodius

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te ontdekken tijdens de fietstour. Zo kwamen we langs Het Dansende Huis. Het Dansende Huis werd in de jaren 90 gebouwd op een plek waar voorheen een ander gebouw stond, maar tijdens de oorlog werd vernietigd.

Mijnpraagtours Praag ontdekken dansende huis
Het Dansende Huis Praag

Verder konden we genieten van mooie panoramische uitzichten, bijvoorbeeld toen we over de Nusle brug fietsten.

Mijnpraagtours Praag uitizcht vanaf Nusle brug
Uitzicht vanaf de Nusle brug

 

Maar ook vanuit Vysêhrad heb je een prachtig uitzicht over een deel van Praag.

Mijnpraagtours Praag ontdekken panoramisch uitzicht 1

Dit is overigens een oude vestingsstad (wijk) in de Oude Stad van Praag. Binnen het ommuurde gedeelte mag je niet fietsen, omdat de grond als heilig wordt beschouwd. Hier zijn onder andere de Sint-Petrus-en-Pauluskerk te vinden evenals de erebegraafplaats. Heb je trek in wat lekkers of een bakje koffie? Dan kun je hier even neerstrijken en genieten. Het park met voldoende zitmogelijkheden en schaduwplekken is een aanrader als je de stad bezoekt op een hete dag (zoals wij hebben gedaan!).

Mijnpraagtours Praag Vysêhrad
Vysêhrad Praag

 

Mijnpraagtours Praag Vysêhrad Sint-Petrus-en-Pauluskerk
Vysêhrad Sint-Petrus-en-Pauluskerk

Zoals gezegd duurt de fietstour 3 uur en voert deze je zowel door het nieuwe als oude gedeelte van de stad. In principe kan iedereen de tour doen, houd er wel rekening mee dat het verkeer er anders is dan in Nederland. Vooral iets chaotischer, veel meer verkeer en minder afgestemd op fietsers. Kijk er dus niet raar van op als je zo nu en dan over de stoep moet fietsen. Ook goed om te weten: niet alle straten van Praag zijn voorzien van een strakke laag asfalt. In plaats van asfalt hebben veel straten kasseien, die onregelmatig gevormd zijn, waardoor het soms best lastig fietsen kan zijn.

Gelukkig wordt hier rekening mee gehouden en kun je ook gewoon aangeven als je even af moet stappen, wil lopen of pauzeren. Een fietshelm is verplicht voor jongeren tot 18 jaar. Als je dus gaat fietsen met je gezin, dan moet je hiermee rekening houden.

Al met al hebben we genoten van de tour door Praag, al was het op de dag dat wij gingen fietsen bloedheet. Vergeet dus vooral niet om een zonnebril en zonnehoed of pet mee te nemen, net als genoeg drinken (of vraag om tussentijdse stops om even bij te tanken).

Mijnpraagtours Praag ontdekken stadspoort

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in