boek je vakantie bij de ANWB

Eindelijk is het zover en heb je je rijbewijs in de pocket. Iets waar je misschien al maanden tot jaren voor aan het strijden bent. Misschien heb je ook al jaren een flink bedrag op je spaarrekening staan om éindelijk je eerste auto op de kop te tikken. Dan is nu dan ook eindelijk het moment dat je die auto uit kunt gaan zoeken. Maar vergis je niet, ook na de aankoop van deze auto kom je nog voor heel wat maandelijkse kosten te staan. En niet alleen brandstof met de huidige prijzen. Ook op het gebied van verzekeringen.

Een autoverzekering afsluiten is geen grapje als beginnend automobilist. Voordat je het weet zit je vast aan een beklemmende premie en betaal je je scheel om enkel een auto te kunnen bezitten. Laat staan erin rijden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om die kosten zo veel mogelijk te drukken. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten bij het afsluiten van de verzekering. We zetten een aantal tips op een rijtje.

 

Op eigen naam zetten of toch niet?

Het is een feit dat jonge automobilisten veel meer premie betalen dan meer ervaren automobilisten. Dit komt omdat de kans dat zij schade rijden veel hoger ligt. Dit wordt vervolgens doorberekend in de premie van álle jongeren. Hoe voorzichtig je ook rijdt, jij wordt meegenomen in het collectief. Helaas. Bovendien heb je ook nog geen no-claim jaren opgebouwd. Daardoor kom je ook niet in aanmerking voor een korting op de premie.

Dit is dan ook de reden dat veel ouders er goed aan denken te doen om de verzekering op hun naam te zetten. Besef echter wel dat dit strafbaar kan zijn. Als de verzekeraar ontdekt dat de verzekeraar op de naam van de ouders staat, terwijl zij niet de hoofdbestuurder zijn, dan kan dit grote gevolgen hebben. Bovendien help je je kind zo ook niet bij het opbouwen van no-claim jaren.

Het is daarom beter om even door die zure appel heen te bijten en tijdelijk die hoge premie te betalen. Er is namelijk ook goed nieuws. Na ieder jaar daalt de premie namelijk enorm. Harder dan in iedere andere leeftijdscategorie. Tel daar ook nog eens je opgebouwde no-claim korting bij op en je beschikt binnen mum van tijd over een mooi premiebedrag.

Vergeet niet de premies van de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Door goed vergelijkend onderzoek kan je soms wel tientallen euro’s per jaar besparen!

 

De juiste dekking kiezen

Heel veel mensen rijden oververzekerd rond. Het is echter niet noodzakelijk om voor iedere auto de duurste en meest complete dekking te kiezen. Allrisk is echt niet altijd de beste keuze. Weet je niet welke dekking je nodig hebt? Houd dan de volgende richtlijnen aan:

  • Een allrisk verzekering is geschikt voor nieuwe auto’s tot circa zes jaar. De waarde is nog relatief hoog, waardoor een uitgebreide verzekering rendabel is.
  • Een beperkt casco verzekering is minder uitgebreid dan een allrisk verzekering, maar biedt meer dan de basisverzekering. Dit is geschikt voor iets oudere auto’s die waarde zijn verloren. Denk hierbij aan auto’s tussen de zes en tien jaar.
  • Bij auto’s boven de tien jaar is een WA autoverzekering voldoende.
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in