Al een tijdje lopen we hier in huis tegen het probleem aan dat vlees uit de supermarkt helemaal niet zo lekker smaakt. Om te kijken of het aan ons lag of aan het vlees testte ik het uit en bestelde vlees bij de slager. Voor ons is het overduidelijk! Ontdek nu waarom jij voortaan liever vlees bij de slager haalt.
Inhoud
Vlees uit de supermarkt
Je gaat de supermarkt in en omdat je hier toch al bent neem je gelijk vlees mee voor het avondeten. Gemak dient de mens en dat geldt ook voor het kopen van vlees in de supermarkt. Tel daarbij het feit dat er vaak aanbiedingen zijn en het vlees redelijk betaalbaar is en je begrijpt dat mensen sneller kiezen voor vlees uit de supermarkt.
Dat het daarbij gaat om massaproductie, waarbij heel wat mis is wordt gemakshalve vergeten. Terwijl dit juist voor je gezondheid een belangrijke reden zou moeten zijn om verder te kijken dan je neus lang is. Wist je dat er zo snel geslacht wordt dat er zelfs geen tijd overblijft om de dieren te wassen als zij onder de ontlasting zitten? Dit vlees wordt gewoon verder verwerkt met het gevolg dat bacteriƫn zich razendsnel kunnen verspreiden.
Maar dat is nog niet alles. Heb je ooit op de achterkant van je pakje vlees gekeken wat er allemaal inzit behalve vlees? Vaak kom je toevoegingen als gistextract, E-stoffen, conserveringsmiddelen en ānatuurlijkeā aromaās tegen. Om nog maar niet te spreken over de toevoeging van heel wat water. Niet zo gek dus dat je kip in de pan slinkt tot een klein stukje vlees met veel vocht. Dat geldt overigens niet alleen voor kip, maar ook voor rundvlees.
Tot slot mag niet vergeten worden dat het om massaproductie gaat van dieren die vaak een slecht leven achter de rug hebben. De dieren worden bovendien volgepropt met preventieve medicatie, antibioticum en hormonen. Al deze stoffen krijg jij ongewild binnen als je kiest voor een stukje (niet biologisch) vlees uit de supermarkt.
Ontdek nu waarom jij voortaan liever vlees bij de slager haalt
Zoals ik al eerder aangaf stond ons het eten van vlees uit de supermarkt steeds meer tegen. Overigens is er ook een groot verschil in het vlees wat de verschillende supermarkten aanbieden. Bij de Ć©Ć©n is het net wat beter dan bij de ander. We waren al overgestapt op vlees kopen in Duitsland. Hier vind je slagerskwaliteit vlees voor een betaalbare prijs. Helaas veranderen de maatregelen in Duitsland constant vanwege Corona, dus je kunt hier niet altijd terecht.
Op zoek naar een andere oplossing kwam ik dan toch uit op het kopen van vlees bij de slager. Geen zin om zelf naar de slager te gaan? Er zijn gelukkig gewoon mogelijkheden om vlees van de slager online te bestellen. Dan ben je niet gebonden aan de lokale slager, maar kun je de prijzen online vergelijken en een keuze maken. Het vlees wordt gekoeld tot aan huis bezorgd, waardoor de kwaliteit gegarandeerd blijft.
Nu wil je natuurlijk weten waarom je juist voor vlees van de slager zou moeten kiezen. Wat is er zo speciaal aan vlees van de slager?
1. Vlees is vlees zonder verdere toevoegingen
Als je kiest voor vlees van de slager dan is de kans klein dat je vlees krijgt met allerlei toevoegingen. Dat geldt natuurlijk niet voor gekruid vlees, want daarvoor heb je kruiden nodig. Maar vlees dat opgespoten is met water zul je bij een goede slager niet zo snel tegenkomen. Ik testte dit uit met kip.
Een kilo kipfilet van de slager leverde me 3 flinke stukken kipfilet op. Eerlijk is eerlijk: de stukken waren zo groot dat ik twijfelde of het wel om kip ging, leek wel kalkoen. Eenmaal in de pan bleven de stukken mooi groot en er was geen vocht in de pan. Dit was heel anders dan ik gewend ben. Tijdens het eten viel ons op dat het vlees ook echt vlees was met heel veel pure smaak. Dat is heel moeilijk uit te leggen, als boerenmeisje ken ik echter het verschil tussen vers en volgespoten met allerlei toevoegingen heel goed.
Het verschil merk je overigens niet alleen met de kipfilet. Dat geldt ook voor de kippendijfilet. Deze bestelde ik in bulk van 10 kilo. Ideaal om te gebruiken voor verschillende gerechten, waaronder satĆ©, Surinaamse roti kip (op z’n Nederlands gemaakt) en nog veel meer. Natuurlijk heb ik deze niet in een bulk van 10 kilo gebruikt, maar netjes verdeeld in 20 porties. Deels in blokjes gesneden, deels gewoon zo in porties die ik makkelijk en snel uit de vriezer kan halen.
2. Veel meer keuze bij de slager
In een supermarkt vind je vooral steeds hetzelfde vlees. De keuze is daarmee eigenlijk heel beperkt. Als je nooit bij een slager komt of niets weet van vleesverwerking, dan zul je zeker tevreden zijn met de keuze. En dat is eigenlijk jammer. Want een slager heeft zo veel meer keuze.
Wat dacht je van diamanthaas, Tomahawk steak of short rib? Je kunt ook zelf vragen om bepaalde stukken vlees. Of laat de slager vers gehakt voor je draaien (dit kan natuurlijk alleen bij de lokale slager). Ook is de kans groot dat je hier speciaal vlees sneller vindt. Denk daarbij aan wild vlees en gevogelte zoals kalkoen, parelhoen en schaap/lam.
Zelf ben ik jaren geleden op zoek gegaan naar een speciaal stukje rundvlees voor een Duits recept. Met een boek in de hand om duidelijk te maken welk stukje van het rund ik wilde kon de slager mij verder helpen. Al met al heb je dus veel meer keuze bij de slager vergeleken met de supermarkt.
3. Ideaal voor mensen met allergie
Een slager kan rekening houden met allergenen. Ideaal, want wist je dat op sommige verpakkingen met vlees uit de supermarkt allergenen zoals pindaās, selderie en mosterd vermeld staan? Dus, als je een allergie hebt, lees dan ook vooral de etiketten van vlees, want ook daar kunnen allergenen in zitten.
4. Geen massaproductie
Een goede slager werkt samen met een select groepje boeren die het welzijn van de dieren hoog op het lijstje hebben staan. Daarnaast wordt gezorgd voor vlees zonder preventieve medicatie, antibioticum en hormonen. Allemaal belangrijke keuzes die invloed hebben op onze gezondheid. Een goede slager kan je ook precies vertellen waar het vlees vandaan komt. En als je online bestelt, dan kun je alle informatie op je gemak op de website zoeken.
5. Betere kwaliteit vlees
Het vlees van de slager wordt verwerkt als puur vlees zonder (veel) toevoegingen zoals water, gistextracten en allerlei E-stoffen. Dit proef en zie je ook op je bord terug. Je vlees behoudt dezelfde grootte en heeft een hele andere smaak dan vlees uit de supermarkt.
6. Goedkoper dan vlees uit de supermarkt
Dat klinkt heel tegenstrijdig, want als je naar de gemiddelde prijzen kijkt van een slager dan liggen deze hoger dan bij de supermarkt. Toch is het voordeliger om vlees bij de slager te kopen. Dat komt omdat je na bereiding veel meer vlees overhoudt als je kiest voor slagerskwaliteit. Juist omdat er geen water toegevoegd wordt blijft de hoeveelheid en het gewicht hetzelfde.
Bak je 500 gram vlees van de supermarkt, dan is de kans groot dat je aan het einde nog maar 350 gram overhoudt. De rest van het gewicht is letterlijk verdampt, omdat het niets anders was dan water. En dan blijkt ineens dat het vlees van de slager eigenlijk goedkoper is.
Al met al redenen genoeg om voortaan te kiezen voor vers vlees van de slager. En zoals gezegd: je hoeft hiervoor niet meer de deur uit, want er zijn genoeg online slagers te vinden die kwalitatief goed vlees aanbieden, dat ook nog eens verantwoord is.
Wij halen ons vlees en beleg al jaren bij het slachthuis (met slagerij ernaast). Vlees van de supermarkt is niet eens meer lekker. Groenten/fruit probeer ik ook zoveel mogelijk lokaal te halen, evenals honing.
Wat een verschrikkelijk stuk waarin allerlei beschuldigingen worden geuit zonder bronvermelding.
En wat is er zo verschrikkelijk aan?