boek je vakantie bij de ANWB

Veel katten krijgen vroeg of laat te maken met blaasgruis. Omdat blaasgruis dodelijk kan zijn als dit niet vroegtijdig opgemerkt wordt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alles rondom blaasgruis. Ontdek nu alles wat je moet weten over blaasgruis bij katten.

 

Inhoud

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis (veel mensen noemen dit struviet of blaasstenen, maar struviet is een bepaalde vorm blaasgruis en blaasstenen gaat net een stapje verder) is een aandoening die voorkomt bij heel veel katten. De kans op het ontstaan ervan hangt samen met het ras, het feit of je een kater of een poes hebt en of deze gecastreerd of gesteriliseerd is. Ook andere zaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan.

Blaasgruis zijn feitelijk mineralen in de urine van de kat die gekristalliseerd zijn. Onder normale omstandigheden lossen deze gewoon op in de urine. Een overschot van deze mineralen zoals magnesium en fosfor, kan er echter voor zorgen dat ze niet meer oplossen. Hierdoor ontstaat gruis (voorloper van blaasstenen). Als dit gruis zich opstapelt in de urinewegen dan zal dit op den duur tot afsluiting leiden, wat tot een levensgevaarlijke situatie kan leiden voor je kat.

 

Welke vormen van blaasgruis bij kat zijn er?

Veel mensen staan er niet bij stil dat je verschillende vormen van blaasgruis hebt. Officieel zijn er maar liefst vijf verschillende vormen:

  • Struviet: betreft 60% van de gevallen
  • Oxalaat blaasgruis: betreft ongeveer 30% van de gevallen
  • Calciumfosfaatstenen
  • Uraatstenen
  • Cystinestenen of cystinurie (zeldzaam bij katten)

 

Hoe weet ik of mijn kat blaasgruis heeft?

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je kat last heeft van de urinewegen. Het is belangrijk om hierop te letten, aangezien je bij een ernstige vorm van struviet snel moet handelen. De symptomen van blaasgruis bij kat zijn de volgende:

  • Veelvuldig gebruik maken van kattenbak
  • Weinig tot niet kunnen plassen (ook te herkennen aan houding alsof kat moet poepen)
  • Plassen buiten de kattenbak (op vreemde plekken)
  • Rode plas vanwege bloed in de urine
  • Kat miauwt op klagende toon
  • Gedrag: onrustig en gestrest

 

Oorzaken van blaasgruis

Er zijn verschillende oorzaken voor blaasgruis bij kat. Hieronder vind je een lijst:

  • Te hoge PH-waarde van de urine zorgt voor het ontstaan van blaasgruis, dit gebeurd vooral als je kat te weinig drinkt
  • Als je kat de urine ophoudt, omdat de kattenbak niet schoon is dan blijft de urine te lang in de blaas, waardoor kristallen kunnen ontstaan
  • Overgewicht
  • Urineweginfectie of een verandering aan de slijmvliezen kunnen voor vorming van kristallen zorgen
  • Castratie kan tot blaasgruis leiden

Alles wat je moet weten over blaasgruis bij katten kat drinken

De rol van voeding op het ontstaan van blaasgruis of blaasstenen

Naast bovengenoemde speelt voeding van de kat een grote rol bij het ontstaan van problemen aan de urinewegen. Katten die alleen maar droogvoer krijgen lopen een groter risico op blaasgruis, vooral als een kat te weinig drinkt.

Maar ook voer dat de urine niet voldoende verzuurt kan zorgen voor urinewegproblemen bij de kat. Dat geldt overigens ook voor bepaalde mineralen zoals magnesium en fosfoor die in te grote hoeveelheden in het kattenvoer aanwezig zijn. Tenslotte is ook voer met een teveel aan plantaarde voedingsstoffen funest en kan dit problemen met de blaas veroorzaken.

Wil je dus je kat beschermen tegen blaasgruis, struviet of blaasstenen? Kies dan in elk geval voor goede voeding. Heeft je kat eenmaal blaasgruis gehad? Dan moet je de overstap maken op dieetvoeding voor katten speciaal gericht op de urinewegen. Merken als Royal Canin, Specfic, Trovet of Sanimed hebben speciale voeding in het assortiment, waarbij alle mineralen perfect op elkaar afgestemd zijn. Je kunt kiezen uit droog en nat voer, waarbij natuurlijk afwisseling het beste is.

 

Welke katten lopen een groter risico om struviet te ontwikkelen?

Hierboven heb je al kunnen lezen wat de oorzaken zijn. Helaas zijn er nogal verschillen wat betreft kattenrassen die een groter risico lopen en is er zelfs verschil tussen een kater en een poes. De kattenrassen die de grootste kans hebben op het ontstaan van struviet of blaasgruis zijn Perzische katten en Burmese katten.

Ook hebben (gecastreerde) katers een grotere kans op het ontstaan van blaasgruis. Dat komt omdat bij katers de urinebuis een stuk langer en nauwer is dan bij een poes. Hierdoor kan er sneller sprake zijn van een blaasontsteking en het ontstaan van blaasgruis.

 

Wat te doen tegen blaasgruis bij katten?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dat geldt zeker ook in dit geval. Struviet bij een kat is namelijk bijzonder pijnlijk en kan in het ergste geval tot de dood leiden. Het is dus vooral belangrijk om voor de juiste voeding te kiezen. Hierdoor verklein je de kans op het ontstaan van blaasgruis al voor een groot deel. Daarnaast moet je de kattenbak dagelijks verschonen en zorgen dat je kat voldoende drinkt.

Merk je dat de urine van je kat echt rood is? Blijf je kat onrustig, gestrest en miauwt hij of zij de hele tijd? Dan is het noodzakelijk om je kat naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek. En in dit geval kun je beter één keer te veel gaan dan één keer te weinig.

 

Diagnose en behandeling door dierenarts

Als je het vermoeden hebt dat je kat last heeft van struviet is het zaak om zo snel als mogelijk naar de dierenarts te gaan. Deze zal eerst luisteren naar de klachten om daarna je kat te onderzoeken. Er wordt ook een monster urine afgenomen om te kijken of er sprake is van kristalvorming of de aanwezigheid van blaasgruis. De dierenarts kan zelfs vaststellen om welke soort het gaat. Dit is voor de verdere behandeling noodzakelijk.

Afhankelijk van de diagnose zal de kat onder narcose behandelt worden. Een behandeling bestaat uit het spoelen van de urinewegen om op die manier de kristallen (gruis) of steentjes te verwijderen.

Na de behandeling zal de kat in elk geval voor een bepaalde periode een dieet moeten volgen. Dit dieet bestaat uit speciale voeding voor de urinewegen, onder andere verkrijgbaar bij Dierapotheek.com.

Helaas is een behandeling geen garantie dat de blaasgruis niet terugkomt. Juist daarom is het van groot belang dat je let op de voeding van je kat.

aparte namen voor je huisdier Julian
Onze kat Julian

Mijn ervaring met blaasgruis bij katten

Onze kat heeft jaren geleden (we woonden toen nog in Suriname) last gekregen van blaasgruis. Helaas wist ik er helemaal niets van af en kwam ik er alleen achter omdat de kat midden in de nacht miauwend in de slaapkamer stond. Ineens lag hij bovenop mij en plaste hij mij onder (het is een gecastreerde kater). Dat was zo vreemd gedrag voor hem.

De volgende dag bleef hij onrustig en gestrest en zag ik dat hij overal probeerde te plassen. Het kleine beetje urine dat er kwam was lichtroze en toen gingen bij mij de alarmbellen af. Gelukkig konden we direct bij de dierenarts terecht. Daar bleek dus dat hij last van blaasgruis had. Hij werd direct onder narcose gezet en behandelt. Achteraf gezien was ik net op tijd, iets langer en wij waren hem kwijt geweest.

Het is dus echt belangrijk om goed op je kat te letten. Zie je de eerste symptomen van blaasgruis, dan moet je ingrijpen om erger te voorkomen.

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Twee van onze katten hadden calciumoxalaatstenen. Met spoelen alleen ging het helaas niet weg en moest het echt operatief uit de blaas verwijderd worden. Zitten nu op speciaal voer. Geef ze nu dagelijks iets van natvoer met extra water erdoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in