Sommige mensen hebben er af en toe last van, anderen kampen er dagelijks mee: een opgeblazen gevoel of opgezette buik na het eten. Of je nu bij de eerste of tweede categorie hoort, ontdek nu 10 tips wat je kunt doen aan een opgeblazen gevoel of opgezette buik na het eten.
Inhoud
Wat is een opgezette buik of opgeblazen gevoel?
Als je last hebt van een opgezette buik dan kan je buik letterlijk boller staan of uitgezet zijn door meer lucht. Feitelijk hopen gassen zich op in je buik, waardoor deze uitzet. Deze gassen zitten in het maag-darmkanaal en kunnen niet alleen een opgezette buik veroorzaken, maar ook borrelende geluiden en winderigheid.
Dat je een opgeblazen gevoel hebt na het eten komt omdat er tijdens de vertering bepaalde voedingsstoffen afgebroken worden. Voor de afbraak zijn bepaalde bacteriën in de darmflora nodig die voor gasvorming zorgen. Afhankelijk van wat je gegeten en gedronken hebt kunnen deze ‘klachten’ een paar uur aanhouden.
Last van een opgeblazen gevoel of opgezette buik na het eten? 10 Tips wat je kunt doen
Om je algemene spijsvertering te ondersteunen kun je een supplement nemen. Kies dan voor een natuurlijk supplement op basis van artisjok. Een plant die rijk is aan mineralen en vitaminen, vezels en antioxidanten. Deze ondersteunt niet alleen de complete spijsvertering, maar helpt ook tegen brandend maagzuur, misselijkheid, constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel en stimuleert de vetvertering. Een complete oplossing dus als je vaker last hebt van een opgezette buik of opgeblazen gevoel met bijkomende klachten.
Daarnaast kun je onderstaande tips toepassen om de kans op een opgezette buik te verkleinen.
1. Eet kleinere porties en eet langzaam
Wist je dat je spijsvertering niet pas in je maag begint, maar al in je mond? Daarom is het ontzettend belangrijk om goed te kauwen en je tijd te nemen om te eten. Neem kleinere hapjes en zorg dat je goed kauwt voordat je deze inslikt. Op die manier verklein je de kans om veel lucht in te slikken. Een teveel aan ingeslikte lucht kan een opgezette buik veroorzaken.
2. Drink voldoende water
Als je te weinig drinkt neemt de kans op constipatie toe. En constipatie (verstopping) kan een opgezette buik veroorzaken. Heb je klachten? Probeer dan 1 – 2 glazen water te drinken. Zorg dat je overdag voldoende drinkt, bij voorkeur water.
3. Eet vezelrijke voeding
Voor een goede spijsvertering en een goede stoelgang zijn vezels onmisbaar. Vezels vind je onder andere in de eerder genoemde supplementen, maar komen ook voor in groenten, volkorenbrood, volkoren pasta en bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
4. Vermijd voedsel dat voor gasvorming zorgt
Er zijn voedingsmiddelen die voor extra gasvorming zorgen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn bruine bonen (bijvoorbeeld als je Chili con carne/Chili sin carne) eet. Maar ook andere voedingsmiddelen kunnen extra gasvorming veroorzaken. Denk daarbij aan diverse koolsoorten (witte kool, spruitjes, bloemkool), uien, knoflook, eieren en noten.
Naast eten kun je koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier beter vermijden, want ook deze kunnen voor extra gasvorming zorgen. Datzelfde geldt ook voor suikers.
5. Beweeg voldoende
Veel mensen hebben een kantoorbaan en zitten de hele dag achter hun bureau. Dat is echter funest voor een goede spijsvertering. Zorg dat je elke dag minimaal 30 minuten goed beweegt. Het helpt zelfs al als je zo nu en dan staand werkt. Of net even wat vaker opstaat om even een klein rondje te lopen, al is het maar binnen op kantoor.
6. Beperk stress
Stress heeft grote impact op ons leven: van ontbrekende slaap tot een slechte spijsvertering. Stress kan heel snel op je maag en darmen slaan en daar voor problemen zorgen in de vorm van brandend maagzuur en een slechte spijsvertering. Het is daarom belangrijk om goed te ontspannen, zeker tijdens het eten. Hierdoor kauw je beter, eet je kleinere porties en is de kans dat je extra lucht inslikt ook een stuk kleiner.
7. Cafeïne als boosdoener van een opgeblazen gevoel
Cafeïne in koffie, maar ook in energydrinks zorgt ervoor dat je lichaam vocht afdrijft. Hierdoor kan een vochttekort ontstaan, waardoor je darmen verstopt kunnen raken. Dit zorgt dan weer voor een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Heb je daar vaak last van? Probeer dan eens de hoeveelheden cafeïne te beperken.
8. Alcohol veroorzaakt opgezette buik
Niet alleen met cafeïne moet je oppassen, dat geldt ook voor alcohol. Net als cafeïne werkt ook alcohol vochtafdrijvend, waardoor de kans op verstopping toeneemt. Daarnaast is alcohol giftig voor bepaalde darmbacteriën en je darmwand. Heb je vaak last van een opgezette buik? Probeer dan eens dat glaasje alcohol achterwege te laten.
9. Stop met roken
Dat roken slecht is voor de gezondheid is bij iedereen inmiddels bekend. Maar wist je dat het ook een opgeblazen gevoel kan veroorzaken? Dat komt omdat je met roken elke keer lucht inslikt. En ingeslikte lucht moet er ook weer uit.
10. Ga wandelen
Heb je ondanks alles toch last van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel na het eten? Blijf dan vooral niet zitten, maar sta op en maak een kleine wandeling. Door te bewegen kan het gas makkelijker naar buiten en heb je minder kans op een (pijnlijk) opgezette buik.
Wanneer naar de dokter met een opgeblazen gevoel?
Helpen bovenstaande tips allemaal niet? En heb je daarnaast ook last van misselijkheid, diarree en buikpijn? Dan is het goed om een bezoek te brengen aan de dokter. Een opgezette buik na het eten kan namelijk ook een teken zijn dat je last hebt van gluten intolerantie, lactose intolerantie of het prikkelbare darm syndroom. Met een paar simpele tests van de huisarts of een eliminatiedieet van de diëtiste kun je kijken of er bepaalde voedingsmiddelen zijn waarop jouw lichaam reageert.
Zoals je ziet kun je heel wat dingen doen om een opgezette buik of opgeblazen gevoel na het eten te voorkomen. Voor veel mensen kan dit een wereld van verschil maken, waardoor je weer lekker in je vel zit.