Pesten, plagen, kwellen, opjutten, treiteren, koeioneren, klieren, negeren, cyberpesten, Hoe je het ook noemt, het kan niet! Deze week is het “de week tegen pesten” in Vlaanderen. Daarom staan we met de piekertrein hier even bij stil! Pesten kan en mag niet tips voor als je gepest wordt
Inhoud
Zo veel kinderen en volwassenen worden gepest
Wist je dat 1 op de 6 kinderen hiermee te maken krijgt?
Wist je dat 1 op de 30 hiermee dagelijks te maken krijgt?
Wist je dat 1 op 7 volwassenen zich gepest voelt?
Deze cijfers spreken voor zich! Het is veel te veel!
Bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren blijft pesten nog steeds één van de grootste problemen
De gepeste persoon moet zoveel beledigingen of pesterijen incasseren dat dit meestal iets is dat deze persoon zijn hele leven meedraagt! Dit wordt vaak ervaren als een trauma. De angst dat het gedrag zich zal herhalen is heel groot. Zelfvertrouwen verliezen, angsten, slaapproblemen, piekeren, depressieve gevoelens, paniekaanvallen, eetproblemen, zichzelf beschadigingen aanbrengen,… tot zelfs zelfmoord.
Ik kan nog even doorgaan met voorbeelden opnoemen van wat dit met het slachtoffer doet.
Je hebt als slachtoffer hier zo’n groot gevoel van onmacht en je staat er meestal alleen voor! Dat versterkt het gevoel van onmacht juist nog veel meer!
Helaas moeten we vandaag ook vaststellen dat er veel gepest wordt op de werkvloer. En heel vaak is de baas hiervan op de hoogte maar doet hij of zij er niets aan. Of erger nog, hij of zij doet er gewoon aan mee. Wanneer de leidinggevende meedoet aan pestgedrag wordt dit ervaren als één van de meest erge vormen van pestgedrag.
Ik vraag mij af waarom er zo weinig getuigen actie ondernemen tegen die pesterijen? Zijn ze bang om zelf gepest te worden? Waarschijnlijk wel maar dit is nog geen reden om je ogen te sluiten voor dit soort handelingen. Is er groepsdruk? Laat je dus nooit meetrekken om mee te pesten.
Het duurt vaak heel lang tegen dat men weet dat de persoon gekwetst wordt. Dit wordt vaak gezien als “ Die persoon zit niet goed in zijn of haar vel”,
Pesten kan traumatiserend zijn
Slachtoffers moeten vaak het trauma verwerken door therapie te volgen, zeker wanneer het geleden trauma het leven van het slachtoffer overheerst!
Aarzel niet om een geschikte therapeut op te zoeken om dit te verwerken.
Wat moet je doen als je gepest wordt?
Praten! Ga op zoek naar iemand die je kan vertrouwen. Op school kan dit een leerkracht of een leerlingenbegeleidster zijn. Op het werk kan je meestal bij iemand van de preventiedienst terecht.
Maak het bespreekbaar op het werk.
Zie je dat er iemand gepest wordt?
Laat dit niet zomaar gebeuren maar spreek je collega aan en biedt een luisterend oor! Het is belangrijke dat je medeleven toont. Probeer wel neutraal te blijven want ieder verhaal heeft zijn 2 kanten. Luister goed!
Ga eventueel samen op zoek naar een oplossing. Geef aan de pester aan dat je dit gedrag niet goedkeurt. Accepteer pesten NOOIT!
Het signaal dat je geeft aan de pester, dat je zijn of haar gedrag niet goedkeurt, is heel belangrijk.
Wacht niet te lang, anders wordt het probleem hoogstwaarschijnlijk alleen maar groter.
Hou een dagboek bij
Schrijf je gedachten van je af. Het zal je helpen om alles te ordenen in je hoofd. Wanneer je je piekergedachten op papier gezet hebt dan krijgen je hersenen rust. Omdat je weet dat het niet vergeten wordt nu het geschreven staat. Je kan nagaan wat er moet veranderen. En hoe je actie zal ondernemen. Wie je hiermee zal helpen. Zijn er meerdere feiten gebeurd dan kan je dagboek je helpen om alles weer te geven op een chronologisch manier.
Onthoud goed dat er nooit een goeie reden is om te pesten! Je hoeft niet geslagen of opgesloten te worden omdat het de naam “pesten” mag krijgen. Iemand negeren is evenzeer een vorm van pesten die niet getolereerd mag worden.
Ik hoop dat enkelen van jullie de moed hebben om iets aan pestgedrag te doen!
Lieve groeten,
Pedrouchka