Iedereen is gewend om kleine plastic flesjes weg te gooien, omdat er geen waarde aan vast zit. Dit verandert echter binnenkort. Stop met het weggooien van plastic flessen vanaf 1 julie betaal je statiegeld
Inhoud
Plastic afval verminderen
Al jarenlang wordt er aan de weg getimmerd om de hoveelheid plastic afval te verminderen. Helaas is dat tot nu toe niet gelukt. Wel worden mensen steeds bewuster en kiezen ze voor vervangende verpakkingen. Denk daarbij aan shampoobars en douchebars die verpakt zijn in kartonnen doosjes. Of plastic tasjes in de supermarkt die geld kosten om mensen te stimuleren eigen tasjes mee te nemen.
Stop met het weggooien van plastic flessen vanaf 1 juli betaal je statiegeld
In alle bedrijvigheid om het plastic afval te verminderen werd er tot nu toe Ă©Ă©n ding nooit meegenomen: namelijk kleine plastic flesjes met drinken. Terwijl je voor grote flessen vanaf 1 liter gewoon statiegeld betaalt, geldt dit tot nu voor kleine flesjes niet.
Jaarlijks gaan er maar liefst 900 miljoen kleine flesjes over de toonbank. Aan de andere kant komen ongeveer 100 miljoen lege flesjes in het milieu terecht. Een heel zorgelijk aantal, vooral als je bedenkt dat dit een grote impact heeft op de natuur en dieren.
Inderdaad, tot nu toe, want hier gaat vanaf 1 juli 2021 verandering in komen. Vanaf 1 juli 2021 betaal je namelijk statiegeld op alle flesjes! Dat wil zeggen dat je ook voor die 500 ml Coca Cola fles of het flesje water statiegeld moet betalen. Vanaf dat moment betaal je voor PET flesjes onder 1 liter 15 cent.
De lege flesjes kunnen net als de grote flessen ingeleverd worden bij supermarkten, cateraars, treinstations (met verkooppunten) en grote tankstations. Dit alles moet ertoe leiden dat 90% minder flesjes in het milieu terechtkomen.
Overigens zijn er nu al bedrijven die statiegeld op de flessen in hebben gevoerd. Kijk dus goed je bon na, zodat je geen geld weggooit, omdat je al statiegeld betaald hebt.
De volgende stap om afval te verminderen: statiegeld op blikjes
Het invoeren van statiegeld op kleine PET flessen is in elk geval een stap in de goede richting. Om de berg afval nog meer te verminderen wordt nu ook al gekeken of het mogelijk is om statiegeld in te voeren op blikjes. Dit is echter iets voor in de toekomst en zal voorlopig nog niet ingevoerd worden.
Statiegeld in andere landen
Overigens loopt Nederland wat statiegeld invoeren betreft achter. In ons buurland Duitsland betaal je al vanaf 2003 statiegeld op alle PET flessen, evenals op de blikjes. Mocht je dus boodschappen doen in Duitsland, hou daar dan rekening mee. Je betaalt namelijk ook statiegeld als je bijvoorbeeld bij een supermarkt gaat zitten eten. Lever de fles dus na het eten gerust in om het statiegeld terug te krijgen.
Naast Duitsland betaal je ook in de noordelijke landen: Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland statiegeld op alle flesjes. In al deze landen is een grote afname te zien van de berg plastic die in het milieu terecht komt. In Duitsland was de afname zelfs bijna 95%.
Bron: rijksoverheid.nl