boek je vakantie bij de ANWB

Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe alcoholwet in. Hierdoor verandert er heel wat op het gebied van alcoholische dranken. Deze gevolgen heeft de nieuwe alcoholwet voor jou

 

Inhoud

Nieuwe alcoholwet 2021

Alhoewel het al de bedoeling was om de nieuwe wet vorig jaar in te laten gaan, is deze datum verschoven naar 1 juli 2021. Op die dag gaan een heleboel nieuwe regels in werking. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van BTW voor pakjes uit landen buiten de EU. Daarnaast betaal je ook statiegeld voor kleine flessen per 1 juli.

Een heleboel wijzigingen dus, waarop jij goed voorbereid moet zijn. Ontdek wat de nieuwe alcoholwet inhoudt en waarom deze ook voor jou belangrijk is.

 

Deze gevolgen heeft de nieuwe alcoholwet voor jou

Alhoewel de meeste regels voor de nieuwe alcoholwet vooral voor winkeliers en horecazaken gelden, moet je toch op de hoogte zijn van een aantal dingen. Hieronder vind je de belangrijkste punten:

  • Alcohol geven aan minderjarigen wordt strafbaar
  • Je kunt geen alcohol meer kopen bij online supermarkten
  • Aanbiedingen op alcohol worden gelimiteerd

 

Alcohol geven aan minderjarigen wordt strafbaar

Om het drinken onder jongeren onder 18 jaar te ontmoedigen waren er al een aantal wettelijk vastgestelde regels. Denk maar aan het feit dat je je moet legitimeren als getwijfeld wordt over de leeftijd. Daarnaast zijn jongeren die alcoholhoudende dranken hebben in het openbaar nu al strafbaar.

Met de nieuwe wetgeving ben je echter als volwassene ook strafbaar als je alcohol koopt en deze doorgeeft aan een jongere. Wordt je gepakt? Dan krijgt zowel de jongere als de volwassene een boete. De hoogte van deze boete is vastgelegd in artikel 23, lid 4 van het Wetboek van Strafrecht en komt neer op 435 euro.

Deze gevolgen heeft de nieuwe alcoholwet voor jou verboden

Je kunt geen alcohol meer kopen bij online supermarkten

Op dit moment kun je bij je online bestelling van de supermarkt nog gewoon wijn, bier en dergelijke bestellen. Met ingang van 1 juli 2021 vervalt dit en kun je alcoholhoudende dranken alleen nog maar kopen op websites die geen andere producten aanbieden. Dat betekend Albert Heijn, Jumbo en alle andere supermarkten geen drank meer mogen aanbieden voor je thuisbestelling.

Om te voorkomen dat jongeren onder 18 jaar online drank gaan bestellen wordt gewerkt met een leeftijdsverificatie. Hier wordt op een later moment nog dieper op ingegaan.

 

Aanbiedingen op alcohol worden gelimiteerd

Nu wordt er nog wel eens gestunt met de prijzen van alcoholhoudende dranken. Met de nieuwe alcoholwet behoren ook stuntprijzen voor alcohol tot het verleden. Vanaf 1 juli 2021 mag nog maar hooguit 25% korting gegeven worden op alcoholische dranken. Stunts als 1+1 gratis of 2+1 gratis tot het verleden gaan behoren.

 

Waarom nieuwe alcoholwet?

Nu vraag je je misschien af waarom er nieuwe regels op het gebied van de verkoop en het nuttigen van alcohol nodig zijn. Alhoewel over de gehele linie veel minder alcohol genuttigd wordt dan jaren geleden, is er onder jongeren nog geen enkele daling te zien. Sterker nog: drankproblemen onder jongeren lijken alleen maar groter te worden. Niet alleen onder jongeren vanaf 18+, maar ook jongeren van 15-18 jaar.

Hier wil de wetgeving nu een stokje voor steken door ouders en andere volwassenen aansprakelijk te stellen als zij drank doorgeven aan jongeren. Dit wordt gedaan door een hoge boete op te leggen. Verder is het noodzakelijk om meer controle te hebben over de online verkoop van drank. De bescherming geldt overigens niet alleen voor jongeren, maar ook voor zwangeren voor wie alcohol gevaarlijk is.

De Gezondheidsraad stelt dat niet-drinken de nieuwe norm moet worden.

 

Wat vind jij van de nieuwe alcoholwet? 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Ja mensen, de overheid rukt op achter de voordeur. En het wordt een konijnenplaag want straks is één op de twee mensen, die ook nuttig werk hadden kunnen doen, controleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in