boek je vakantie bij de ANWB

Zet eens iets anders op tafel en maak een Surinaamse huzarensalade. Een echt blikvanger door de roze kleur. Met dit recept voor heerlijke roze Surinaamse huzarensalade verras je jong en oud.

Inhoud

Mijn kennismaking met roze huzarensalade

Ik heb bijna 13 jaar in Suriname gewoond en de eerste keer dat ik roze huzarensalade zag dacht ik dat het een grap was. De kleur zag er zo raar uit, dat het echt even geduurd heeft voordat ik de salade durfde te eten. Maar geloof me, na de eerste hap was ik om. Ook de kinderen wilden nooit meer saaie Hollandse huzarensalade.

De roze kleur maakt de salade perfect geschikt voor een verjaardag of bijvoorbeeld een babyshower of geboorte, zeker als je een meisje verwacht of hebt gekregen. Daarnaast is het een mooie blikvanger voor de feestdagen en vooral: het is weer eens iets anders.

Tip: kook de aardappelen en maak hiermee de salade een dag van tevoren, zodat de smaken echt goed tot hun recht komen. Officieel doe je er geplozen kip in, maar ik laat deze altijd achterwege omdat niet iedereen van vlees houdt. Ik maak er dan wel vlees bij.

 

Recept voor heerlijke roze Surinaamse huzarensalade
Voorbereiding
1 uur
Bak/kooktijd
30 min
Tijd
30 min
 
Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Keyword: aardappelen, hartig, koken
Porties: 10
Ingrediënten
 • 2,5 kg aardappelen
 • 1 pot Augurken
 • 1 potje Rode bieten
 • 1 blikje Maiskorrels
 • 1 blikje Erwten
 • 1 Appel
 • 1 potje Mayonaise eventueel te vervangen door fritessaus
 • Azijn zout, peper
Bereiding
 1. Was de aardappelen en kook deze met schil in licht gezouten water. De aardappelen moeten haast uit elkaar vallen en dan kunnen ze afgegoten worden. Spoel ze af met genoeg koud water, dat maakt het schillen makkelijker.
 2. Na het schillen met een aardappelstamper stampen en de mayonaise toevoegen (op deze manier krijg je al een beetje meer  het idee van een huzarensalade). Vervolgens worden de augurken klein gesneden. De rode bieten moeten gepureerd worden. Het sap ervan niet wegdoen, want daarmee kun je uiteindelijk kleur bepalen. De appel als laatste snijden, want deze verkleurd snel.
 3. Nu kunnen alle klein gesneden en gepureerde ingrediënten bij de aardappelpuree gedaan worden. Ook de maiskorrels kunnen erbij. Alles mengen en op smaak brengen met wat azijn, zout en peper. Na het toevoegen van de gepureerde bieten zal de salade al lichtelijk roze zijn, om de kleur helemaal goed te krijgen, moet het sap van de bieten toegevoegd worden. Doe dit elke keer in kleine beetjes, tot het gewenste resultaat bereikt is (de sap geeft ook nog een beetje smaak, hou daar rekening mee).

Variaties huzarensalade

Bovenstaand is het basisrecept, hiermee kun je alle kanten op. Onderstaand een paar ideeën om het basisrecept te veranderen:

 • Voeg peentjes uit blik toe
 • Ook heel lekker met geplozen kipvlees
 • Laat de appel voor de verandering weg
 • Je kunt er ook zilveruitjes aan toevoegen
 • Versieren met gekookte eieren maakt het echt helemaal af

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

 1. Hoi Anja,

  ik was op internet en zocht een recept voor huzarensalade, uiteraard Surinaams.
  Leuk dat je schrijft! Ik houd ook van schrijven

  vriendelijke groet
  Hyacinth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in