boek je vakantie bij de ANWB

Salade: of het nu om een voorgerecht of een complete hoofdschotel gaat, voor bij een eenvoudige lunch of een uitgebreid buffet, Pasen, Kerst of gewoon een zomerse dag, salades zijn gezond en niet moeilijk te maken. Ontdek nu alles over salades: verschillende slasoorten, groene salades en bladgroente waarmee je de lekkerste salades kunt bereiden.

 

Inhoud

Wat is salade?

Het woord salade is afkomstig van het Latijnse woord sal, dat zout betekent. De Romeinen gebruikten zout om voedsel langer te kunnen bewaren, maar gebruikten ook zout bij de bereiding van salades.

De Larousse geeft als definitie van het woord salade: ‘schotels, samengesteld uit kruiden, planten, groenten, eieren, vlees of vis, op smaak aangemaakt met olie, azijn, zout en peper, al dan niet vermengd met andere ingrediënten, ook wel bekend onder de naam ‘vinegraitte.

Tot aan het eind van de 19e eeuw waren salades in Europa het voedsel van de adelstand. Toen kwam de Franse Revolutie, die de koks bevrijdde uit de adellijke keuken, waarmee ze de kans kregen om op een andere manier aan de kost te komen. Uit deze tijd dateert de opkomst van het klassieke Franse restaurant, dat de salade bekend maakte bij het grote publiek.

Vandaag de dag zijn salades in vrijwel alle internationale keukens te vinden. De kookkunst van India, Mexico, Thailand en Zuid-Amerika om maar een paar te noemen, heeft de weg naar ons land en onze tafels gevonden. En zoals de salades uit verschillende streken komen, zo verschillen de opmaak, de ingrediënten en de smaak. Kortom, er ligt een wereld aan salades op jou te wachten, voor ieders smaak.

Leestip: Zo maak je roze huzarensalade (Surinaams recept)

 

Groene salade

Wanneer moet je een groene of gemengde salade serveren? Volgens de geschiedenis verschoof onder het bewind van Keizer Domitianus, in de eerste eeuw van onze jaartelling, de glorietijd van het Romeinse Rijk, de salade van het einde van de maaltijd naar het begin. De salade werd opeens een voorgerecht. Waarom dit ineens veranderde is een raadsel. Sommige Romeinen geloofden dat een groene salade als nagerecht de slaap bevorderde en dat was niet altijd handig.

In het Italië van de Renaissance begonnen grote banketten altijd met weelderige ingewikkelde salades. Lodewijk XIV was behalve koning van Frankrijk ook de koning der salades. Hij at grote hoeveelheden salade aan het begin en het eind van zijn maaltijd en liefst ook halverwege. Een andere beroemde saladeliefhebber was de schrijver Alexandre Dumas. Hij nam zijn salade het liefst als nagerecht.

Tegenwoordig worden salades soms geserveerd als bijgerecht, om de spijsvertering na een zware maaltijd te bevorderen. En soms krijg je dit ook als ingewikkeld voorgerecht bij een verder eenvoudige maaltijd. Mocht je op je gewicht willen letten? Kies dan eens voor een salade als hoofdgerecht. Met andere woorden: salade kan altijd!

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente groene salades

Hoe bereid je bladgroente het beste

Voor bladgroente geldt één regel in het bijzonder: de gekozen groente moet zo vers mogelijk zijn. Verlepte groenten zijn reeds een groot deel van hun vocht kwijt en dus niet meer geschikt voor gebruik. Zodra je thuiskomt met jouw verse bladgroenten moet je deze afspoelen. Je kunt de groente beter in één keer wassen, in plaats van elke keer kleine beetjes.

Bladgroente, waaronder ook kool en kropsla, spoel je grondig onder de koude kraan, waarbij je de bladeren voorzichtig uit elkaar drukt. Je kunt dan ook meteen kijken of er ergens zand of vuil tussen zit. Dit kan met name het geval zijn in het hart en aan de voet van de bladsteel. Slappe of gekneusde bladeren gooi je weg. Nog makkelijker wordt het bereiden van salade met een slacentrifuge.

Voor salades is het van groot belang om de groente goed te laten drogen. Groente waaraan/waarop nog water zit zorgt voor een slap blad en verflauwt de smaak van de toegevoegde saus. Bladgroente kun je droogdeppen met een stuk keukenpapier of je laat deze uitlekken in een vergiet.

Voordat je de bladgroente opbergt, kun je deze al in handige hapklare stukjes plukken (NIET SNIJDEN!). Wikkel de bladeren eventueel afzonderlijk in keukenpapier of een schone doek. Berg de ingepakte groente in een plastic zak en leg die in de groentela van de koelkast. Zo hoef je maar 1x werk te doen en ben je verzekerd van een knappend verse groentesalade.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente bladsla wassen

Soorten sla

Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten sla. Hieronder vind je een korte omschrijving van enkele slasoorten, met kenmerken als kleur en smaak.

Andijvie

Gewone of krulandijvie. De bittere smaak is pittig en aantrekkelijk. De blaadjes in het hart zijn milder van smaak dan de buitenste bladeren. Andijvie wordt meestal met andere groenten gecombineerd in een salade.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente andijvie

 

Lof

Ook wel witlof of Brussels lof. Kenners noemen deze groente verfijnd bitter van smaak. Lof is een lid van de andijvie-familie en een groente waarvan maar weinig weggesneden hoeft te worden.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente witlof

Pak-soi

Een Chinese groente die tegenwoordig ook gewoon in Europa verbouwd wordt. Herkenbaar aan de witte stengels. De sappige stengel en de zachte bladeren hebben een milde koolsmaak.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente paksoi

Chinese kool

De smaak ligt tussen kool en selderij in. Feitelijk is de Chinese kool een lid van de mosterdfamilie. Het blad heeft een langgerekte vorm en is erg stevig, zodat je er makkelijk een dikke saus bij kunt maken.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente chinese kool

Waterkers

Niet te verwarren met tuinkers. Heeft een fijne prikkelende smaak die als peperig wordt omschreven. Waterkers behoort ook tot de mosterdfamilie en was al duizenden jaren voor de jaartelling bekend bij de Grieken. De blaadjes zijn teer en kneuzen snel, dus even goed opletten bij het wassen en opbergen. Max. 2 dagen te bewaren!

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente waterkers

Eikenbladsla

Losse krop met een nootachtige smaak.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente eiken bladsla

Spinazie

Niet alleen lekker in soep of als prak a la Popeye, maar ook heerlijk om vers in een salade te verwerken. Het blad kneust snel, dus wees een beetje voorzichtig bij het wassen van spinazie.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente spinazie

 

Raddicchio

Roodlof of rode sla, is een Italiaanse lofsoort. De smaak van het roze tot donkerrode blad met witte nerven is bitter, vergelijkbaar met witlof.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente Raddicchio

 

IJsbergsla

Het hart heeft een interessante smaak, maar de buitenste bladeren smaken vaak flauw. IJsbergsla is sterk en knapperig en daardoor geschikt voor verschillende sauzen.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente ijsbergsla

Romaine

Losse krop met knapperige langgerekte bladeren, met een krachtige, doordringende, aantrekkelijke scherpe smaak. Vooral in het buitenland populair.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente romaine

Zuring

Heeft een ietwat citroenachtige smaak, zuur en fris. In salades kun je het beste de jonge blaadjes verwerken.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente zuring

 

Sterrenkers

Sterrenkers ook wel bekend als tuinkers kun je makkelijk zelf kweken en smaakt matig scherp. Vooral te gebruiken als gezonde garnering van salades.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente sterrenkers

Krulsla

Blad is gekruld en meer knapperig dan dat van kropsla.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente krulsla

Kropsla

De ‘gewone’, alledaagse slasoort, met een subtiele boterzoete smaak. Kan in veel salades gebruikt worden. Voorzichtig bij het wassen, het blad is vrij teer.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente kropsla

Veldsla

Heeft een wat scherpe bijsmaak.

Salades slasoorten, groene salades en bladgroente veldsla

 

Ben je ook zo dol op salade? Welke salade vind je het lekkerst? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.

 

Follow

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in