boek je vakantie bij de ANWB

In Suriname heerst een eetcultuur. Dat zie je terug aan de verschillende gerechten, waaronder de Surinaamse gebakken banaan. Voortaan hoef je niet meer naar de Surinaamse toko, want met dit recept maak je Surinaamse baka bana makkelijk en snel zelf.

 

Inhoud

Suriname: eten uit verschillende culturen

Suriname is een klein land in Zuid-Amerika met slechts een half miljoen inwoners. De inwoners zijn een mengelmoes van verschillende culturen: Javanen, Hindoestanen, Creolen, Chinezen, Libanezen en boeroe’s (afstammelingen van Nederlandse boeren). Al deze culturen hebben hun eigen cultuur en gewoontes meegenomen naar het land. Hierdoor vind je er een mengelmoes van tradities, maar ook tal van gerechten die bij een bepaalde bevolkingsgroep horen.

 

Surinaamse eetcultuur

Heel anders dan in Nederland is Suriname een land waar eten een grote rol speelt. Het is niet alleen belangrijk om gewoon te overleven, maar er wordt dagelijks uitgebreid en lekker gekookt. En dat koken begint voor veel vrouwen eigenlijk midden in de nacht. Want koken doen veel Surinamers tussen 4:00 – 6:00 uur in de vroege ochtend.

Dat eten belangrijk is zie je ook duidelijk terug op feestjes. Een kleine plaat met daarop wat worstjes, kaasblokjes en augurken zul je daar niet tegenkomen. Je krijgt eerst een voorafje (ligt aan de cultuur) en dan nog een bord of meer met roti, nasi of bami en kip of andere heerlijkheden (ook dit ligt aan de cultuur en gelegenheid). Het nagerecht bestaat uit een stukje taart (natuurlijk ook weer afhankelijk van de gelegenheid).

Als je bij Surinamers te gast bent zul je hoe dan ook nooit en te nimmer met een lege maag naar huis gaan. Sterker nog: de kans is groot dat je met een bakje (voor elk gezinslid!) naar huis gaat met daarin lekker eten.

Recept Surinaamse baka bana (gebakken banaan) 1

Recept Surinaamse baka bana (gebakken banaan)

Baka bana is een typisch Javaans gerecht of eigenlijk snack. In Suriname kun je deze snack overal en nergens kopen, maar je kunt deze ook prima zelf maken. Mijn zoon en ik zijn er dol op en kunnen ons er misselijk aan eten (niet aan te raden overigens!).

Traditioneel wordt baka bana gegeten met pindasambal. Dat klinkt heel gek, maar geloof mij, als je het eenmaal geproefd hebt wil je niet anders. De eerste keer dat ik dat zag dacht ik ook dat het nooit lekker kon zijn… Want wie eet er nou zoete banaan met pindasaus die ook nog eens pittig is? Maar de combinatie van een lichtelijk zoete snack met de knapperige pinda’s en de smaak van de peper is echt heerlijk. Geloof me: nadat je het geproefd hebt wil je niet meer anders. Oké, tenzij je echt niet van pittig houdt natuurlijk…

Genoeg gekletst, je bent hier natuurlijk niet voor mijn gebabbel, maar voor het authentieke Surinaamse recept voor baka bana.

 

Benodigdheden

 • Kom
 • Mes
 • Pan
 • Schuimspaan

 

Ingrediënten

 • Aantal rijpe bak/kookbananen (hoe donkerder de schil hoe rijper en beter)
 • Paar eetlepels Bloem (ligt aan hoeveelheid gebruikte bananen)
 • Water met prik
 • Olie of frituurvet
 • Suiker en Kaneel of Pindasambal

Zo maak je Surinaamse baka bana (gebakken banaan)

 • Snijd de bananen in lange dunne plakjes.
 • Maak van de bloem en het water met prik een papje (dit moet je een beetje op gevoel doen. Het papje moet niet te waterig en niet te dik worden)
 • In dit papje dompel je de plakjes banaan die je vervolgens bakt in de hete olie of frituurvet.

Je kunt de baka bana serveren met een mengsel van suiker en kaneel als je niet van pindasambal houdt.

 

Eet smakelijk!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in