boek je vakantie bij de ANWB

De feestdagen staan voor de deur. De perfecte tijd om op zoek te gaan naar leuke cadeautjes. Voor veel mensen ook de tijd bij uitstek om op buitenlandse sites als Aliexpress en Wish een kijkje te nemen voor betaalbare cadeautjes. Maar wist je dat er regels gelden voor online shoppen buiten de EU? Ontdek deze nu en voorkom flinke boetes of torenhoge invoerrechten achteraf.

 

Inhoud

Online shoppen in het buitenland

Op vrijdag 26 november is het alweer Black Friday. Een dag dat veel winkels (online en stenen winkels) met extra aanbiedingen op de proppen komen. Hieraan doen niet alleen lokale winkels mee, maar ook online shops in het buitenland stunten vaak met prijzen. Vooral goedkope aanbieders zoals Aliexpress en Wish zijn erg in trek rond Black Friday en de feestdagen. Niet zo gek, want de leukste producten kosten hier maar een schijn van wat ze in de lokale winkel kosten. Zelfs winkels zoals de Action kunnen vaak niet op tegen deze concurrerende prijzen.

 

Regels online shoppen buiten de EU

Wat veel mensen echter niet weten is dat er voor het shoppen buiten de EU regels gelden. Zo betaal je sinds 1 juli 2021 invoerrechten en BTW op producten die je buiten de EU shopt. Bovendien mag je niet zomaar alles kopen. Uit onderzoek uitgevoerd door de douane is gebleken dat veel mensen denken dat ze weten wat wel en niet ingevoerd mag worden, maar er uiteindelijk achter komen dat ze het helemaal mis hadden. Dit kan grote gevolgen hebben, vooral op financieel vlak.

Om problemen te voorkomen is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van alle geldende regels. Zo mag je bijvoorbeeld alcohol wel invoeren onder bepaalde voorwaarden, maar zijn namaakartikelen een absolute nog go.

Hieronder vind je alle regels van de douane op een rij, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan:

  • Je moet BTW betalen op alle pakketjes die buiten de EU geleverd worden, tenzij deze al verrekend zijn door de shop/aanbieder
  • Voor producten met een waarde vanaf 150 euro betaal je invoerrechten (max 12%) plus inklaringsrechten
  • Namaakproducten (deze staan onder jongeren ook wel bekend als 1:1) mag je onder geen beding kopen. Wordt je gepakt dan ben je in overtreding en pleeg je intellectuele eigendomsfraude. Het is verboden om producten na te maken, deze te verhandelen of in te voeren, ook niet als deze alleen door jezelf gebruikt worden. Als de douane erachter komt dan kan je dat een fikse boete opleveren. Daarnaast ben je je bestelling sowieso kwijt. Meer info vind je op de site van de belastingdienst.
  • Medicijnen mag je niet kopen
  • Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven mogen niet gekocht worden. Heb je een mooi (zak)mes gezien? Dan mag je deze wel met een gerust hart online bestellen
  • Blijf ver weg van beschermde dier- en plantensoorten. Let dus ook op als je bijvoorbeeld een tas of schoenen wil kopen die gemaakt zijn van krokodillenleer
  • Wat levensmiddelen betreft mag je dierlijke producten zoals vlees en kaas NIET bestellen. Heb je daarentegen chocolade, snoep of koekjes gezien? Dan kun je deze gewoon bestellen

 

Zo kun je wel voordelig bestellen op Ali, Wish en Shein

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Shein valt niet onder de regels voor shoppen buiten de EU aangezien zij distributiecentra in Europa hebben. Hier kun je dus probleemloos bestellen, alhoewel het aanbod niet zo uitgebreid is als bijvoorbeeld op Aliexpress of Wish.

Heb je geen zin om BTW te moeten betalen of invoerrechten? Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan? Kijk dan of de aanbieder ook een Europese aanvoerder aanbiedt. Vooral op Aliexpress zie je steeds vaker dat aanbieders vanuit Spanje, Frankrijk, Polen of Tjechië verzenden.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in