boek je vakantie bij de ANWB

Veel mensen kopen spullen via Aliexpress. Tot en met 2020 kun je zorgeloos producten tot 22 euro kopen zonder invoerrechten en andere kosten. Dit verandert, want alle producten van Aliexpress kosten vanaf 2021 minimaal 21% meer

 

Inhoud

Aliexpress en bijkomende kosten

Het is algemeen bekend dat de spullen uit China een schijntje kosten van wat ze hier kosten. Dat zorgt ervoor dat veel mensen hun producten rechtstreeks in China bestellen. Niet zo gek, want op die manier kun je low budget cadeautjes geven, traktaties maken en nog veel meer.

Tot en met 31 december 2020 betaal voor pakketten met een waarde van minder dan 22 euro geen extra kosten. Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.

UPDATE: de regels zijn voor nu uitgesteld tot 1 juli 2021. Nederland en Duitsland hebben zelfs om uitstel gevraagd tot 1 januari 2022, omdat het belastingtechnisch niet zo makkelijk te regelen is.

 

Alle producten van Aliexpress kosten vanaf 2021 minimaal 21% meer

Per 1 januari 2021 gaat echter alles op de schop. Dankzij een nieuwe BTW regel van Brussel moet je vanaf 1 juli 2021 over alle producten die je buiten de EU bestelt 21% BTW betalen. Hier kunnen in het ergste geval ook nog eens inklaringskosten bijkomen van minimaal 13,00 euro (afhankelijk van de bezorger).

Koop je dus een product van 5,00 euro dan komt hier nog 1,05 euro bij. Hoe duurder een product hoe hoger de extra kosten. Tel hierbij eventuele inklaringskosten (onduidelijk vanaf welk bedrag dit berekend gaat worden) en je goedkope product is ineens niet meer zo goedkoop.

Meer lezen? Klik dan hier

 

Het einde van dropshipping?

De nieuwe regels omtrent bestellingen uit onder andere China zullen vooral voor dropshippers hard aankomen. Zij bestellen op grote schaal en verkopen de producten hier tientallen procenten duurder. Soms loopt dit zelfs op tot 100% of meer. Met het nieuwe beleid worden dropshippers gedwongen BTW af te dragen over alle producten. En de kans dat zij inklaringskosten moeten gaan betalen is vele malen groter. Hiermee probeert Brussel een stokje te steken voor dropshippers en hun vaak absurde winstmarges.

 

Hoe kun je extra kosten voor bestellingen op Aliexpress vermijden?

Dat is eigenlijk heel simpel: steeds meer bedrijven bieden op Aliexpress verzending aan vanuit een EU land. Dat wil zeggen dat je producten vanuit Spanje, Polen, Tjechië of een ander land in de EU kunt bestellen. Vaak wordt daarmee niet alleen de verzendtijd ingekort, maar voorkom je verdere kosten. Binnen de EU hoef je namelijk geen BTW en inklaringskosten betalen. De producten die in de EU verkocht worden zijn doorgaans een stukje duurder, maar dat is vergeleken met de nieuwe kosten vaak nog steeds voordeliger.

Extra tip: zorg ook voor een goede boekhouding om de kosten goed op orde te hebben. Voor meer tips, zie ZZPdaily.nl.

Wat verandert er aan de verzendkosten vanuit China?

Dit zijn overigens niet de enige dingen die gaan veranderen aan het bestellen van producten uit onder andere China. Dat geldt namelijk ook voor de verzendkosten. Tot op dit moment kun je voor veel producten voor gratis verzending kiezen. Dat is heel krom, vooral al je bedenkt dat sommige producten met gemak een afstand van 15.000 km afleggen voordat jij ze in handen hebt.

China kan deze tarieven (of het ontbreken hiervan) hanteren, omdat er een 50 jaar oud verdrag ligt. In dit verdrag wordt China als een derdewereldland gezien. Dit heeft als voordeel dat nationale postbedrijven Chinese van minder dan 2 kilo bijna gratis af moeten leveren. Inmiddels weet iedereen dat China al lang geen derdewereldland meer is. En dus worden ook de regels omtrent verzending aangescherpt. Dat gaat gelukkig niet in één keer, maar reken erop dat je tegen 2025 minimaal 150% meer verzendkosten moet betalen.

 

Bieden deze regels nieuwe kansen voor lokale ondernemers?

Dat ligt eraan: als ondernemers werken vanuit dropshipping dan zullen de kansen eerder afnemen. Tenzij de ondernemers nog voldoende voorraad binnen halen voor het einde van het jaar. Werken lokale ondernemers echter met lokaal geproduceerde of in de EU geproduceerde producten, dan zijn er talloze kansen.

 

Wat zijn de veranderingen op Bol en Amazon?

Niet alleen kleine ondernemingen zullen deze veranderingen merken. Dat geldt ook voor grote spelers zoals Bol en Amazon. Hier is het aantal dropshippers de afgelopen jaren schrikbarend toegenomen. Deze dropshippers zullen of hun winstmarge aan moeten passen of de prijzen moeten verhogen. In het laatste geval kun je ervan uitgaan dat mensen op zoek zullen gaan naar alternatieven. Hierdoor zal het assortiment op deze platforms waarschijnlijk snel veranderen.

 

Bescherming van de consument of extra model om geld te verdienen?

Na het lezen van bovenstaande kun je je natuurlijk afvragen wat de achterliggende gedachte is van deze nieuwe maatregelen. Wil Brussel over de rug van de gewone burger extra inkomsten vergaren, waarvan nu nog niet duidelijk is waar het geld naar toe zal vloeien? Of is het een poging om de lokale ondernemers een hart onder de riem te steken? Of is het wellicht een extra bescherming voor de consument zelf?

Dat laatste zou een mooie mogelijkheid zijn. Veel producten uit China voldoen namelijk niet aan Europese standaarden (CE-kwaliteitskeurmerk). Dat is voor sommige producten niet zo erg, maar bijvoorbeeld voor kleding, speelgoed en elektronica kan dat een potentieel gevaar betekenen voor de consument. Doordat de producten niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, haal je producten in het land die schadelijk kunnen zijn.

Iedereen kent de verhalen van elektronische apparten die in de fik vliegen door het gebruik van Chinese kabels. Of speelgoed dat letterlijk van ellende uit elkaar valt met als gevaar dat een kind kleine onderdelen inslikt.

 

 De impact op low budget winkels als Action

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat low budget winkels als Action nu hun prijzen aan gaan passen. Deze winkels betalen standaard andere tarieven, zowel voor de invoer als inklaringskosten. Hierdoor zullen de prijzen in de winkels niet of nauwelijks aangepast hoeven te worden.

Leestip: geld besparen als gezin doe je samen

Aliexpress bestellingen doen vanuit de EU

Alibaba werkt er hard aan om het distributiecentrum in Luik af te krijgen. Hier moet een grote voorraad aan producten komen, die je alsnog tegen een zeer scherpe prijs aan kunt schaffen. Op die manier omzeilt het bedrijf de BTW regels, invoer- en inklaringskosten. Helaas is het bedrijf nog niet zo ver en zul je tot die tijd gebruik moeten maken van leveringen vanuit de EU.

 

Blijf jij in 2021 bestellen op Aliexpress in China of kies je liever voor bestellingen vanuit de EU, ook al kost dit misschien iets meer?

 

 

 

 

Dokteronline.com

45 REACTIES

 1. ja en wat moet je doen als je pakje niet aan komt ,ben twee pakjes kwijt die niet aan gekomen zijn ,het de Mandoline voor in de keuken €12 euro en een legging

  • Dan kun je bij Aliexpress heel makkelijk een claim indienen. Dat doe je door in te loggen op je account en naar je bestelde artikel te gaan. Dan klik je op aangeven dat je pakketje niet ontvangen is. Normaal krijg je dan snel en makkelijk geld terug

 2. Wat zijn we toch blij met Brussel, en maar volhouden dat de EU zo goed voor ons is, laat me niet lachen de enige die wijzer worden van Brussel zijn de veel te dure bedrijven

  • Volkomen mee eens. Alleen de multi-nationals van hier, welke Brussel financieren, mogen ons met de toestemming van Brussel leegschrapen. Het is ook maar de kleine man die weer gepakt wordt. Hoop dat hier spoedig wat op gevonden wordt. Het is gewoon treurig. Niets bezorgdheid van Brussel. Die zijn alleen in ons geïnteresseerd, zolang wij hun melkkoeien zijn.

 3. Wat een onzin onder het mom van het beschermen van de consument dan alles maar duurder maken zodat mensen het niet meer kunnen betalen en het dan laten. ik bepaal zelf wel wat ik koop. er word niet gedacht aan mensen die het niet breed hebben, daar heeft Brussel gewoon lak aan terwijl bijna alles tegenwoordig al uit China komt. de winkeliers in Nederland kopen ook op
  Aliexpress en verkopen het in Nederland voor 10 keer zoveel maar dat mag dan wel. als ze je maar kunnen uitzuigen en Brussel wil gewoon een graantje meepikken echt belachelijk!

 4. Maar schuif die btw afdracht dan naar aliX en niet die idiote inklaring via postnl/dhl die hier ook weer kosten voor in rekening brengen (€13 !?) dit is nog uit de postkoetstijd…

 5. Wil Brussel over de rug van de gewone burger extra inkomsten vergaren, waarvan nu nog niet duidelijk is waar het geld naar toe zal vloeien? – Woont de Paus in het Vaticaan?
  Brussel/DuHaag, een pot nat! De burger is de geldkoe voor het politieke gespuis.

  Dank je wel voor dit artikel, Anja! 🙂

 6. hoe zit dat met pakketjes die als gift worden gestuurd? Moet je daar dan ook btw voor betalen of is dat zoals nu, dat het pakketjes met max een waarde van veertig euro mag, je geen btw over hoeft te betalen.

 7. Mij .pakje kostte 31 euro bij aliexpress.ik he 35 Euro I klaringskosten en BTW moeten betalen.het was wel eerst naar Nederland post.nl gestuurd en dan naar Bpost.eerdte keer dat ik dit belachelijke hoge bedrag moest betalen.en het is nog geen 1 juli

   • Onzin wat je hier schrijft. 31€ is onder de 150€ waarde.
    Ook als ie eruit gepikt wordt kan het nooit meer zijn dan 21% BTW over aankoopbedrag + 13€ afhandelingskosten (14€ bij DHL) ik denk eerder dat het misging omdat het via postNL & Bpost is gegaan. Die hebben beide afhandelingskosten gerekend. Wat niet zou mogen. Hij moet bezwaarschrift indienen met vermelding van waarde vd goederen.

 8. weerstanden bij conrad kosten 0,11 cent perstuk.bij ali 3,45 euro voor 100 .geleverd vanuit frankrijk.
  waar denk je dat ik ze ga kopen dan ?heel veel europese producenten zijn naar china ,korea;japan getrokken maar daar is productie nu zelfs voor die bedrijven te duur aan het worden en trekken ze naar marokko en de rest van afrika?bij ali gewoon eu klikken en je betaald niks bij

  • Hallo raf, ik heb gezocht bij ali waar ik dit aan zou moeten klikken, zou je jezelf willen verduidelijken waar dit aan te kllikken?

   • piet en de transport kosten ?????,

    anja je kunt kiezen bij ali van uit welk land je wil kopen .vele delen zijn nog niet aanwezig in de europeese opslag plaatsen maar dat beterd .een van onze leden heeft deze week een bestelling gedaan en BTW betaal bij aankoop .dus Bpost mag niets extra aan rekenen .we wachten in spanning af

  • Ik heb afgelopen van de ali een pakket gehad met waarde €350 en niks geen extra kosten. Vraag me af hoe uitvoerbaar dit is. Gaat ze nooit lukken alles te controleren. Gaan ze elke pakketje van €1 controleren en 21% btw vragen? Dan zijn de kosten voor postnl hoger dan de btw. En ze kunnen moeilijk €7 btw vragen over iets van €1. Lijkt me sterk als dit 100% uitvoerbaar is. Het hele automatische sorteer proces bij postnl moet dan ook op de schop. Zal we voornamelijk bij duurdere pakketten zin.

   • In hoeverre dit in de praktijk uit te voeren is weet ik niet. Volgens mij komt er een automatisch systeem, waarbij de verzender de waarde aangeeft en dit gescand wordt. Anders lijkt het mij inderdaad niet haalbaar. Momenteel worden alleen handmatig pakketjes eruit gehaald, dus jij hebt geluk gehad

 9. Er is wel een redelijke manier om eens te kijken hoe het gaat verlopen als massaal wordt besteld en het pakket weigeren aan te nemen bij BTW betaling.
  Bestel massaal iets bij ALi voor minder dan € 1,00 en weiger dat na 1 juli aan te nemen.
  Alles zou moeten worden teruggestuurd. Zou een administratieve bende worden als 100 duizenden mensen het doen.
  Suggesties: Bestellen verzenden uit China
  https://www.aliexpress.com/item/1005002702725954.html € 0,31 Free shipping
  https://www.aliexpress.com/item/1005002760372025.html € 0,38 Free shipping
  https://www.aliexpress.com/item/1005002722322674.html € 0,73 Free shipping
  https://www.aliexpress.com/item/4001057926786.html € 0,68 Free shipping

  • Ik denk dat deze pakketjes niet teruggestuurd zullen worden, maar vernietigd of te koop aangeboden in bulk zoals nu ook gebeurd met pakketjes die niet af te leveren zijn

 10. Bij Banggood kies EU Priority Line als verzend. Dit gaat buiten de douane om.

  EU Priority Line Tracking

  EU Priority Line is the new shipment without customs of Banggood! Banggood will ship your parcel with GLS or Post NL.

  EU Priority Line it has no customs costs which are borne by the store originally before sending the purchased product.

 11. Hoog tijd dat de EU eindelijk reageert op het dumpen van Chinese brol die door slavernij wordt geproduceerd en daarbovenop zwaar het milieu belast vanwege het transport en niet voldoen aan onze veiligheidsnormen. VERBIEDEN is de enige moreel te verantwoorden keuze.

  • ja je hebt gelijk appel brol ,nike brol ,bekaert rotzooi ,philips is ook rommel;Mitsubishi ; Toshiba;LG Electronics; computerbouwer Compac ;doe eender welk apparaat open en er zit de door u vernoemde chinese brol in .en kijk nu is china zelfs al te duur geworden want er word uitgeweken door bedrijven naar taiwan en corea ;maar vooral naar africa ;waar denk je dat onze belgische grijze garnalen gepeld worden .tegen valler maar deze gaan naar marokko en komen dan gepeld terug .

  • wat kunnen mensen toch dom reageren. Bijna alle grote merken worden in China gefabriceerd. Waarom dan tegen producten uit china. Ik weet dat er mensen zijn die graag meer betalen. Ik ook maar dan wel aan de mensen die uitgebuit worden en niet aan de multinationals.

  • enig idee waar je kleren vandaan komen? Grote kans dat het rebranded is (dus eventjes een lokaal merknaampje erop gestikt) met woekerwinst verkochte textiel is uit lage lonen landen door zware handenarbeid in Bangladesh e.d. Zet kracht achter uw mening, verbied het jezelf om nog kleding te dragen.

 12. We wonen in een POLITIESTAAT, alleen heel veel mensen hebben dit niet door, ze willen ons echt helemaal leeg zuigen!!!!Wat geven ze om ons klootjesvolk? NIETS!!!
  Ze lachen ons echt uit!
  Fijne dag mensen.

 13. Ze blijven je maar naaien onder het mom van bescherming en milieu. Vuile bloedzuigers zijn het, arme mensen mogen natuurlijk geen voordelige spulletjes kopen. Nee er moet verdiend worden aan arme mensen, extra belasting centjes en invoerrechten voor de vermogende tussenmannetjes en de corrupte overheid. Wat een kutland is het hier, mag hopen dat het helemaal verzuipt. China Rules!

 14. Zolang Rutte aan het bewind blijft waar Nederland voor gekozen heeft, zullen we op allerlei manieren uitgekleed worden..

 15. Let op dat de btw van 21% moet ook betaald worden over de verzendkosten. Dus, waneer een verkoper biedt gratis verzending, kan hij/zij de betw niet berekenen en in rekening brengen. Maar omdat de verzender zal moeten iets betalen voor de verzending, dat bedrag staat wel op pakket en dus de koper/ontvanger van het pakket moet het alsnog betalen en daardoor helaas ook de afhandelingskosten van 4 euro (online) of 7 euro, op postkantoor. Zeker nadelig voor een aankoop van een zeer lage bedrag. Dus mijn advies, kiezen juist voor een niet gratis verzending, zodat de btw op de verzendkosten wordt al in rekening gebracht (door de verkoper)

 16. Als je een bedrijf hebt en soms een onderdeel (tot 150euro) uit China moet bestellen. Kun je dat dan beter als Particulier inkopen en gewoon de BTW betalen of als bedrijf inkopen en dan zonder BTW (BTW Vrij) inkopen.

  Ik weet niet of je als bedrijf elke keer inklaringskosten en invoerrechten betaald en bij een particulieren bestelling tot 150euro misschien alleen de BTW keer betaald. Dus wat is voordeliger

  • Zit wat in dat je als bedrijf beter als particulier in kunt kopen. Aan de andere kant kun je de kosten voor aanschaf van producten voor je bedrijf ook aftrekken van je inkomsten/winst, dus daar valt ook wat voor te zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in