Wolky SALE  Herfst Winter Collectie 2020 Wolkyshop

Veel mensen kopen spullen via Aliexpress. Tot en met 2020 kun je zorgeloos producten tot 22 euro kopen zonder invoerrechten en andere kosten. Dit verandert, want alle producten van Aliexpress kosten vanaf 2021 minimaal 21% meer

 

Aliexpress en bijkomende kosten

Het is algemeen bekend dat de spullen uit China een schijntje kosten van wat ze hier kosten. Dat zorgt ervoor dat veel mensen hun producten rechtstreeks in China bestellen. Niet zo gek, want op die manier kun je low budget cadeautjes geven, traktaties maken en nog veel meer.

Tot en met 31 december 2020 betaal voor pakketten met een waarde van minder dan 22 euro geen extra kosten. Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.

UPDATE: de regels zijn voor nu uitgesteld tot 1 juli 2021. Nederland en Duitsland hebben zelfs om uitstel gevraagd tot 1 januari 2022, omdat het belastingtechnisch niet zo makkelijk te regelen is.

 

Alle producten van Aliexpress kosten vanaf 2021 minimaal 21% meer

Per 1 januari 2021 gaat echter alles op de schop. Dankzij een nieuwe BTW regel van Brussel moet je vanaf volgend jaar over alle producten die je buiten de EU bestelt 21% BTW betalen. Hier kunnen in het ergste geval ook nog eens inklaringskosten bijkomen van minimaal 13,00 euro (afhankelijk van de bezorger).

Koop je dus een product van 5,00 euro dan komt hier nog 1,05 euro bij. Hoe duurder een product hoe hoger de extra kosten. Tel hierbij eventuele inklaringskosten (onduidelijk vanaf welk bedrag dit berekend gaat worden) en je goedkope product is ineens niet meer zo goedkoop.

 

Het einde van dropshipping?

De nieuwe regels omtrent bestellingen uit onder andere China zullen vooral voor dropshippers hard aankomen. Zij bestellen op grote schaal en verkopen de producten hier tientallen procenten duurder. Soms loopt dit zelfs op tot 100% of meer. Met het nieuwe beleid worden dropshippers gedwongen BTW af te dragen over alle producten. En de kans dat zij inklaringskosten moeten gaan betalen is vele malen groter. Hiermee probeert Brussel een stokje te steken voor dropshippers en hun vaak absurde winstmarges.

 

Hoe kun je extra kosten voor bestellingen op Aliexpress vermijden?

Dat is eigenlijk heel simpel: steeds meer bedrijven bieden op Aliexpress verzending aan vanuit een EU land. Dat wil zeggen dat je producten vanuit Spanje, Polen, Tjechië of een ander land in de EU kunt bestellen. Vaak wordt daarmee niet alleen de verzendtijd ingekort, maar voorkom je verdere kosten. Binnen de EU hoef je namelijk geen BTW en inklaringskosten betalen. De producten die in de EU verkocht worden zijn doorgaans een stukje duurder, maar dat is vergeleken met de nieuwe kosten vaak nog steeds voordeliger.

Wat verandert er aan de verzendkosten vanuit China?

Dit zijn overigens niet de enige dingen die gaan veranderen aan het bestellen van producten uit onder andere China. Dat geldt namelijk ook voor de verzendkosten. Tot op dit moment kun je voor veel producten voor gratis verzending kiezen. Dat is heel krom, vooral al je bedenkt dat sommige producten met gemak een afstand van 15.000 km afleggen voordat jij ze in handen hebt.

China kan deze tarieven (of het ontbreken hiervan) hanteren, omdat er een 50 jaar oud verdrag ligt. In dit verdrag wordt China als een derdewereldland gezien. Dit heeft als voordeel dat nationale postbedrijven Chinese van minder dan 2 kilo bijna gratis af moeten leveren. Inmiddels weet iedereen dat China al lang geen derdewereldland meer is. En dus worden ook de regels omtrent verzending aangescherpt. Dat gaat gelukkig niet in één keer, maar reken erop dat je tegen 2025 minimaal 150% meer verzendkosten moet betalen.

 

Bieden deze regels nieuwe kansen voor lokale ondernemers?

Dat ligt eraan: als ondernemers werken vanuit dropshipping dan zullen de kansen eerder afnemen. Tenzij de ondernemers nog voldoende voorraad binnen halen voor het einde van het jaar. Werken lokale ondernemers echter met lokaal geproduceerde of in de EU geproduceerde producten, dan zijn er talloze kansen.

 

Wat zijn de veranderingen op Bol en Amazon?

Niet alleen kleine ondernemingen zullen deze veranderingen merken. Dat geldt ook voor grote spelers zoals Bol en Amazon. Hier is het aantal dropshippers de afgelopen jaren schrikbarend toegenomen. Deze dropshippers zullen of hun winstmarge aan moeten passen of de prijzen moeten verhogen. In het laatste geval kun je ervan uitgaan dat mensen op zoek zullen gaan naar alternatieven. Hierdoor zal het assortiment op deze platforms waarschijnlijk snel veranderen.

 

Bescherming van de consument of extra model om geld te verdienen?

Na het lezen van bovenstaande kun je je natuurlijk afvragen wat de achterliggende gedachte is van deze nieuwe maatregelen. Wil Brussel over de rug van de gewone burger extra inkomsten vergaren, waarvan nu nog niet duidelijk is waar het geld naar toe zal vloeien? Of is het een poging om de lokale ondernemers een hart onder de riem te steken? Of is het wellicht een extra bescherming voor de consument zelf?

Dat laatste zou een mooie mogelijkheid zijn. Veel producten uit China voldoen namelijk niet aan Europese standaarden (CE-kwaliteitskeurmerk). Dat is voor sommige producten niet zo erg, maar bijvoorbeeld voor kleding, speelgoed en elektronica kan dat een potentieel gevaar betekenen voor de consument. Doordat de producten niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen, haal je producten in het land die schadelijk kunnen zijn.

Iedereen kent de verhalen van elektronische apparten die in de fik vliegen door het gebruik van Chinese kabels. Of speelgoed dat letterlijk van ellende uit elkaar valt met als gevaar dat een kind kleine onderdelen inslikt.

 

 De impact op low budget winkels als Action

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat low budget winkels als Action nu hun prijzen aan gaan passen. Deze winkels betalen standaard andere tarieven, zowel voor de invoer als inklaringskosten. Hierdoor zullen de prijzen in de winkels niet of nauwelijks aangepast hoeven te worden.

Leestip: geld besparen als gezin doe je samen

Aliexpress bestellingen doen vanuit de EU

Alibaba werkt er hard aan om het distributiecentrum in Luik af te krijgen. Hier moet een grote voorraad aan producten komen, die je alsnog tegen een zeer scherpe prijs aan kunt schaffen. Op die manier omzeilt het bedrijf de BTW regels, invoer- en inklaringskosten. Helaas is het bedrijf nog niet zo ver en zul je tot die tijd gebruik moeten maken van leveringen vanuit de EU.

 

Blijf jij in 2021 bestellen op Aliexpress in China of kies je liever voor bestellingen vanuit de EU, ook al kost dit misschien iets meer?

 

 

 

 

Dokteronline.com

4 REACTIES

  1. ja en wat moet je doen als je pakje niet aan komt ,ben twee pakjes kwijt die niet aan gekomen zijn ,het de Mandoline voor in de keuken €12 euro en een legging

    • Dan kun je bij Aliexpress heel makkelijk een claim indienen. Dat doe je door in te loggen op je account en naar je bestelde artikel te gaan. Dan klik je op aangeven dat je pakketje niet ontvangen is. Normaal krijg je dan snel en makkelijk geld terug

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.