Iedereen weet natuurlijk wel dat het belangrijk is om je huis goed schoon te houden. Niet alleen omdat een vies huis een negatief effect kan hebben op je gezondheid, maar ook omdat een opgeruimd en schoon huis mentaal zorgt voor meer rust. Toch kan – zeker met de drukke agenda’s die veel mensen tegenwoordig hebben met werk, zorg voor kinderen en een poging iets van een sociaal leven te houden – het huishouden er nog wel eens bij inschieten. Wil jij ook zo efficiënt en effectief mogelijk je huis schoonmaken en -houden? Doe dan je voordeel met onderstaande schoonmaaktips uit de zorg.
Inhoud
Waarom tips uit de zorg?
Allereerst goed om nog even in te gaan op de reden waarom je wat zou hebben aan tips over schoonmaak in de zorg. In zorginstellingen zoals woonzorgcentra en verpleegtehuizen verblijven of wonen mensen voor kortere of langere tijd vanwege een bepaalde zorgbehoefte. Omdat er sprake is van een grotere kans op infectieziekten en een verminderde weerstand, is goed schoonmaken essentieel voor een goede gezondheid. Daarnaast voelen mensen zich ook rustiger en prettiger in een schone, opgeruimde omgeving, en is er dus sprake van een positieve invloed op het psychologische welzijn.
Dit geldt natuurlijk net zo goed voor jou thuis. Hoe ga je aan de slag?
Maak een schoonmaakrooster
Schoonmaken begint met een goede voorbereiding. Voordat je ook nog maar de handen uit de mouwen (of schoonmaakhandschoenen) kunt steken, is het dus belangrijk om een schoonmaakrooster op te stellen. Hierop zet je precies welke taken je dagelijks, wekelijks of periodiek moet afwerken. Tip: het RIVM heeft als onderdeel van de Hygiënerichtlijnen voor zorginstellingen praktische schoonmaakschema’s opgesteld. Deze kun je ook prima voor thuis hanteren, om een bepaalde routine op te bouwen.
Zorg dat je de juiste materialen (voldoende) in huis hebt
Een goede voorbereiding bestaat ook uit het zorgen voor de juiste schoonmaakmaterialen en -middelen. Een eerste tip is om altijd schone materialen te gebruiken. Gebruik liever geen sponsjes, maar microvezeldoeken. Deze nemen veel vuil op en vormen minder snel een voedingsbodem voor micro-organismen omdat ze na ieder gebruik heet gewassen kunnen worden. Vervang de doekjes echter ook regelmatig.
Fabrikanten van dure schoonmaakmiddelen doen ons verder graag geloven dat we hun producten echt nodig hebben. Onterecht, want met allesreiniger en chloor kom je een heel eind. Wil je liever schoonmaken zonder chemicaliën, omdat dat beter is voor zowel jezelf als het milieu? Gebruik dan alternatieven zoals groene zeep, citroen en andere duurzamere schoonmaakmiddelen.
Verder is niets zo vervelend als niet kunnen doorwerken omdat iets op is. Zorg daarom altijd dat je van alles dat je gebruikt minimaal één extra stuk op voorraad hebt en nieuw koopt zodra je het laatste pakt.
Werkvolgorde
Tot slot is het ook goed om de werkvolgorde aan te houden die ze ook in de zorgsector hanteren. Je begint met opruimen. Daarna volgt droog schoonmaken, dat wil zeggen afstoffen en stofzuigen. Vervolgens ga je nat schoonmaken, dat houdt in met een vochtige doek afnemen en dweilen. Nog twee belangrijke regels: van hoog naar laag werken en van schoon naar vuil. Zo voorkom je dat schone plekken weer vies worden.
In een woning verzamelen zich tijdens het dagelijkse leven stof, vuiligheid, bacteriën en ziektekiemen. Hoewel je woning niet steriel schoon hoeft te zijn, is een bepaalde mate van hygiëne aanhouden wel verstandig voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Met bovenstaande tips houd je je woning netjes en schoon.