boek je vakantie bij de ANWB

Wist je dat je met citroen chroom kunt poetsen? En dat citroen geschikt is voor voor het verwijderen van transpiratievlekken? Citroen onmisbaar voor huis, tuin en keuken. Een must have voor elk huishouden.

 

Inhoud

Citroen

De meeste mensen kennen citroen wel, maar dan vooral als zure vrucht die gebruikt wordt voor het koken en bakken. De gele vrucht is in principe het hele jaar door verkrijgbaar. Naast koken en bakken kun je citroen voor zoveel meer gebruiken. Het is dus raadzaam om altijd een citroen in huis te hebben.

 

Citroen onmisbaar voor huis, tuin en keuken

Ik heb het al eerder aangegeven, citroen kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het schoonmaken van je vaatwasser. Maar er is zoveel meer mogelijk met citroen.

 

Citroen in en om het huis

Voor heel veel dingen heb je geen chemische producten nodig. Vaak volstaan gewoon huismiddeltjes en natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld citroenen.

Vlekken op marmer verwijderen

Heb je thuis toevallig marmer (aanrecht) en zitten hier vlekken op die je met geen mogelijkheid kunt verwijderen? Marmer is een poreus materiaal dat bestaat uit versteend calcium. Dat is de reden dat het makkelijk kan beschadigen en niet zo makkelijk schoon te maken is. Heb je een citroen in huis? Snij deze dan doormidden en wrijf de helft in gewoon tafelzout. Wrijf hiermee over de vlekken om deze uit het marmer te verwijderen.

 

Citroen tegen kattenbakgeurtjes of vieze lucht op toilet

Of je nu een kattenbak hebt of een vies ruikend toilet, een citroen doet wonderen. Snij een citroen doormidden of in een aantal stukken en zet deze op een schoteltje. Plaats dit in de buurt van de kattenbak of het toilet en alle nare geuren verdwijnen. Hiervoor in de plaats gaat het lekker fris ruiken.

 

Chroom poetsen met citroen

Kalkaanslag op kranen en douchekoppen is hartstikke vervelend. Gelukkig hoef je geen dure producten te kopen. Gebruik daarvoor in de plaats gewoon een stukje citroen. Wrijf over de aangedane stukken met citroenschil. Even afspoelen en met een zachte doek drogen.

 

Messing, koper of roestvrij staal reinigen

Niet alleen chroom kun je met citroen reinigen. Dat geldt ook voor messing, roestvrij staal en koper. Gewoon een pasta maken van citroensap en zout (kun je eventueel ook vervangen door zuiveringszout) en smeer dit op de vlekken. Laat het geheel 5 minuten intrekken en spoel het voorwerp vervolgens af met warm water. Na het wassen goed afdrogen. Dit mengsel kun je bovendien gebruiken voor het reinigen van je gootsteen.

 

Heerlijk frisse geur in huis

Als je huis om wat voor reden dan ook wat minder lekker ruikt is citroen de oplossing. Snijd een citroen in dunne plakken en leg deze in de winter op de verwarming. Je huis gaat hier lekker van ruiken. De gedroogde citroenen kun je uiteindelijk gebruiken voor andere doeleinden bijvoorbeeld voor het maken van thee of het maken van zest.

Citroen onmisbaar voor huis, tuin en keuken citroen schoteltje

 

Citroen in de keuken

Dat je citroen kunt gebruiken tijdens het bakken en koken weet iedereen wel. Toch is er zoveel meer mogelijk met citroen in de keuken.

 

Citroen tegen verkleuren aardappelen

Als je aardappelen schilt verkleuren ze heel snel. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan citroen. Voeg daarom een lepeltje citroen toe aan het water. Wil je bloemkool mooi wit houden? Ook dan kun je citroensap toevoegen aan het kookwater.

Leestip: Alles wat je altijd wilde weten over aardappelen

 

Citroen voor een frisse koelkast

Soms heb je etenswaren die iets minder lekker ruiken (denk daarbij aan schimmelkaas). Wil je deze geur uit je koelkast hebben? Reinig deze dan met citroensap en water. Leg na het schoonmaken een sponsje gedrenkt in citroensap in de koelkast en laat deze een paar uur liggen.

 

Heerlijk losse rijst koken

Het koken van rijst is een hele kunst. Bij te weinig water wordt de rijst niet goed gaar. Te veel water zorgt ervoor dat het al snel pap wordt. De perfecte rijst kook je met… citroen. Voeg tijdens het koken een lepel citroensap toe aan het water. Voor het serveren rullen met een vork, zodat je heerlijk losse rijst krijgt.

 

Opfrisbeurt voor snijplank

Heb je een snijplank die je regelmatig gebruikt? Tijd om deze eens grondig schoon te maken. Niet alleen nodig om de snijplank weer fris te laten ruiken, maar vooral een must om deze te desinfecteren. Voor het schoonmaken of opfrissen gebruik je een citroen. Snij deze doormidden en ga met het snijvlak over de snijplank. Afnemen met een zachte doek.

 

Frisse fruitsalade

Een fruitsalade maken is voortaan geen probleem meer. Veel vruchten, zoals de banaan en appels hebben de neiging om snel bruin te worden na het snijden. Als je een lepeltje citroensap toevoegt aan de fruitsalade zullen je vruchten fris en fruitig blijven, zonder bruin te worden.

 

Maak de keuken insectenvrij met citroen

Het weer wordt warmer en mooier en daarmee neemt de kans op insecten in de keuken ook weer toe. Voor mieren en andere insecten heb je geen dure, chemische producten nodig die bovendien schadelijk zijn voor je huisdieren. Neem een citroen en sprenkel het sap op de vensterbank en de drempels. Heb je last van mieren? Knijp dan wat sap uit in de holen en gaten waar ze naar binnen komen. Stukjes citroenschil bij de deur houdt insecten eveneens buiten de deur.

Citroen helpt ook tegen kakkerlakken, vlooien en vliegen. Neem hiervoor gewoon 4 citroenen met schil en doe deze in 2 liter water. Dweil met dit water je vloer en alle insecten verdwijnen, want de frisse geur van citroenen vinden ze niet lekker!

 

Maak je sla weer knapperig

Is je sla slap geworden? Maak deze dan weer knapperig met een beetje citroensap. Voeg aan een kom met koud water het sap van een halve citroen toe. Leg de slappe krop sla hierin en na een uur in de koelkast is je sla weer knapperig en lekker.

 

Magnetron schoonmaken met citroen

Je magnetron reinigen wordt een fluitje van een cent als je een citroen gebruikt. Vergeet alle chemische reinigingsmiddelen, voeg aan een magnetronbestendige kom 3 eetlepels citroensap toe. Zet dit ongeveer 3 – 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand. De stoom die hiervan afkomt zorgt ervoor dat alle aangekoekte etensresten makkelijk en snel met een zachte doek te verwijderen zijn.

Citroen onmisbaar voor huis, tuin en keuken witte was

Citroen voor de was

Voor een stralend witte was is citroen eigenlijk onmisbaar.

Bleken van fijne stoffen

Wil je stof bleken? Dan is het gebruik van chloor of bleekmiddel niet altijd de beste keuze. Voor het bleken van fijne stoffen kun je het beste gebruikmaken van citroen. Een milde en vooral vlekvrije bleek zet je de stoffen minimaal een half uur voor het wassen in een mengsel van citroensap en zuiveringszout.

 

Transpiratievlekken verwijderen met citroen

Niets zo vervelend als transpiratievlekken in je nieuwe shirt of hemd. Gelukkig kun je deze vlekken redelijk makkelijk verwijderen. Wrijf de vlekken in met een mengsel bestaande uit gelijke delen citroen (eventueel te vervangen door witte azijn) en water.

 

Verwijderen van roestvlekken en andere minerale vlekken in kleding

Natuurlijk kun je een kopje chloor toevoegen aan je waswater, maar voor je kleding is dat niet zo goed. Gebruik in plaats daarvan gewoon 1 kopje citroensap. Voeg deze toe aan je wasmachine en laat de natuurlijke blekende werking zijn werk doen. Je kleren worden niet alleen vlekvrij, maar zullen ook nog eens heerlijk ruiken.

 

Wittere kleding met citroen

Voeg je tijdens het wassen van witte kleding citroen (onverdund of juist verdund) toe dan zul je stralend witte was krijgen zonder het gebruik van chemische middelen. Daarnaast ruikt je was dan ook weer fris.

 

Schimmel in kleding

Door omstandigheden kun je schimmel in je kleding krijgen. Dat is niet alleen vervelend, maar ook nog eens heel ongezond. Gelukkig hoef je de kleding niet direct in de ton te gooien. Probeer je kleding eerst te redden door een pasta te maken van citroensap en zout. Smeer deze pasta op de schimmelvlekken. Laat de kleding in de zon drogen. Je kunt dit trucje ook toepassen op roestvlekken. Let wel: dit werkt blekend! Dus niet op alle kleding te gebruiken.

 

Waar gebruik jij citroen voor behalve voor het koken en bakken?

 

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in