boek je vakantie bij de ANWB

Zijn je witte sneakers vies? Met deze tips kun je witte sneakers schoonmaken en het lukt gegarandeerd. De kans is groot dat alles wat je nodig hebt gewoon in je keukenkastje staat. Inclusief tips om de schoenen wit te houden.

 

Inhoud

Witte sneakers: een must voor je garderobe

Witte sneakers moeten een basisstuk zijn in je kledingkast. Ze passen bij verschillende outfits en zijn geschikt voor allerlei gelegenheden. Helaas zit er wel een groot nadeel aan witte schoenen: ze zijn een stuk gevoeliger voor vuil en zien ze er snel vies uit. Dat betekent echter niet dat je geen witte schoenen moet dragen.

Leestip: 8 Redenen waarom je altijd witte sneakers in je kast wil hebben

 

Witte sneakers schoonmaken: zo lukt het gegarandeerd

Als je je witte sneakers goed verzorgt en regelmatig schoonmaakt, verleng je hiermee levensduur ervan. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

 

Witte sneakers reinigen: dagelijkse schoonmaken

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor je witte schoenen. Door ze dagelijks schoon te maken bespaar je jezelf een hoop werk en voorkom je dat vlekken dieper erin trekken en het lastiger wordt om ze schoon te krijgen.

 

Als je witte sneakers wilt reinigen, volg dan deze stappen:

 1. Begin het verwijderen van droog vuil, waaronder aangekoekte modder. Droog vuil verwijder je met een borstel, natte aarde kun je met oude kranten wegvegen.
 2. Om de sneakers te reinigen, kun je ze het beste schoonmaken met een blokje zeep en warm water. Gebruik hiervoor een doek of een spons. Let erop dat deze niet afgeven. Vooral stoffen sneakers kunnen namelijk kleur opnemen.
 3. Spoel eventuele zeepresten daarna grondig af. In plaats van met de hand te wassen kun je ze ook gewoon in de wasmachine stoppen. Let er echter op dat de schoenen geschikt zijn voor de wasmachine en dat je ze niet te heet wast. Anders kan het materiaal scheuren en de lijm van de zool loslaten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Was de schoenen dan liever met de hand.

 

Witte schoenen reinigen: zo worden ze weer wit

Na verloop van tijd krijgen witte schoenen vaak een gele waas. Zelfs grondig wassen en reinigen helpt dan op den duur niet meer. Maak je geen zorgen, ook dan zijn er nog manieren om je witte gympen weer te laten stralen. Hieronder vind je verschillende methodes om de schoenen weer te laten stralen. Belangrijk is dat je na elke methode de schoenen afspoelt met helder water of afveegt met een vochtige doek. Voor het reinigen zijn vooral een borstel, zoals een oude tandenborstel, een doek of een spons geschikt. Let erop dat de materialen niet afgeven.

 

Met deze vier huismiddeltjes kun je witte gympen grondig reinigen

 • Tandpasta: smeer wat tandpasta op de schoen. Maak de borstel, doek of spons vochtig en wrijf de tandpasta goed in de schoen. In de meeste gevallen maakt het niet zoveel uit als de tandpasta gekleurd is. Let op: vermijd wel tandpasta met houtskool. Vooral de naden en de veters kun je met tandpasta heel goed schoon krijgen.
 • Baking soda (let op: dit is GEEN bakpoeder!): meng wat baking soda met afwasmiddel of vloeibare zeep. Roer goed door elkaar. Er ontstaat een schuim die je in je schoenen kunt borstelen.
 • Babypoeder: deze methode helpt alleen bij lichte vervuiling. Meng het poeder met wat water tot een pasta. Wrijf daarmee over de schoenen.
 • Wonderspons: wondersponsen zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en in sommige supermarkten. Als je er al één in huis hebt, kun je deze ook gebruiken om je schoenen schoon te maken.

 

Reiniging bij hardnekkige vervuiling

Bij sterk vervuilde stoffen schoenen verdwijnt het vuil niet altijd volledig of is het vuil hardnekkiger dan bij leren schoenen. Mogelijk moet je dan wat harder boenen en meerdere methoden combineren. Speciaal voor de zool:

 • Gum: met een witte of transparante gum kun je de zolen vaak goed schoonmaken. Ook de ruwe plekken waar vuil zich graag ophoopt, krijg je zo schoon.
 • Schuurmiddel: als je schuurmiddel op de rest van de schoen wilt gebruiken, test het dan eerst op een klein stukje. Schuurmiddel is meestal lichtgeel van kleur, dus gebruik het bij voorkeur niet op stoffen schoenen. Als je dat toch doet, test dan eerst de materiaalcompatibiliteit op een klein, nauwelijks zichtbaar stukje.

 

 

Schoenveters schoonmaken

Speciaal voor de veters: als ze alleen licht vervuild zijn, kun je er gewoon met één van de bovengenoemde huismiddeltjes overheen borstelen. Verwijder anders de veters en maak ze als volgt schoon:

 • Weken: als ze erg vuil zijn, leg ze dan in warm water met zeep en schrob ze daarna.
 • Wasmachine: doe de veters in een waszak zodat ze nergens aan vast komen te zitten. Was ze samen met je normale witte of gekleurde was.

 

Witte gympen beschermen tegen vuil

Geen zin in al dat gedoe? Dan moet je je schoenen impregneren. Om witte sneakers schoon te houden, kun je het beste de schoenen voor de eerste keer dragen behandelen. Doe dit direct na de aankoop of net na het schoonmaken. Let er echter op dat de sneakers volledig droog zijn voordat je ze impregneert.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in