boek je vakantie bij de ANWB

Een gedekte tafel is pas af als er ook servetten op tafel zijn. Natuurlijk kun je de servet in een simpel driehoek vouwen. Maar leuker wordt het als je het servet mooi vouwt. Geen idee hoe je dat moet doen? Servetten vouwen: stap voor stap helder uitgelegd

 

Inhoud

Een mooi gedekte tafel een lust voor het oog

Of het nu voor de feestdagen, Valentijn, Pasen, een receptie of een verjaardag is, een mooi gedekte tafel is een lust voor het oog. Het trekt gasten en nodigt uit om te eten. Voor een goed gedekte tafel mag natuurlijk mooi servies en bijpassend bestek niet ontbreken. Ook een mooi tafelstuk als eyecatcher passend bij de gelegenheid is onmisbaar. Een tafelkleed en mooie servetten zijn het puntje op de ‘i’.

 

Servetten vouwen: stap voor stap helder uitgelegd

Met servetten kun je werkelijk alle kanten op. Dat maakt het zo mooi, want je kunt de gevouwen servet aanpassen aan de gelegenheid. Hieronder vind je een paar leuke voorbeelden. En mocht je geen zin hebben om lang te vouwen, dan is deze kerst bestekhouder die je kunt knutselen ook een leuk idee.

 

1. Servetten etui voor bestek

servetten vouwen 1

1. Alle open kanten wijzen rechts naar boven. Vouw de bovenste laag vier keer naar het midden toe, waarbij de vierde vouw precies de diagonale middenlijn vormt.
2. De tweede laag van de servet wordt op dezelfde wijze gevouwen, maar dan slechts drie keer.
3. Vouw nu het linker en rechter gedeelte naar achter (in de tekening is dit aangegeven middels de gestreepte lijn.
4. Klaar! In het ontstane vakje kan men een andere servet doen en/of het bestek.
Opmerking: Nagenoeg alle servetten zijn geschikt voor het maken van een servettenetui, mits deze 33x33cm groot zijn. Natuurlijk geldt hiebij wel het volgende: hoe duurder en steviger het servet, hoe mooier het beoogde resultaat zal zijn.

 

 

 

 

2. Een mooie vlinderservet

Servetten vouwen vlinder

1. Vouw het geopende servet tot een driehoek (zoals de meesten van ons normaal doen met elk servet). Draai het om, zodat de lange kant bovenaan is.
2. Vouw de hoekjes aan weerskanten naar het puntje onder in het midden toe. Er ontstaat zo een vierkant (zie afbeelding hiernaast).
3. Draai het servet om en vouw de onderste punt naar boven toe. Nu is er weer een driehoek ontstaan met twee losse gedeeltes ervoor (zie afbeelding).
4. Draai het servet wederom om. Vouw nu de bovenste punt, van de bovenste servetlaag naar beneden, net voldoende zodat deze over de kantlijn heen gaat.
5. Draai het servet weer om en vouw de vlinder aan de achterkant samen.

Opmerking: Om een mooie vlinder te krijgen is een stevig servet een eerste vereiste. Het servet moet 40x40cm groot zijn. Stoffen servetten zijn geschikt, mits deze verstevigd zijn, zodat de vlinder niet in elkaar zakt. Uitermate geschikt voor de paastafel, maar kan ook prima voor een picknick, voor het echte vrij-in-de-natuur gevoel!

 

 

3. De paashaas servet

Servetten vouwen paashaas

1. Open het servet. Vouw het onderste deel van het servet voor 1/3deel naar boven en het bovenste deel voor 1/3deel naar beneden. Nu ontstaat er een vrij kleine rechthoekige servet.
2. Vouw nu beide helften van de bovenkant naar het midden (beneden) toe.
3. Vouw de rechter –en linkerkant van de onderkant naar de middellijn toe (zie afbeelding).
4. Vouw de rechter- en de linkerkant nog eens naar de middellijn toe.
5. Draai het servet 180 graden.
6. Vouw de punt beneden naar boven toe.
7. Vouw om het figuur langs de loodrechte middellijn voor de helft samen.
8. Klaar is de paashaas!

Opmerking: Om een mooie paashaas te krijgen is een stevig servet een eerste vereiste. Het servet moet 40x40cm groot zijn. Stoffen servetten zijn geschikt, als deze verstevigd zijn, zodat de haas niet in elkaar zakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Een roos van een servet gemaakt

Servetten vouwen roos

1. Open het servet. Vouw het onderste deel van het servet voor 1/3deel naar boven en het bovenste deel voor 1/3deel naar beneden. Nu ontstaat er een vrij kleine rechthoekige servet.
2. Vouw beide kanten naar het midden toe.
3. Vouw nu de hoeken aan weerskanten naar beneden toe, richting het midden.
4. Draai het servet nu om.
5. Vouw de bovenste hoeken aan weerskanten, op de achterkant van de servet, in elkaar.
6. Zet het servet nu rechtop en trek voorzichtig de buitenste puntjes naar beneden. Als het goed is moet er nu een roos ontstaan zijn.
Opmerking: Om een mooie roos te krijgen is een stevig servet een eerste vereiste. Het servet moet 40x40cm groot zijn. Stoffen servetten zijn geschikt, mits deze verstevigd zijn, zodat de roos niet in elkaar zakt. Uitermate geschikt voor een romantisch diner!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in