boek je vakantie bij de ANWB

Kerst wordt wereldwijd gevierd, maar hoe het gevierd wordt verschilt nogal van land tot land en soms zelfs per streek. Vandaag laat Yolanda zien hoe ze Kerst in Italië viert, nadat ze vorig jaar samen met haar gezin naar Italië emigreerde.

 

Kerst wordt wereldwijd gevierd

De Kerstdagen zijn de enige feestdagen die eigenlijk wereldwijd gevierd worden. De invulling ervan verschilt nogal eens. Dat begint al met vreemde kersttradities wereldwijd, waar wij misschien gek van opkijken, maar die in andere landen heel gewoon zijn. Denk daarbij aan een augurk als kerstboom ornament of de Kerstmis heks.

Naast alllerlei vreemde kerstradities heb je ook traditionele kerstmaaltijden. Ook dat verschilt per land. Zelfs onze buurlanden Duitsland en Belgie hebben hele andere tradities wat de maaltijden rond kerst betreft.

 

Kerst vieren in Italië

Om jou kennis te laten maken met Kerst in andere landen heb ik een interview opgesteld. Mocht je zelf in het buitenland wonen en ook mee willen doen met deze serie interviews, dan hoor ik dat graag.

 

Stel je zelf even in het kort voor (wie ben je, waar woon je, wat doe je in je dagelijkse leven)

Ik ben Yolanda Jansen en woon op de berg aan de westkant van het Comomeer. Mijn man en ik runnen een Bed and Breakfast en wij verhuren chalets op een camping aan het Luganomeer. Onze zoon Quyaro is nu 10 jaar en geniet ontzettend van het leven in Italie

Kerst in Italie 3

Wanneer ben je geëmigreerd en waarom heb je ervoor gekozen om te emigreren?

Wij zijn in juni 2020 geemigreerd, net na de eerste lockdown. Wij zijn verliefd op dit gedeelte van Italie en wilden daar gewoon wonen… De bergen, het magische Comomeer. Wij waren eigenlijk ook wel toe aan een rustiger leven. Vergeet niet: Geniet nu, voor het te laat is.In het seizoen hebben wij het heel druk, maar de winter maanden zijn wij vrij. Wij moutainbiken nu iedere dag in de bergen en wandelen door de bossen … tijd voor elkaar!

 

Hoe vier je zelf kerst in het land waar je nu woont?

Vorig jaar was het onze eerste kerst en was Italië in lockdown… er was weinig aan, we hebben een neppe witte kerstboom met gekleurde lichtjes (zo erg), maar echte bomen verkopen ze hier bijna niet. Verder hebben wij samen met onze zoon gezellig veel kerstfilms gekeken en een avond gourmetten gedaan. Dit jaar is er geen lockdown en kunnen we gaan en staan waar wij willen. Wij zijn uitgenodigd bij onze Italiaanse buren en zullen daar eerste kerstdag zijn.

Kerst in Italie 4

 

Wat zijn de lokale gebruiken rondom kerst?

Heel veel eten en drinken, eigenlijk net  zoals in Nederland. Iedereen gaat naar de nachtmis. Ons dorpje is versierd met een hele grote kerstboom, dit hebben wij met iedereen uit het dorp geplaatst. In ons dorpje wonen 91 mensen.

Rond 12.00 uur kwamen de flessen wijn al tevoorschijn en toen moesten de ballen nog opgehangen worden….erg gezellig! Overal staan kerststallen uitgestald, van hele grote tot inie mini stalletjes bij de mensen zelf. Vorig jaar hadden wij een witte kerst, met strak blauwe lucht.

Kerst in Italie 2

De lunch is de belangrijkste maaltijd in Italie daar doen ze normaal gesproken 2 uur over, maar met kerstmis zitten ze de hele middag. Als er nog tijd over is gaan ze daarna wandelen. Er wordt veel Panatone gegeten, een Italiaans soort van cake, gevuld met rozijnen en vruchtjes, of met chocolade, limoncello of nootjes. Verder eten ze gewoon veel vlees en sluiten het af met veel drank

Er zijn geen kleine kant en klare gerechtjes in de supermarkt zoals in Nederland ( bv de keuze uit kant en klare dessert glaasjes of trios van carpaccio en pate, dat kennen ze hier niet)

 

Waar zou je het liefst Kerst willen vieren en waarom?

Toch wel hier in Barna, geen verplichte familie afspraken, geen weken lang boodschappen doen…

Kerst in Italie 1

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in