boek je vakantie bij de ANWB

Trier is de oudste stad van Duitsland en het bezoeken meer dan waard. Heb jij een stedentrip naar Trier op je lijst staan? Lees dan snel verder en ontdek tips wat te doen en te zien in Trier.

 

Inhoud

Waarom een stedentrip naar Trier maken?

Trier is helaas bij veel te weinig mensen bekend en dat is jammer. Trier is namelijk een hele interessante stad, vooral als je van architectuur en oude Romeinse gebouwen houdt. De oudste stad van Duitsland vind je bovendien op slechts 4 uur rijden vanuit Utrecht. Het is daarnaast de perfecte uitvalsbasis voor een dagje Luxemburg, België en zelfs Frankrijk. Tel hierbij de vele bezienswaardigheden in de stad en de omgeving en je hebt de perfecte mix voor een weekendje weg.

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien 1

 

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien

Zoals gezegd is Trier een bezoekje meer dan waard. Natuurlijk kun je hier voor een dagje naar toe gaan, maar wil je optimaal genieten dan raad ik je een meerdaagse trip aan. Mocht je nog een budget vriendelijk en leuk hotel zoeken? Wij verbleven in Hotel Kugel in Trier. Een hotel dat ook erg geschikt is voor gezinnen (met jonge of oudere kinderen) en groepen. Hieronder vind je alle must sees van Trier.

 

1. Porta Nigra

Een absoluut hoogtepunt van de stad is Porta Nigra, ofwel de Zwarte Poort, is een overblijfsel uit de Romeinse tijd en dateert uit de 2e eeuw. De stadspoort werd ook gebruikt als kerk en dat kun je zien als je de overblijfselen bezoekt. Oorspronkelijk had Trier 4 stadspoorten, maar de Porta Nigra is de enige die nog overgebleven is.

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien Porta nigra

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien Porta nigra 1

 

2. Römerbrücke

Net als de Porta Nigra is de Römerbrücke een Romeins overblijfsel. Deze brug dateert eveneens uit de 2e eeuw en ziet er nog heel goed uit. Onder de brug stroomt de Moezel door. Je vindt de brug net buiten het centrum. Doordat het één van de oudste en best bewaarde Romeinse bruggen is vind je deze ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

3. Dom van Trier en OLV kerk

Midden in de stad vind je ook de Dom van Trier en de OLV kerk. De gebouwen lopen in elkaar over en je kunt deze niet missen als je een wandeling maakt door het centrum. Omdat de kerk en Dom over meerdere eeuwen zijn gebouwd, zie je er verschillende bouwstijlen in terug. Dat geeft de dom en kerk het karakteristieke uiterlijk. Je kunt de kerk en dom gratis bezichtigen.

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien dom en olv kerk

 

4. Domfreihof en paleis Walderdorff

Loop je iets verder dan de dom en de kerk, dan kom je op het Domfreihof. Hier vind je naast allerlei leuke terrasjes ook paleis Walderdorff. De Jeruzalem toren is het oudste gedeelte van het gebouw en dateert uit de 11e eeuw.

 

5. Basilica van Trier

Als je in Trier bent waan je je eeuwen terug in de geschiedenis dankzij de vele historische gebouwen. En daar hoort de Basilica van Trier ook zeker bij. Oorspronkelijk was dit het paleis van niemand minder dan keizer Constantijn, later werd dit gebouw in gebruik genomen als protestantse kerk. Het gebouw is veel kleiner dan het oorspronkelijk was, maar nog steeds is het een indrukwekkend bouwwerk waar je niet omheen kunt.

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien basilica van trier

 

6. Hauptmarkt

Als je door het centrum wandelt dan kom je eigenlijk automatisch uit op de Hauptmarkt. Dit plein is omgeven door de meest prachtige gebouwen en laat het hart voor iedereen met oog op architectuur een slag sneller kloppen. Kleurrijk, sierlijk en zo verschillend dat je er gerust een paar uur voor uit mag trekken op alles op je gemak te bekijken.

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien hauptmarkt 1

 

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien hauptmarkt 2

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien hauptmarkt 5

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien hauptmarkt 3

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien hauptmarkt 6

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien hauptmarkt 7

 

7. Kaiserthermen

Helaas heb ik deze zelf niet bezocht (iets met tieners/jong volwassenen onderweg zijn), maar als je de kans krijgt moet je de Kaiserthermen in Trier niet overslaan. Het is één van de drie badcomplexen (naast de Barbarathermen en de Thermen am Viehmarkt) uit de Romeinse tijd en is in de 4e eeuw gebouwd.

 

8. Keurvorstelijk Paleis

Helaas kun je het Keurvorstelijk Paleis aan de buitenkant bewonderen, maar dat maakt het daarom niet minder interessant. Het gebouw stamt net als veel andere gebouwen uit de Romeinse tijd en is een mix van verschillende bouwstijlen. Vergeet vooral niet om de aangrenzende paleistuin (stadspark) gratis te bezoeken.

 

9. Karl Marx huis

Wist je dat je in Trier ook het Karl Marx huis kunt vinden? Dit is niet alleen de geboortestad en het geboortehuis van Karl Marx, je vindt er ook het museum dat gewijd is aan de werken van Marx. Leuk om in het kader van de geschiedenis in elk geval even gezien te hebben.

 

 

Omgeving van Trier

Als je tussendoor even iets anders wil zien of doen dan ben kun je net buiten het centrum van de stad genieten van de natuur. Rondom de stad vind je heuvels en bossen waar je leuke wandelingen kunt maken. Ook wandelen langs de Moezel en de vele wijngaarden is een aanrader. Vanuit Trier ben je in minder dan 20 minuten in Luxemburg mocht je echt iets heel anders willen zien. Daar kun je overigens heel goedkoop tanken, dus het is zeker de moeite waard.

Stedentrip naar Trier tips wat te doen en te zien natuur

 

 

Trier is dus een echte aanrader voor een stedentrip of een weekendje weg. Naast de bovenstaande historische gebouwen kun je er bovendien heerlijk eten. Hier kom ik een andere keer op terug.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in