boek je vakantie bij de ANWB

De zomer nadert helaas zijn einde. Wil je toch genieten van je tuin, zelfs als het weer te wensen overlaat? Dan mag je deze tips over ’terrasoverkapping seizoen proof maken doe je zo’ niet missen.

 

Inhoud

Genieten van de tuin

Veel mensen die een tuin hebben, hebben deze niet alleen voor de sier, maar om te genieten. Een tuin is perfect om te chillen met je gezin, familie en vrienden of een barbecue te organiseren. Daarnaast is het de perfecte plek om jezelf terug te trekken uit alledaagse beslommeringen en te genieten van de rust. Voor gezinnen is een tuin ideaal, want kinderen kunnen hier ongestoord genieten van buiten spelen.

Of je nu een grote of kleine tuin hebt maakt daarbij niet zoveel uit. Belangrijk is dat je de tuin naar je eigen smaak en wensen inricht. Houd daarbij rekening met de tijd die je hebt om de tuin te onderhouden.

Veel mensen denken bij een tuin vooral aan het voorjaar en de zomer. Gelukkig is dat niet nodig, want met een veranda of een serre kun je het hele jaar door genieten van je tuin ongeacht het seizoen. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal dingen.

 

Verschil veranda en serre

Twee termen die nog wel eens door elkaar gehaald worden, maar eigenlijk heel anders zijn. Een serre is een vaste aanbouw aan je huis, waarbij ramen en deuren verwijderd kunnen worden. Je loopt direct vanuit je woonkamer naar de serre. Eigenlijk kun je het zien als een verlengde van je woonkamer. De serre is een prachtige manier om van je tuin te genieten vanuit je huis.

Dit is iets heel anders dan een veranda. Deze moet je eigenlijk zien als een overkapping in de tuin die zowel aansluitend aan het huis gebouwd kan worden of vrijstaand in de tuin geplaatst kan worden. Juist door het feit dat deze losstaat kun je hier alle kanten mee op. Je kunt bijvoorbeeld voor een tuinoverkapping met zijwanden kiezen, dan creëer je een tuinkamer. Of je laat de zijwanden weg om de verbinding met de tuin meer open te houden.

 

Zo kun je optimaal van je tuin en de veranda genieten

Om te beginnen moet een tuinoverkapping helemaal afgestemd zijn op jouw wensen. Dat geldt niet alleen voor het design en de kleuren, maar ook op de manier waarop je het wil gebruiken en voor wie. Een dichte terrasoverkapping heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je veel meer beschut zit als het buiten koud en guur is. Een open overkapping geeft meer het gevoel van echt in de tuin zijn.

Houd bij de plaatsing van een vrijstaande veranda rekening met de kant waar de meeste regen valt. Het laatste wat je wil is de overkapping zo plaatsen dat je bij de minste of geringste regenbui naar binnen moet om te voorkomen dat je nat wordt.

Terrasoverkapping seizoen proof maken doe je zo 1

 

Terrasoverkapping seizoen proof maken doe je zo

De inrichting van een veranda stem je af op jouw budget, wensen en eisen. Zorg er wel voor dat je wat meubels betreft in elk geval kiest voor robuuste materialen die buiten kunnen staan. Om ook in de winter te kunnen genieten van je overkapping mogen de volgende dingen niet ontbreken:

  • Heerlijk zachte en fluffy kussens voor op de bank en stoelen
  • Warme plaid om lekker onder te kruipen
  • Vuurkorf en/of een terrasheater

Zowel in de zomer als de winter kan de zon behoorlijk fel schijnen. In de winter kan dit heerlijk aanvoelen, omdat de warmte van de zon de ruimte onder de aluminium terrasoverkapping goed kan verwarmen. Aan de andere kant kan het in de zomer ook te warm worden. Daarom is het raadzaam om ook zonwering te installeren. In plaats van zonwering onder je dak te plaatsen kun je ook werken met screens. Deze kun je makkelijk en snel verplaatsen, al naar gelang er behoefte aan is.

In de herfst en winter is het handig om een groot vloerkleed op de grond te leggen. Dit zorgt ervoor dat de kou van tegels minder snel omhoog kan kruipen. Zelfs als je kiest voor een houten vloer is een vloerkleed onmisbaar. Vergeet bovendien niet om goede verlichting te plaatsen, want vooral in de herfst en winter wordt het snel donker!

Wil je een simpele tuinoverkapping zonder zijwanden en toch optimaal genieten, zonder in de tocht te zitten? Je kunt de zijkanten heel makkelijk ‘dichtmaken’ met grote winterharde planten. Liever geen planten? Dan zou je in de koude maanden zeil of een stuk plastic kunnen spannen om de wind buiten te houden. Ook een simpel scherm gemaakt van riet of bamboe kan de kou onder de overkapping al verminderen.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in