Duurzaamheid is niet langer een trend op woongebied. Inmiddels zijn natuurlijke materialen en milieubewuste productieprocessen ook opgenomen in de collecties bij de grote woonwinkels en -leveranciers. Maar is dat genoeg voor het creëren van een duurzaam interieur? Lees hier mijn tips voor een groene styling.
Inhoud
Duurzaam interieur-stappenplan
Het voorjaar is begonnen. De lentekriebels zetten aan tot een grote schoonmaak met als logisch gevolg dat we ook zin hebben om de boel in huis weer een beetje te veranderen. Nu is overconsumptie een groot probleem en moeten we zien te voorkomen dat we massaal naar de woonboulevards rijden voor een nieuw interieur.
Met dit simpele stappenplan word je hopelijk iets bewuster en kun je gemakkelijker aan de slag met een duurzaam interieur. Of je nu een duurzame kinderkamer gaat inrichten of juist je woonkamer en keuken een groene boost wil geven.
Tip 1- Begin met een moodboard
Voor je gaat beginnen, is het raadzaam eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nu precies voor woonstijl wil creëren. Haal je woonbladen van zolder of koop een stapel tijdschriften bij de kringloop en knip en plak de sfeerbeelden die jou het meest aanspreken.
Uiteraard kun je ook een digitaal moodboard maken, met behulp van Pinterest en/of Canva.
Geef je nieuwe woonstijl een pakkende naam, zoals ‘kleurrijk vintage’, ‘groene oase’ of ‘stoer en chic’. Kies 1 hoofdkleur uit en daarbij 2 of 3 accentkleuren. Kijk daarbij ook welke 2 of 3 materialen jij daarbij het mooist vindt combineren. Bijvoorbeeld Jadegroen met okergeel en zwart, gecombineerd met mangohout en messing accenten.
Dankzij dit voorwerk kun je gericht gaan zoeken en voorkom je veel miskopen.
Tip 2 – Werk met wat je hebt
Als je een idee hebt voor je make-over in huis, kun je eerst eens gaan bedenken wat je daarvoor nodig hebt. Misschien zijn je huidige meubels niet helemaal meer naar je smaak of heb je na een grote opruiming meer opbergruimte nodig.
Voordat je gelijk naar de winkel rent of je online winkelmandje gaat vullen, kun je beter kijken naar wat je nog in huis hebt. Zou je kast met een likje verf en nieuwe kastknoppen wel weer naar je zin kunnen zijn? En kun je onder het tafelblad geen nieuwe poten schroeven, in plaats van een nieuwe eettafel kopen?
Probeer ook eens out of the box te denken en geef spullen een ander doel dan waar ze oorspronkelijk voor bedoelt zijn. Een oude eetkamerstoel kan naast je bed dienen als nachtkastje en de fauteuil die je van oma hebt geërfd, kan gebruikt worden als dress boy in de slaapkamer.
Tip 3 – Kies vaker voor tweedehands
Tweedehands meubels passen echt bij een duurzaam interieur. Door je spullen te kopen op Marktplaats, de vrijmarkt of bij de kringloop, geef je spullen een tweede kans en zorg je ervoor dat de afvalberg niet hoger wordt. Tegelijkertijd ga je met kringlopen extra productie en overconsumptie tegen.
Ook hier moet je soms een beetje creatief te werk gaan. Misschien is het niet liefde op het eerste gezicht als je een boekenkast spot bij de kringloopwinkel Maar bedenk wat een likje verf en eventueel een kek behangetje op de achterwand kan doen.
Brutalen hebben de halve wereld, dus vraag ook gerust aan familie, vrienden en bekenden of ze misschien nog oude eetkamerstoelen of een bijzettafeltje over hebben.
Leestip: Tips om woning goedkoop in te richten
Tip 4 – Niet bezuinigen op kwaliteit
Door vaker te kiezen voor tweedehands, bespaar je niet alleen het milieu, maar ook geld. En dat zorgt er weer voor dat je een groter budget hebt voor belangrijke items. Geef liever iets meer geld uit aan een goed matras dat verantwoord geproduceerd is en wees ook niet bang om te investeren in een tijdloos designerstuk.
Weet je wat het is? Je bent over het algemeen zuiniger op spullen waar je veel geld voor neergeteld hebt, dus de kans is dan nog groter dat het langer meegaat. Bovendien zijn dure spullen in huis vaak ook geen impulsaankopen, dus denk je er goed over na en weet je vrijwel zeker dat je het écht graag wil hebben.
Tip 5 – Gebruik duurzame materialen
Als we het hebben over duurzame materialen, kan dat meerdere dingen betekenen. Ten eerste zijn duurzame materialen vaak natuurlijke materialen die bij de productie en/of na gebruik minder milieubelastend zijn. Mocht het je echt interesseren, kun je dus altijd eerst even research doen of de woonwinkel waar je spullen koopt ook zijn steentje bijdraagt bij het tegengaan van klimaatverandering.
Duurzaam kan ook betekenen: van hoogwaardig kwaliteit. Oftewel: kan tegen een stootje en gaat lang mee. In beide gevallen kun je spreken van duurzaamheid.
Zo heeft bijvoorbeeld een marmoleum vloer de voorkeur ten opzichte van een pvc vloer. Marmoleum is oersterk en wordt niet voor niets ook gelegd in openbare gebouwen als ziekenhuizen en scholen. Het heeft een natuurlijke basis, waar een vloer van pvc eigenlijk gewoon plastic is.
Behoefte aan meer duurzame wooninspiratie? Neem dan een kijkje op mijn blog eengoedverhaal.nu
Liefs, Mirjam Hart