boek je vakantie bij de ANWB

Of je nu een scooter, motor of een e-bike hebt, het kiezen van de juiste helm is cruciaal voor je veiligheid. Een helm biedt niet alleen bescherming, maar is in veel gevallen ook wettelijk verplicht. Door de grote keuze aan helmen, kan het lastig zijn om het juiste model te vinden. Lees daarom snel verder en ontdek tips om de juiste helm te vinden.

 

Inhoud

Waarom een helm dragen?

Elk jaar neemt het aantal slachtoffers dat een hersenletsel oploopt door een ongeval toe. Niet alleen op gemotoriseerde voertuigen, maar ook op fietsen. Daarom is een helm een must. Een goede helm voorkomt of beperkt hersenletsel of zelfs de dood. En daarbij geldt: hoe sneller een voertuig gaat, hoe groter de kans op een ernstig letsel als er een ongeluk gebeurd. Niet zo gek dus dat vanaf 1 januari dit jaar een helmplicht in is gevoerd voor snorfietsen (brommers en scooters).

Naast het feit dat de helm dus voor je eigen veiligheid gedragen moet worden is er ook een wettelijke plicht op het dragen van een helm voor bepaalde voertuigen. Dat geldt sowieso voor motoren en speed pedelecs, maar nu dus ook snorfietsen en brommers. Vergeet je je helm? Dan kan dat zomaar een boete van minimaal 100 euro opleveren.

 

Welke types helm zijn er?

Grof gezegd zijn er 7 types helm. Welke je kiest hangt af van je voertuig en in sommige gevallen ook van je eigen voorkeur. Belangrijk bij de keuze is dat de helm past en voldoet aan de wettelijke voorschriften. Je hebt de keuze uit:

  • Integraalhelm
  • Jethelm
  • Systeemhelm
  • Crosshelm
  • All road helm
  • Speed pedelec helm
  • Fietshelm

 

Wat is een integraalhelm?

Een integraalhelm is volledig gesloten en heeft een vizier dat open kan. Op die manier ben je volledig beschermd als je ten val komt. Dit is de meest gebruikte motorhelm, maar je kunt deze ook prima gebruiken op de scooter of brommer. Voordeel van de integraalhelm is dat deze ook geschikt is voor alle weersomstandigheden en je bijvoorbeeld geen last hebt van wind, regen en sneeuw die op je gezicht komt. Wil je een integraalhelm kopen? Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en designs, al dan niet voorzien van extra snufjes om je rit nog aangenamer te maken.

Tips om de juiste helm te vinden integraalhelm

 

Wat is een jethelm?

De jethelm is voor erg populair onder scooter- en brommerrijders en onderscheidt zich van de integraalhelm door de open ruimte bij de kin. Door hun design staan deze ook wel bekend als retrohelmen. Het is dus geen compleet gesloten helm. De jethelm wordt door middel van een bandje om de kin bevestigd. Je hebt de keuze uit verschillende uitvoeringen: met of zonder vizier. Daarbij zijn sommige modellen voorzien van een vizier voor het hele gezicht of alleen de ogen. Voor welk model je kiest hangt vooral af van je eigen wensen en voorkeuren.

Tips om de juiste helm te vinden jethelm

 

Wat is een systeemhelm?

De systeemhelm is eigenlijk een combinatie van een integraal- en een jethelm met als enig verschil dat het kinstuk omhoog kan. Dit biedt je de mogelijkheid om in de zomer (of als het warm is) met ‘open face’ te rijden, zodat je de wind in je gezicht voelt blazen. Door het opklapbare kinstuk is dit model perfect geschikt voor brildragers.

 

Wat is een crosshelm?

Deze soort zie je eigenlijk nauwelijks of niet op de openbare weg, omdat het een helm is die speciaal ontworpen is om te dragen op een crossmotor. Opvallend aan het ontwerp zijn het ver uitstekende kinstuk en de peak (klep aan de bovenkant van gezicht). Deze peak is heel belangrijk voor motorcrossers aangezien zij meer behoefte hebben aan zuurstof tijdens het crossen. Er is geen vizier, maar dat wordt meestal gecompenseert door het gebruik van een speciale crossbril.

Tips om de juiste helm te vinden crosshelm

 

Wat is een all road helm?

De all round helm is eigenlijk een mix van alle eerder genoemde modellen. Zoals de naam al aangeeft kun je met dit model op elk wegdek uit de voeten.  Het gaat daarbij om een gesloten type, vaak voorzien van een peak (zie crosshelm) en een vizier.  Het kinstuk kan iets langer zijn, waardoor het model nogal eens verward wordt met een crosshelm.

 

Wat is een fietshelm?

Een fietshelm verschilt hemelsbreed van alle eerder genoemde helmen, omdat het eigenlijk meer een hoofddeksel is die onder de kin met riempjes vastgemaakt wordt. De fietshelm vangt de klappen op en verdeelt deze over een groter oppervlak. Omdat het gewoon een hoofddeksel is, is de achterkant van het hoofd en gezicht niet beschermd.

Leestip: 8 Redenen waarom je meer moet fietsen

Tips om de juiste helm te vinden fietshelm

 

Welke helm moet je kiezen?

Voor welke helm je uiteindelijk kiest is niet alleen afhankelijk van het type, maar ook het voertuig dat je bestuurt. Een motorrijder heeft nu eenmaal meer bescherming nodig dan bijvoorbeeld een fietser. Hieronder vind je alle voertuigen met bijbehorende helmtype voor optimale bescherming.

Bij de keuze speelt daarnaast niet alleen je budget, maar ook het gewicht, pasvorm, aerodynamica, comfort en geluidsdemping een rol. Tot slot mag het design ook niet over het hoofd gezien worden als het aankomt op de keuze.

 

Welke helm voor motor?

Ben jij motorrijder? Dan heb je optimale bescherming nodig van zowel hoofd als gezicht. Om je gezicht te beschermen tegen wind en weer kies je bij voorkeur voor een goede integraalhelm die rondom gesloten is. Mocht je een alternatief zoeken dan zou je ook één van de ander opgenoemde types kunnen kiezen.

 

Welke helm voor brommer of scooter?

Sinds 1 januari 2023 geldt er ook voor bestuurders van een brommer of scooter een helmplicht. De helmplicht heft overigens de snelheidsbeperking van 25 km/uur niet op. Dus ook al draag je een helm, dan nog moet je je aan de verplichte maximale snelheid houden. Het meest gekozen helmtype is de jethelm, maar ook een integraal of systeemhelm zijn perfect geschikt. Let er wel op dat deze voorzien is van het E-label of een ECE 22.05 keurmerk.

 

Welke helm voor speed pedelec?

Anders dan een snorfiets (brommer of scooter) halen speed pedelecs een snelheid van 45 km/uur. Voor deze voertuigen geldt daarom al sinds 2017 een helmplicht met de NTA 8776 norm. Er zijn speciale speed pedelec helmen beschikbaar. Deze hebben veel weg van een fietshelm, maar hebben een schaal die met een dikkere laag schuim gevuld is.

Tips om de juiste helm te vinden speed pedelec

 

Welke helm voor e-bike en fiets?

Een helm voor fietsen is tot nu toe niet verplicht in Nederland. Let op: als je op vakantie gaat naar andere landen en daar wil fietsen zou het zomaar kunnen zijn dat een fietshelm wel verplicht is. De vraag is of de helmplicht niet vroeg of laat ook ingevoerd gaat worden, vooral voor e-bikes. Het aantal (ernstige) ongevallen onder zowel ouderen als jongeren met e-bikes neemt namelijk jaarlijks toe. Het zou ook niet meer dan logisch zijn om een helmplicht voor e-bikes in te voeren, aangezien deze net als een snorfiets maximaal 25 km/uur mogen rijden.

 

Hoe vind je een passende helm?

Om te beginnen is het handig om je hoofdomtrek op te meten om alvast een eerste houvast te hebben wat de maat betreft. Dat is ook nodig als je een helm online gaat kopen. De helm moet comfortabel aanvoelen en mag niet knellen. Verder moet deze voorzien zijn van ventilatie om oververhitting te voorkomen.

 

Wanneer moet je een helm vervangen?

Sowieso moet je een helm nooit tweedehands kopen. Je weet niet wat ermee gebeurd is en de veiligheid kan niet meer gegarandeerd worden. Na een val moet de helm ook vervangen worden. Is de sluiting kapot, zit er een scheur of deuk in? Ook dan is het tijd voor een nieuw exemplaar. Bij normaal gebruik kun je ervan uitgaan dat de helm om de vijf jaar vervangen moet worden.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in