8 Redenen waarom je meer moet fietsen

Fiets jij niet of niet genoeg? Vandaag geef ik je 8 redenen waarom je meer moet fietsen. Wist je bijvoorbeeld dat je hiermee beginnende diabetes 2 terug kunt draaien? En dat je door te fietsen hart- en vaatziekten kunt voorkomen? Maar er zitten meer gezondheidsvoordelen aan fietsen en die zette ik op een rijtje.

 

Nederland fietsland?

Nederland staat bekend als het fietsland bij uitstek. Om dit even wat kracht bij te zetten volgen hieronder een aantal cijfers van het fietsplatform:

 • 84% van de Nederlanders heeft minimaal 1 fiets
 • 16% heeft een e-bike
 • 24% van de Nederlanders fietst elke dag
 • € 534 miljoen wordt elk jaar uitgegeven aan recreatief fietsen

Van de mensen die dagelijks meerdere malen fietsen is de grootste groep onder 50 jaar. Nederlanders van 65 jaar en ouder fietsen over het algemeen minder vaak. Als gekeken wordt naar het aantal fietsen dat volgens de cijfers in de Nederlandse huishoudens aanwezig is en het aantal mensen dat dagelijks fietst dan vallen de cijfers eigenlijk tegen. Met zo veel fietsen zou je verwachten dat meer mensen dagelijks de fiets pakken. Het valt dus nog te bezien of Nederland wel echt een fietsland is.

8 Redenen waarom je meer moet fietsen

Er zijn dus meer fietsen dan daadwerkelijke fietsers en dat is jammer. Niet alleen omdat het beter voor het milieu is, maar vooral omdat het goed is voor je gezondheid. Ik geef je 8 redenen waarom je meer moet fietsen:

 • Fietsen kan beginnende diabetes 2 ongedaan maken
 • Fietsen voorkomt hart- en vaatziekten
 • Door fietsen kun je afvallen, omdat de vetverbranding gestimuleerd wordt
 • Je algemene conditie verbetert door fietsen
 • Door fietsen bouw je spieren op (vergeet de dure sportschool, ga fietsen!)
 • Fietsen kan vitamine D tekort voorkomen, omdat je in de buitenlucht bent
 • Gestrest? Ga fietsen om optimaal te ontspannen en je bloeddruk te verlagen
 • Fietsen is goed voor je hersenen en maakt slimmer

Het is algemeen bekend dat bewegen goed voor je lichaam is. Dat geldt ook voor zoiets simpels als fietsen. Een half uur fietsen per dag kan al grote impact hebben op je algemene gezondheid, je conditie verbeteren en ervoor zorgen dat je afvalt. Omdat je in de buitenlucht bent wordt vitamine D aangemaakt. Daarnaast bouw je weerstand op, zodat de kans op allerlei ziektes afneemt. Werknemers die dagelijks minstens 30 minuten fietsen melden zich minder vaak ziek dan mensen die niet fietsen.

Dat stress slecht voor het lichaam is zal iedereen wel weten. Maar wist je ook dat je door te fietsen deze stress weg kunt nemen? Fietsen verlaagt je bloeddruk en zorgt voor ontspanning (zeker als je recreatief gaat fietsen). Hierdoor neemt ook de kans op hart- en vaatziekten af. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat fietsen slimmer maakt. Dat komt omdat beweging ervoor zorgt dat er meer hersencellen aangemaakt worden. Bewegen in het algemeen en fietsen in het bijzonder zou dus zomaar een manier kunnen zijn om de kans op Alzheimer te verminderen.

 

8 redenen waarom je meer moet fietsen 1
Shutterstock

 

Thuis fietsen voor je gezondheid

Soms zijn mensen niet in staat om op een fiets te springen, om op die manier aan hun gezondheid te werken. Gelukkig hoef je niet per se de straat op om te gaan fietsen. Tegenwoordig kun je namelijk heel makkelijk gebruik maken van een hometrainer. Met een hometrainer verbrandt je niet alleen veel calorieën, maar geniet je van dezelfde gezondheidsvoordelen als mensen die gewoon op straat fietsen.

Hometrainers zijn ook ideaal voor ouderen. Deze hoeven bij slecht weer niet de deur uit en kunnen op hun gemak ‘fietsen’. Mijn schoonvader doet dit ook geregeld (hij heeft een hometrainer in de schuur staan) en het heeft grote invloed op zijn suikerwaarden. Daarnaast blijft hij in beweging en voelt hij zich fitter als hij ‘gefietst’ heeft. Op een normale fiets fietsen lukt hem niet meer, aangezien hij jaren geleden onwel is geworden en sindsdien onzeker is. Natuurlijk zijn hometrainers niet alleen voor ouderen. Als je fit wilt blijven, normaal met de OV of auto reist of veel zittend werk verricht, dan biedt een hometrainer uitkomst.

 

Fiets jij dagelijks, alleen als het nodig is of nooit? En als je fietst: maak je dan gebruik van een normale fiets (waar je moet trappen), een E-bike of een hometrainer? Laat het me weten.

*Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Post Author: anja

anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische tieners.

15 reacties op “8 Redenen waarom je meer moet fietsen

  Lodi

  (21 maart 2018 - 10:30)

  Fietsen is zeker heel goed voor je en dat laat je wel zien aan de voordelen. ik ben nu aan het revalideren en fiets 3 x per dag op een hometrainer. Daarnaast doe ik bijna alles op de fiets, heerlijk. Ik hebben mama fiets, ideaal ook met boodschappen doen.

   anja

   anja

   (21 maart 2018 - 10:33)

   Zo, je bent hartstikke goed bezig zo te lezen. Succes met je revalidatie.

  Lindsey Beljaars

  (21 maart 2018 - 10:34)

  Je hebt helemaal gelijk, fietsen is goed voor je! Ik fiets zelf ook echt véél te weinig!

  Jessica J.

  (21 maart 2018 - 10:40)

  Ik fiets enkel als het écht nodig is. Ik heb geen eigen fiets, maar wel een abonnement op het publieke fietssysteem van de stad Antwerpen. Ik doe vrijwel alles te voet, maar neem soms de fiets als ik ben uitgeweest en er geen openbaar vervoer meer rijdt ofzo. 🙂

   anja

   anja

   (21 maart 2018 - 10:43)

   Oh wat grappig dat Antwerpen een publiek fietssysteem heeft. Lopen is ook gezond hoor, in elk geval beter dan met de auto te gaan.

  Nicole Orriëns

  (21 maart 2018 - 10:48)

  Ik fiets alleen op donderdag, want dan fiets ik 20 kilometer naar Bakker Bart voor een kop koffie. Ik houd niet echt van fietsen, maar vind het wel nuttig voor de gezondheid.

   anja

   anja

   (21 maart 2018 - 10:50)

   Dat is wel een flinke afstand op 1 dag en dat puur voor een bakje koffie.

  Karlien - Polished Cats

  (21 maart 2018 - 11:11)

  ik fiets echt wel heel veel, ik doe dit graag en het is zeer ontspannend
  goed om de voordelen te lezen

  liefs
  karlien

   anja

   anja

   (21 maart 2018 - 11:13)

   Geweldig dat je zoveel fietst en het is niet alleen ontspannend, maar dus ook heel gezond

  Lipstickencupcakes

  (21 maart 2018 - 11:12)

  Aiiii…als ik dit lees realiseer ik me dat ik toch vaker moet fietsen. Eigenlijk pak ik sinds ik mijn rijbewijs heb bijna alleen nog maar de auto( zelfs naar de winkel die op vijf minuten loopafstand zit)

   anja

   anja

   (21 maart 2018 - 11:50)

   Oei, dat is inderdaad niet zo handig, al moet ik eerlijk zeggen dat ik sinds november ook alleen maar de auto pak, maar dat heeft te maken met de kou waar ik na bijna 13 jaar tropen maar niet aan kan wennen 😉

  priscilla

  (22 maart 2018 - 09:47)

  Ik krijg eind april een fiets voor mijn verjaardag. Ik kijk er zo naar uit. Kan ik eindelijk fietsen met mijn meisje!

   anja

   anja

   (22 maart 2018 - 10:35)

   Oh wat fijn, heel veel plezier alvast.

  Liset - Beautydagboek

  (22 maart 2018 - 18:37)

  Waar fietsen al wel niet goed voor is! Leuk om het zo eens op een rijtje te zien.

   anja

   anja

   (22 maart 2018 - 19:55)

   Ja, daar staan de meeste mensen niet bij stil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.