boek je vakantie bij de ANWB

We werken al maandenlang massaal zo veel als mogelijk thuis. Niet gek dus om een goed ingericht thuiskantoor te hebben. Met deze tips voor het inrichten van een thuiskantoor kun je comfortabel en goed werken binnen je eigen vier muren.

 

Inhoud

Van kantoorwerk naar thuiswerken

Inmiddels zitten we al bijna een jaar met allerlei maatregelen die ervoor gezorgd hebben dat we massaal van kantoor naar thuiswerk zijn gegaan. Dit heeft voor veel mensen nogal wat voeten in de aarde. Niet in de laatste plaats omdat je ineens heel anders moet werken en je huis niet ingericht is als werkplek. Toch omarmen ook veel mensen het nieuwe werken en bloeien veel mensen er ook van op.

 

Tips voor het inrichten van een thuiskantoor

Als thuiswerken voor jou de nieuwe standaard is geworden, is het belangrijk om thuis een eigen kantoor te hebben. Dit is bij voorkeur een aparte ruimte met deur die je achter je dicht kunt doen. Dat is vooral een must als je een gezin hebt. Wat je allemaal nodig hebt voor het inrichten van je thuiskantoor lees je hieronder.

 

Dit heb je nodig om thuis te kunnen werken

Moet je vanuit huis werken dan heb je verschillende dingen nodig.

  • Laptop of pc
  • Printer
  • Bureau
  • Bureaustoel
  • Goede Wifi
  • Telefoon (mobiel en/of huisaansluiting)

 

Laptop of pc

Of je kiest voor een laptop of pc hangt van je budget, wensen en eisen af. Een laptop heeft als voordeel dat je deze overal mee kunt nemen. Een pc werkt dan weer beter als je deze gewoon op je bureau laat. Daarnaast is een pc ergonomisch beter, zeker als je lange uren maakt achter de pc. Bovendien heeft een computer als voordeel dat je makkelijk onderdelen kunt vervangen, wat bij een laptop niet zo makkelijk en is bovendien veel meer geld kost.

 

Printer

Een printer is altijd handig. Hier zijn verschillende modellen voor te vinden. Je kunt kiezen voor een simpele printer met alleen printfunctie of je kiest voor een zogenaamde 3-in-1, waarbij je naast printen ook nog kunt scannen en kopiëren. Misschien heb je de printer zelf niet zo vaak nodig, maar zeker met kinderen in huis komt een printer altijd van pas. Je kunt makkelijk en snel dingen printen voor school, ideaal als er weer eens uitval is en de kinderen online les moeten volgen. Ook een kleurplaat is zo geprint.

Bestel je een printer, vergeet dan ook niet om genoeg inktpatronen mee te bestellen. Niets zo vervelend als iets willen printen om er dan achter te komen dat de inkt op is. Bij de keuze voor inktpatronen moet je rekening houden met het model printer en merk, zodat de cartridge ook echt past.

Een extra pak papier op voorraad hebben is ook geen slecht idee. Vooral met kinderen kan het hard gaan wat het papier betreft.

 

Bureau

Hier kun je werkelijk alle kanten mee op als je een thuiskantoor inricht. Belangrijk is dat je op het bureau alles kwijt kunt wat je nodig hebt. Denk daarbij aan de pc of laptop, printer, telefoon en belangrijke accessoires zoals een blocnote, pennen, pennenbakje, agenda en bijvoorbeeld een pak papier. Hoe meer spullen je nodig hebt hoe groter en uitgebreider je bureau moet zijn. Een bureau met aan één of twee kanten lades is ideaal, want hier kun je spullen in kwijt die je bij de hand wil hebben, maar niet dagelijks nodig hebt.

 

Bureaustoel

De keuze voor een bepaalde bureaustoel is heel persoonlijk. Belangrijk is dat de stoel verstelbaar is en voldoende ondersteuning biedt. Zeker als je hele dagen zittend achter je bureau doorbrengt moet de stoel jou optimale ondersteuning en comfort bieden.

 

Goede Wifi

Dat zal in de meeste gevallen gelukkig geen probleem opleveren. Heb je een thuis kantoor op zolder en is de verbinding wat minder? Dan kun je een Wifi versterker aanschaffen. Het wil ook wel eens helpen om de router te verplaatsen.

 

Telefoon

De meeste mensen hebben tegenwoordig een smartphone. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om voor het thuiswerken ook gebruik te kunnen maken van een huistelefoon. Stem dit gewoon af met je werkgever en kijk wat in jouw situatie het beste is.

 

Tips voor het inrichten van een thuiskantoor meubels

Inrichten thuiskantoor licht

Als je eenmaal alles hebt wat nodig is om thuis te werken is het tijd om aan de slag te gaan. Houd bij het inrichten zo veel als mogelijk rekening met de lichtinval. Het beste licht is daglicht. Zet je bureau zodanig neer dat je hiervan optimaal profiteert.

Houd er wel rekening mee dat het minder prettig werken is als de zon de hele dag op het bureau schijnt. Je kunt dit voorkomen door het plaatsen van jaloezieën of een zonnescherm. Daglicht is een must, omdat het je gezondheid ten goede komt. Kies daarom als thuiskantoor een kamer waar voldoende daglicht is.

Heb je niet veel daglicht? Dan is het noodzakelijk om met verlichting genoeg licht te creëren. Omdat licht invloed heeft op je lichaam moet je ervoor zorgen dat je verlichting hebt van minimaal 500 LUX, liefst nog veel meer.

 

 

Minder is meer

In een goed ingericht kantoortje is het goed werken. Voor de meeste mensen betekent dit ook zo min mogelijk ‘rommel’. Zorg daarom voor een goed opgeruimd bureau, maar houd ook de rest van de inrichting beperkt. Heb je veel op te bergen? Kies dan bij voorkeur voor dichte kasten.

 

 

Accessoires voor je thuiskantoor

Alhoewel er zo min mogelijk rond moet slingeren in je kantoor wil dat niet zeggen dat je in een steriele witte kamer moet werken. Integendeel: door er enkele accessoires neer te zetten maak je het veel persoonlijker. Dat werkt een stuk prettiger. Een aanrader daarbij zijn kamerplanten. Het groen van de planten zorgt voor rust. Bovendien zijn er heel wat planten die de lucht zuiveren, mooi meegenomen als je de hele dag achter je scherm moet zitten.

Leestip: 10 Makkelijk te houden kamerplanten voor als je geen groene vingers hebt

Daarnaast kun je jouw kantoor opfleuren met een leuk vloerkleed, een grote klok en bijvoorbeeld een foto van je partner of je gezin. Met deze accessoires kun je ook wat kleur toevoegen aan je interieur.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in