boek je vakantie bij de ANWB

Last van allergie of hooikoorts? Weet je niet wat te doen bij hooikoorts? Dit zijn de beste huismiddeltjes tegen hooikoorts en allergie.

 

Inhoud

Wat is hooikoorts?

Voordat gekeken wordt wat je kunt doen tegen hooikoorts en welke huismiddeltjes bij hooikoorts helpen, eerst even een korte uitleg wat hooikoorts is. Het UMC Utrecht omschrijft hooikoorts als volgt: ‘Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Hooikoorts noemen we ook wel pollenallergie, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.’

Symptomen hooikoorts

Heb je het vermoeden dat je hooikoorts hebt? Check dan onderstaande symptomen die bij pollenallergie horen:

 • Jeuk
 • Niezen
 • Loopneus en/of verstopte neus
 • Ogen zijn branderig, tranen, jeuken
 • Hoesten en pijn in de keel
 • Moe
 • Benauwd
 • Grieperig gevoel

 

Wanneer hooikoorts seizoen?

Dat verschilt eigenlijk per jaar. Vaak is het in de lentemaanden mei en juni en begin van de zomer juli het ergst, omdat dit de bloeiperiode is. Veel mensen ervaren echter ook klachten vanaf januari/februari tot september. Dit komt omdat al vroeg in het jaar bomen uitlopen, grassen groeien en onkruid tot laat in het najaar blijft staan) en een pollenallergie uitlokken.

 

Huismiddeltjes tegen hooikoorts en allergie

Afhankelijk van de last die je hebt kun je verschillende huismiddeltjes gebruiken tegen hooikoorts en allergie.

 

1. Neusdouche met zoutwater oplossing

Een zeer beproefd en populair middel is het spoelen van de neus met zout water. Hiervoor kun je gebruik maken van een Rhino Horn. Door de neus te spoelen worden pollen en overtollig slijm uit de neus verwijderd. Hierdoor neem je de allergenen weg en kun je de allergische reactie beperken en verminderen.

2. Zeewater neusspray

Vindt je het gebruik van een neusdouche maar niets? Kies dan voor de makkelijkere variant en gebruik zeewater neusspray. Het resultaat is iets minder, maar in elk geval beter dan niets gebruiken.

 

3. Honing als natuurlijke antihistaminica

Een antihistiminicum is een middel dat gebruikt wordt om een allergische reactie te onderdrukken. Wil je de reacties op pollen op natuurlijke wijze onderdrukken? Dan kun je het gebruik van honing overwegen. Om je lichaam beter bestand te maken tegen pollen moet je elke dag een lepel lokale! Honing eten. Hierdoor raakt je lichaam op natuurlijke wijze gewend aan pollen uit de directe omgeving. Dit leidt tot minder heftige reacties.

 

4. Kruiden en voedingsmiddelen tegen hooikoorts

In de natuur zijn verschillende kruiden te vinden die succesvol gebruikt kunnen worden bij hooikoorts. Daarbij valt te denken aan spirulina, ogentroost (Euphrasia) en Canadese geelwortel. Zwitserse onderzoeken hebben aangetoond dat het hoefblad net zo effectief is als gewone farmaceutische antihistaminica.

Heb je het niet zo met allerlei kruiden en planten? Ben je zelf dol op ananas? Dan zou je dat eens aan je dieet toe kunnen voegen. Want ook ananas heeft genezende eigenschappen. Ananas brengt namelijk verlichting als er sprake in van zwellingen in je neus en zorgt voor een makkelijkere ademhaling.

 

 

5. Inhaleren tegen verstopte bijholtes

Heb je last van een verstopte neus en/of verstopte bijholtes? Dan kun je eenvoudig hete waterdamp inhaleren. Je hoeft hier niets aan toe te voegen en hebt niet meer nodig dan een grote kom en een handdoek. Giet heet (NIET kokend!) water in de kom. Ga er met je hoofd boven hangen en leg een handdoek over je hoofd en de kom. Adem de vrijgekomen dampen diep in. Je zal merken dat je het slijm in de neus oplost en je makkelijker en vrijer kunt ademen.

 

 

6. Eucalytpus etherische olie

Of je nu wel of geen fan bent van essentiële olie: eucalyptus is een must als je last hebt van hooikoorts. Je kunt de olie gebruiken met een diffuser, in je kom met water om te inhaleren (zoals hierboven beschreven) of je doet een paar druppels op de douchevloer voordat je lekker heet gaat douchen.

De etherische olie zorgt ervoor dat je neusbijholtes open gaan en werkt tegelijkertijd ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt het voor de afvoer van (overtollig) slijm.

Leestip: 100 manieren om etherische olie te gebruiken

 

7. Pittig eten

Het klinkt misschien heel raar, maar als je last hebt van droge ogen en jeuk kun je pittig eten. Prducten als chilipeper, wasabi, dijon mosterd, verse knoflook en mierikswortel zorgen ervoor dat zwellingen afnemen. Ze openen de bijholtes en zorgen dat je ogen vochtig worden. Het is wel een kortdurende verlichting, maar als je erge last hebt kun je dit huismiddel tegen hooikoorts in elk geval wel proberen.

 

 

8. Thee als huidmiddel tegen pollenallergie

Niet alleen kruiden en voedingsmiddelen kun je gebruiken, ook diverse theesoorten zijn perfect geschikt voor mensen die last hebben van pollenallergie. Het effect is ongeveer hetzelfde als met inhaleren en is afhankelijk van de soort thee die je hiervoor gebruikt. Vermijd overigens het drinken van kamillethee: deze kan een allergische reactie juist verergeren.

 

Pepermuntthee: doet gezwollen slijmvliezen slinken en is slijmoplossend

Groene thee: vermindert allergische reacties omdat het antioxidant is

 

 

Wat te doen bij hooikoorts?

Naast bovenstaande huismiddeltjes kun je de volgende dingen toepassen om de allergische reactie op pollen te beperken:

 • Direct heet douchen bij thuiskomst
 • Was niet buiten drogen
 • Draag een (zonne)bril
 • Houd je ramen en deuren zo veel als mogelijk dicht
 • Voor het slapengaan: haren kammen en gezicht wassen
 • Huisdieren schoonhouden, want ook zij kunnen pollen bij zich dragen
 • Vakantie? Die breng je bij voorkeur aan zee of in de bergen door

 

 

Hooikoorts huismiddeltjes

Je kunt dus verschillende dingen doen tegen hooikoorts. Het gebruik van huismiddeltjes is hier één van. Welk middel bij je past is heel persoonlijk. Combineer de huismiddeltjes bij voorkeur ook met wat te doen bij hooikoorts. Dus laat je ramen en deuren dicht, douche direct bij thuiskomst en vergeet je trouwe viervoeter niet1

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in