boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo heerlijk als tijdens de vakantie vrij te zijn. Met een vliegtuig, trein of de auto ben je gebonden. Reizen met een motor geeft je veel meer vrijheid. Maar waar moet je op letten als je met de motor op vakantie gaat? Lees snel verder ontdek tips voor als je met de motor op vakantie gaat.

 

Inhoud

Waarom reizen met de motor?

Een motor heeft een groot voordeel: je komt er snel en makkelijk van A naar B. Tijdens het reizen ben je flexibel en hoef je niet net als met een auto in de file te staan als er een opstopping is. Verder kun je een motor overal mee naar toe nemen: op de boot en veer is dat geen enkel probleem. Op die manier kun je hele oceanen oversteken, terwijl je voertuig gewoon bij je is. Verder verplaats je je sneller dan met een gehuurde fiets, auto of scooter. Het perfecte vervoersmiddel dus!

 

Tips voor als je met de motor op vakantie gaat

Natuurlijk moet je niet zomaar op de motor stappen en ervandoor gaan. Een beetje planning is altijd goed, zeker als je in een vreemd lang de weg opgaat. Check daarom onderstaande tips voor je volgende motorvakantie.

 

Zorg voor goede bescherming met motorkleding en motorhelm

Het belangrijkste tijdens je volgende motortrip is veiligheid. Veiligheid mocht er een ongeluk gebeuren (niet ondenkbaar op plekken waar het wegdek veel te wensen overlaat of mensen het niet zo nauw nemen met de verkeersregels) dan ben je tenminste zo ver als mogelijk beschermd. Die bescherming biedt goede motorkleding. Combineer je dit met een motorhelm dan ben je echt compleet beschermd. Idealiter neem je twee motorhelmen mee: eentje als reserve mocht er met de eerste iets gebeuren!

 

Reserve onderdelen en handige tools voor onderweg

Als je met de motor onderweg bent op onbekende wegen is de kans groot dat je ergens een keer stil komt te staan omdat je motor problemen geeft. Dan is het goed om wat tools achter de hand te houden die je verder op weg kunnen helpen. Onmisbare tools voor je volgende motorvakantie zijn:

  • Bandenreparatieset
  • Bandenspanningsmeter
  • Bandenventiel
  • Kettingspray
  • Flesje motorolie
  • Benzineslang (een klein stukje is voldoende!)
  • Reserve onderdelen zoals: lampjes, rem- en koppelingshendel en reservezekeringen

Verder is het handig om wat ducttape en tiewraps mee te nemen, die komen altijd wel van pas. Net als een gereedschapssetje, een zakmes of multitool mes, spanband en secondelijm. Wat kneedbaar aluminium voorkomt veel ellende als je onderweg problemen krijgt.

Natuurlijk heb je aan al deze tools niets als je zelf niet handig bent met de motor. Lees je daarom vooraf in, zodat je voor de meest voorkomende problemen een oplossing hebt. Maar ook dat je de problemen zelf kunt herkennen, zonder dat je aangewezen bent op een garage.

 

Lees je in over de geldende verkeersregels en het verkeer in het algemeen

Dat we het hier in Nederland allemaal goed geregeld hebben in het verkeer zegt helaas niet zo veel over andere landen. Ook al zijn verkeersregels eigenlijk wereldwijd geldend, met hier en daar wat aanpassingen. Ook het feit dat de wegen hier strak en over het algemeen goed onderhouden zijn is een voorrecht, waar in veel andere landen geen sprake van is.

Lees je dus vooraf in zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De verkeersregels kunnen voor motorrijders nogal eens afwijken. En daar wil je op voorbereid zijn. Kijk ook naar de staat van de wegen! Zelfs in ontwikkelde Europese landen laat de staat van wegen en straten vaak veel te wensen over. Daar moet je dus je rijgedrag op aanpassen.

 

Let op het weer en de temperatuur

Niets zo veranderlijk en verraderlijk als het weer. Vooral op de motor heb je dat niet altijd door. Ga je naar een warm land? Rij dan voornamelijk in de ochtend en late middaguren, maar blijf op het heetst van de dag uit de zon. Is het koud en nat? Zorg dan dat je je hierop kleedt. Merk je dat het te koud wordt? Dan is het tijd om de motor aan de kant te zoeken en een warm restaurant of hotel op te zoeken.

Sluit een goede verzekering af

Een ongeluk zit in een klein hoekje en als je op motorvakantie gaat is het belangrijk dat je zelf en je motor goed verzekerd zijn. Op die manier voorkom je ellende mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in