boek je vakantie bij de ANWB

Wil jij heerlijk slapen en uitgerust wakker worden? Voor een goede nachtrust is een goed matras onmisbaar. Maar welk matras slaapt nu echt lekker? Ontdek nu welk matras het beste bij jou past.

 

Inhoud

Hoe kies je een goed matras?

Wat een goed matras is verschilt van persoon tot persoon. Natuurlijk kun je in je zoektocht de ervaringen van anderen meenemen, maar wat voor de één goed ligt kan voor een ander vreselijk zijn. Belangrijk is dus te kijken naar je eigen behoeften en wensen. Daarnaast kan ook het budget en de afmeting van je bed een rol spelen bij de keuze. Denk aan eenpersoonsmatrassen, een kleiner matras 140 x 200 cm geschikt voor twee personen, maar ook king size en queen size matrassen tot maximaal 200 x 220 cm.

 

Welk matras past het beste bij jou?

Om het beste matras voor jou te vinden moet je eerst een aantal vragen beantwoorden. Aan de hand van deze antwoorden kun je gericht op zoek gaan naar een passend matras.

 

Kijk naar je lengte

Als eerste moet je naar je lengte kijken. Voor de meeste mensen is een matras met een lengte van 200 cm voldoende. Hier zijn ook veel bedden op afgestemd. Ben je echter langer dan 185 cm? Dan is het goed om een langer matras te kiezen. Je kunt tegenwoordig matrassen kopen van 210 en zelfs 220 cm lengte. Idealiter is de matras 20 cm langer dan je lichaamslengte.

 

Een goed matras past bij je gewicht

Niet alleen de lengte speelt een rol bij de keuze, dat geldt ook voor je gewicht. Elk matras heeft een andere gewichtsklasse. Weeg je 60 kg of minder? Dan kun je beter kiezen voor een zacht matras. Ben je zwaarder? Dan ligt een hard matras waar je niet in wegzakt juist weer beter. Let dus bij je keuze op het maximaal aangegeven gewicht om te kunnen genieten van een welverdiende nachtrustwelverdiende nachtrust.

 

Heb je last van huisstofmijt allergie? Hou hier dan rekening mee bij je keuze

Heb je zelf last van een huisstofmijt allergie? Dan moet je bij het kiezen van een matras ook daarop letten. Sommige matrassen zijn anti-allergisch en geschikt voor mensen met huisstofmijt allergie. Staat dan niet op het matras aangegeven? Dan kun je beter naar een ander exemplaar zoeken.

 

Last van rugpijn, nekpijn en schouderpijn? Let dan hierop

Veel mensen hebben tegenwoordig last van fysieke klachten die ook samenhangen met de keuze voor een bepaald matras. Vooral als je last hebt van rugpijn, nekpijn en schouderpijn is het belangrijk dat de matras bij jou past. Voor sommige mensen is een hard matras fijn, terwijl anderen zweren bij een zacht matras. Om erachter te komen welk matras past bij jouw fysieke klachten is het goed om proef te slapen. Bij de meeste fabrikanten is dit mogelijk en kun je het matras, indien het niet bevalt, alsnog ruilen tegen een ander exemplaar.

 

Temperatuur: heb je het koud of warm in de nacht?

Niet alleen pijnklachten zijn belangrijk bij de keuze, dat geldt ook voor je temperatuur. Sommige matrassen zijn meer geschikt voor mensen die het warm hebben, anderen voor mensen die het snel koud hebben. Vaak wordt dit duidelijk aangeven in de beschrijving. Heb je het vaak warm? Kijk dan naar een matras die goed ventileert. Als je het eerder koud vindt in bed, dan is het goed om te kijken naar een exemplaar dat iets minder ventileert in combinatie met een warm matrastijk.

 

Prijs en afmeting

Heb je een beeld van wat wel en niet bij je past, dan is het tijd om te kijken naar de prijs en de beschikbare afmetingen. Wat de prijs betreft kun je het zo duur maken als je zelf wil. Let bij de prijs niet alleen op de prijs zelf, maar ook garantie voorwaarden en bijvoorbeeld de bezorgkosten. Voor de afmeting geldt dat je daarbij moet kijken naar de afmeting van je bed.

 

 

Welke soorten matrassen zijn er?

Matrassen zijn er in vijf verschillende soorten. Ook hier geldt weer: proef slapen geeft het beste inzicht wat wel en niet bij je past. Al kun je vooraf wel een selectie maken wat je denkt dat goed is voor je lichaam en een nachtrust.

 

Pocketvering matras

In het matras zijn veren die verpakt zijn in een eigen pocket (zakje). Stevig en tegelijkertijd vocht- en ventilatieregulerend. Ideaal voor elk gewicht. Kraakt en piept niet. Vooral geschikt voor eenpersoonsbedden.

 

Koudschuim matras

Goede ventilatie en vochtregulatie. Materiaal past zich aan het lichaam aan. Vaak hele betaalbare matrassen. Staan erom bekend dat ze een lange levensduur hebben.

 

Traagschuim matras

Warm matrastype dat zich onder invloed van je temperatuur aanpast aan je lichaamsvorm. Doordat het matras zich aanpast is er sprake van goede drukverdeling, dus perfect geschikt voor mensen met fysieke klachten.

 

Latex matrassen

Er zijn twee soorten latex verkrijgbaar: natuurlijk latex en synthetisch latex. Mocht je de keuze hebben kies dan voor natuurlijke latex. Deze ademt beter, de ventilatie is beter en het is de beste keuze in combinatie met een elektrisch verstelbare lattenbodem.

 

Polyether matras

Een matras die je niet meer zo vaak tegenkomt, maar eigenlijk een prima keuze is. Zowel voor je portemonnee als een goede nachtrust.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in