boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo belangrijk als verlichting. Aan de ene kant is verlichting noodzakelijk om iets te kunnen zien als het donker wordt. Aan de andere kant zorgt de juiste verlichting ook voor meer sfeer. Maar hoe kies je nu voor de juiste lampen? Met deze 3 tips zorg je voor sfeervolle verlichting in de woonkamer.

 

Inhoud

Zo creëer je een sfeervolle woonkamer

De woonkamer is samen met de keuken het kloppende hart van ons huis. We brengen er uren in door, vooral als we op de bank zitten om te bingewatchen. Ook als er gasten komen is de woonkamer the place to be. Niet zo gek dus dat juist deze kamer sfeervol ingericht moet zijn. Dat kan met allerlei accessoires, het kiezen van de juiste kleuren, maar ook verlichting. Want lampen kunnen de sfeer maken of breken. En dat laatste wil je absoluut niet.

 

Met deze 3 tips zorg je voor sfeervolle verlichting in de woonkamer

Om te voorkomen dat je straks met de verkeerde lampen zit, moet je onderstaande drie tips gebruiken:

  • Maak een lichtplan
  • Creëer lagen
  • Kies de juiste armatuur

 

Maak een lichtplan

Voordat je überhaupt aan de slag kunt gaan om verlichting te kopen is het goed om een lichtplan te maken. Geen idee wat dat is? Een lichtplan is eigenlijk niets anders dan een plan waarop je aangeeft waar je licht nodig hebt en waarvoor. Als je dat te ingewikkeld vind kun je dat werk uitbesteden, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan.

Om te beginnen heb je een plattegrond van de ruimte nodig. Op de plattegrond van de woonkamer geef je alle meubels aan, de deur en ramen. Op die manier weet je alvast waar je te maken hebt met natuurlijk licht en licht van eventueel aangrenzende ruimtes (bijvoorbeeld als je een glazen deur hebt).

Dan is het zaak om te kijken waar je mogelijkheden hebt om een lamp te plaatsen. Voor het plaatsen van een tafellamp heb je een stopcontact nodig en voor het plaatsen van een wandlamp moet er een mogelijkheid zijn in de vorm van wandcontacten. Houd bij het maken van een keuze rekening met de hoeveelheid licht die je nodig hebt, rekening houdend met de kleuren in het interieur en de gewenste ‘warmte’ van de lamp zelf.

Vergeet ook niet om in het lichtplan aan te geven of een lamp vooral functioneel is of sfeervol. Als je kiest voor sfeer kun je kiezen voor een lamp met een warme kleurtemperatuur. Hoe hoger de waarde hoe kouder de kleur is, waardoor deze minder sfeervol oogt.

 

Creëer lagen

Als je bezig bent met een lichtplan is het goed om direct lagen of te wel hoogteverschil te creëren met je lampen. Dat begint met de hoofdverlichting die meestal aan het plafond gemonteerd is. Lagere verlichting zoals tafellampen, vloerlampen en wandlampen kunnen op verschillende hoogtes geplaatst worden. Bijvoorbeeld op een kast, een tafel of gewoon op ooghoogte. Dit is de perfecte manier om verlichting als sfeermaker te gebruiken in de woonkamer. Door te spelen met hoogtes worden verschillende elementen in je interieur belicht.

 

Kies de juiste armatuur

Heb je eenmaal een lichtplan opgesteld? Heb je rekening gehouden met hoogteverschillen? Dan is het tijd om voor de juiste lampen te kiezen. Voor vloer- en tafellampen geldt dat deze ook gerust als eyecatcher gebruikt mogen worden in de woonkamer. Om dit te kunnen doen kies je armatuur die past bij je overige interieur. Of juist helemaal niet, zoals de lamp echt in het oog springt. De keuze in armaturen is ontzettend groot, waardoor het vinden van de juiste lampenvoet nog behoorlijke wat tijd kan kosten. Maar het is gegarandeerd de moeite waard, want een mooie eyecatcher onderstreept op perfecte wijze de sfeer in de woonkamer.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in