Een te hoge luchtvochtigheid, een hete douche en koude buitentemperaturen, allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat je ramen beslaan. Maar wat helpt nu echt tegen beslagen ramen? Probeer het eens met deze tips tegen beslagen raam.
Inhoud
Waarom beslaat een raam?
In principe geldt: hoe warmer de lucht hoe meer vocht deze op kan nemen. Is het buiten koud, dan zijn de ramen ook koud, terwijl het in huis warm is. Het gevolg is dat de ramen beslaan. Hetzelfde gebeurd ook wanneer je een warme douche neemt: overtollig vocht zorgt ervoor dat ramen en spiegels beslaan. Het koude condenswater wordt op een koud oppervlak afgezet. De optimale luchtvochtigheid moet rond 50 – 60% zitten.
Beslagen raam: slecht voor de gezondheid
Of je nu enkelglas hebt of HR++ glas, een beslagen raam wijst op een te hoge luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Als dit slechts van korte duur is, dan is dit geen probleem. Heb je echter elke dag gedurende langere tijd last van beslagen ramen, dan kan dit problemen opleveren. Denk daarbij aan schimmelvorming en schade aan je huis. Vooral schimmelvorming is een groot probleem, aangezien dit gezondheidsklachten kan veroorzaken.
Mocht jij last hebben van constant beslagen ramen? Schakel dan een glaszetter in. Deze kan in overleg met jou kijken welke glasisolatie jij nodig hebt.
Tips tegen beslagen raam
Nu je weet dat een te veel aan vocht in huis voor grote (gezondheids)problemen kan zorgen wil je waarschijnlijk wel weten wat je hieraan kunt doen. Lees snel verder en ontdek tips tegen beslagen ramen.
1. Vaak luchten
Of het nu de badkamer, de keuken of slaapkamer is (hier wordt ook veel vocht verloren, aangezien je ongeveer ½ liter vocht per nacht verliest) dagelijks meerdere keren kort luchten is een must. Je kunt beter 3x per dag 5 – 10 minuten luchten, dan een half uur en maar 1x per dag. Zeker na het douchen, tijdens het koken en na het opstaan en voor het slapengaan moet even gelucht worden.
2. Ventilatieroosters en mechanische ventilatie
Is je huis voorzien van ventilatieroosters boven de ramen? Laat deze dan zo veel als mogelijk open staan. Ook in de winter. Koud lucht verwarmd sneller en makkelijker dan warme lucht. Bovendien wordt een teveel aan vocht op deze manier het snelst afgevoerd. Heb je een centrale mechanische ventilatie? Zet deze dan geregeld aan, zeker wanneer gedouched wordt of gekookt.
3. Kattengrind tegen beslagen ruiten
Dit trucje kun je toepassen in huis, maar ook in de auto. Vul een sok met kattengrind en leg deze op de vensterbank. In de auto kun je de sok op de grond leggen op de voetenmat. Het kattengrind zorgt ervoor dat overtollig vocht opgenomen wordt. Heb je geen kattengrind? Dan kun je in de auto ook gebruik maken van krantenpapier. Dit kun je onder de vloermatten leggen (niet op de bestuurderskant!).
4. Scheerschuim tegen beslagen ruiten
Misschien heb je deze tip wel eens voorbij zien komen. Wil je af van beslagen ramen? Maak dan gebruik van scheerschuim. Deze kun je over aan de binnenkant van de ramen smeren en even in laten trekken. Neem af met een droge doek.
5. Theelichtjes en kaarsen tijdens het douchen en in bad
Kaarsen en theelichtjes zorgen niet alleen voor een romantische sfeer in de badkamer. Als je deze voor de spiegel plaatst kunnen deze er ook voor zorgen dat de spiegel niet beslaat. Natuurlijk blijft het nodig om na het douchen te luchten of gebruik te maken van de mechanische ventilatie.
6. Zout trekt vocht aan
Net als kattengrind trekt ook zout vocht aan. Om te voorkomen dat je ramen beslaan tijdens het koken kun je een klein schaaltje met zout bij het raam zetten.
7. Pannen gesloten houden
Tijdens het koken komt er veel vocht vrij. Om te voorkomen dat je ramen beslaan moet je de pannen zo veel als mogelijk gesloten houden. Als je deksels op de pannen hebt bespaar je bovendien energie, aangezien je eten sneller kookt. In combinatie met het gesloten houden van de pannen is het raadzaam om de afzuigkap aan te zetten en eventueel te luchten na het koken.
8. Was buiten drogen
Als je niet in het bezit bent van een wasdroger, dan zet je het wasrek met natte wasrek bij voorkeur buiten neer. Dat kan simpelweg onder een afdakje, in de schuur of garage. Heb je dat allemaal niet? Dan zul je wat meer moeten luchten om een teveel aan vocht in huis af te voeren.
9. Planten
Het is inmiddels een hele hype: een huis vol planten. Houd er wel rekening mee dat kamerplanten zorgen voor een verhoogde luchtvochtigheid enerzijds en anderzijds dat planten ook gewoon meer vocht nodig hebben. Hier moet je dus een goede balans zien te vinden.
Met bovenstaande tips moet het lukken om de vochtbalans in huis te herstellen. Twijfel je aan de luchtvochtigheid? Met een hygrometer kun je precies zien hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in je huis.