boek je vakantie bij de ANWB

Toe aan een nieuwe keuken, maar zie je door de bomen het bos niet meer (of door het aanbod keukens jouw droomkeuken niet meer)? Geen nood, met onderstaande tips moet het lukken om de perfecte nieuwe keuken te vinden, ongeacht je stijl, smaak, wensen en budget.

Inhoud

1. Bepaal je budget

Voordat je begint met het zoeken naar een nieuwe keuken, is het belangrijk om je budget vast te stellen. Hiermee weet je namelijk precies waar je aan toe bent en blijf je binnen je financiële mogelijkheden.

Houd bij het opstellen van je budget niet alleen rekening met de kosten voor de keuken zelf. Bij het installeren van een nieuwe keuken komt vaak meer kijken dan alleen de aanschaf zelf. Denk aan apparatuur die je toe wil voegen, maar ook installatiekosten en accessoires. Zelfs als je veel zelf kunt doen, kunnen de kosten aardig oplopen.

2. Denk na over de indeling

Voordat je überhaupt een keuken uit kunt zoeken moet je eerst eens goed nadenken over de indeling van de ruimte. Wil je weer dezelfde indeling als je oude keuken of moet alles een moderne upgrade krijgen? Moeten er elementen zoals een keukeneiland toegevoegd worden? Kun je meer opbergruimte creëren?

Bij alles moet je natuurlijk niet je eigen veiligheid en ruimte om goed te kunnen bewegen vergeten. Je kunt online programma’s gebruiken om een schets te maken en zo een idee te krijgen of je gewenste indeling haalbaar is. Overigens kun je zo een schets ook prima bij een keukenwinkel laten maken.

3. Kies de stijl die bij je past

Er zijn talloze keukenstijlen om uit te kiezen, variërend van modern en minimalistisch tot klassiek en landelijk. Trek daarom genoeg tijd uit om te kijken welke stijl je het meeste aanspreekt. Je kunt ook op Pinterest kijken en inspiratie opdoen.

Bij het kiezen van een stijl die bij je past kun je verschillende invalshoeken kiezen. Zo kun je de stijl aan laten sluiten bij je eigen smaak en/of de overige inrichting van het huis. Heb je een aparte keuken? Dan zou je zelfs een compleet andere stijl kunnen kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos, de keuze aan jou.

4. Let op de kwaliteit

Bij het kiezen van een nieuwe keuken is het belangrijk om te investeren in kwaliteit. Kijk naar de materialen waarvan de keuken is gemaakt en let op details zoals de afwerking en het vakmanschap. Een keuken van hoge kwaliteit gaat langer mee en biedt een betere prijs-kwaliteitverhouding op de lange termijn.

5. Let op de functionaliteiten van de keuken

Naast het uiterlijk van de keuken, is het ook belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten. Denk na over hoe je de keuken gaat gebruiken en welke functies voor jou belangrijk zijn. Dit heeft namelijk invloed op het type apparatuur, de opbergruimte en werkbladruimte die jij in de nieuwe keuken wil hebben.

Je kunt kiezen voor basics zoals een gewone afzuigkap en gewone kraan, maar ook luxere uitvoeringen met ingebouwde afzuigfunctie en een kokend waterkraan zijn mogelijk. Wat je al dan niet kunt kiezen hangt af van je budget en je eigen wensen.

6. Doe inspiratie op

Voordat je een definitieve beslissing neemt, moet je voldoende inspiratie opdoen. Blader door tijdschriften, bekijk online foto’s (tip: gebruik hiervoor Pinterest!) en bezoek keukenshowrooms om ideeën op te doen en verschillende ontwerpen te bekijken. Hierdoor krijg je in elk geval een beter beeld te krijgen van wat je leuk of juist niet leuk vindt.

Wist je overigens dat een showroomkeuken vaak stukken goedkoper aangeboden wordt? Mocht je dus tijdens het rondkijken jouw droomkeuken hebben gevonden, dan kun je deze vaak veel voordeliger aanschaffen.

7. Laat het werk over aan professionals

Het ontwerpen en installeren van een nieuwe keuken kan een complex proces zijn (de ultieme relatietest!), dus overweeg om samen te werken met professionals. Dat geldt zeker als jouw idee en dat van je partner hemelsbreed van elkaar verschillen. Een ervaren keukenontwerper kan jullie dan verder helpen om alle ideeën te vertalen naar een praktisch ontwerp en jullie begeleiden bij elke stap van het proces.

Dat geldt trouwens niet alleen voor het ontwerpen. Ook het aanleggen van de gekochte keuken zorgt bij veel mensen voor enorme stress. Laat dit daarom liever aan vakmensen over. Hier betaal je voor, maar je hebt er verder weinig tot geen stress over. Mocht er iets misgaan, dan is dat niet jouw verantwoordelijkheid namelijk.

8. Vergeet de details niet

Houd bij het ontwerpen van je nieuwe keuken rekening met de details. Denk hierbij aan zaken zoals verlichting, stopcontacten, kraanwerk en hardware. Deze kleine details kunnen een groot verschil maken in de algehele uitstraling en functionaliteit van je keuken.

9. Neem de tijd

Omdat een nieuwe keuken uitzoeken niet alleen veel geld kost, maar je het jarenlang moet doen met het ontwerp is het goed om hiervoor ruimschoots de tijd te nemen. Ga niet over één nacht ijs en zorg dat je opties goed hebt bekeken. Laat ook gerust een ander met je meekijken, zodat je niets over het hoofd hebt gezien. Achteraf aanpassingen maken kost niet alleen meer geld, maar ook tijd. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om aanpassingen door te voeren als je de bestelling eenmaal geplaatst hebt.

10. Adem in, adem uit en relax

Tenslotte, wees flexibel tijdens het hele proces. Soms loop je tegen onverwachte uitdagingen aan of moet je compromissen sluiten. Adem in, adem uit en zorg dat je niet voet bij stuk houdt. Blijf open voor eventuele veranderingen die doorgevoerd moeten worden om tot jouw perfecte droomkeuken te komen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in